Начало » Новини » Страната
03.05.2023 г.

В Монголия ще произвеждат кисело мляко с Лактобациликус булгарикус

Местна компания плаща лиценза за 5 години
В Монголия ще произвеждат кисело мляко с Лактобациликус булгарикус

Монголия е втората азиатска държава, която ще произвежда българско кисело мляко с бактерията „Лактобацилус булгарикус“, съобщиха от пресцентъра на министерствто на икономиката и индустрията. Споразумение за използване на лиценза бе подписано между „Ел Би Булгарикум“ и една от най-големите монголски компании за производство на храни „APU Company“.

От ведомството не пропускат да подчертаят, че инициативата за стъпване на азиатския пазар бе на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и че е постигнато с активната подкрепа на посланика на Монголия у нас Лхагвасурен Саянаа. Двамата присъстваха и на официалното подписване на документа.

„Началото на разговорите за това сътрудничество бе поставено през декември миналата година и само за 4 месеца успяхме да стигнем до подписването на днешното споразумение. То ще позволи автентичното българско кисело мляко да се продава и в Монголия“, каза Стоянов. Двамата със Саянаа подчертаха, че това е стъпка в посока на засилване на двустранните икономически отношения между България и Монголия.

„България е родина на киселото мляко и ще използваме националната традиционна технология за изработването на млечните продукти в Монголия“, коментираха от ръководството на „APU Company“. От тяхна страна бе наблегнато на факта, че споразумението ще им позволи да изпълнят една от целите, заложени от монголската държава за производството на здравословна и полезна храна. Те вече са посетили и базата на „Ел Би Булгарикум“ във Видин, за да се запознаят на място с производствения процес в българското дружество. Интерес има и към общи проекти в развойната дейност и създаване на съвместни продукти, съобразени с особеностите на монголския пазар.

Споразумението е сключено за срок от 5 години. „APU Company“ получава лиценз за разработване, производство, продажба и разпространение на млечни продукти с оригинални български закваски за територията на Монголия, за което ще заплаща и лицензионни такси на „Ел Би Булгарикум“. „Популяризираме България, но и увеличаваме приходите за българското предприятие“, подчерта Стоянов.

АPU Company е основана през 1924 година и е една от първите монголски фирми, специализирана в производството на храна и напитки. Общият пазарен дял на компанията на вътрешния пазар на млечни продукти е 31%. В Топ 5 е на монголските фирми по размер на платени данъци. Един от основните акционери в компанията е Heineken. Предлага над 320 продукта.  През 2014 година създава собствена фабрика за млечни продукти, а от миналата година произвежда и сирене. Компанията разработва и проект за монголски номадски млечни продукти (YAK Project).

В Монголия ще произвеждат кисело мляко с Лактобациликус булгарикус
4543
 

Последни материали
Виж
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Свързани материали
Виж
Монголия праща на Русия месни продукти за милион долара за борба с пандемията
Двустранно сътрудничество
Напредва строежът на българска оранжерия в Монголия
Зам.-министър Цветан Димитров се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Монголия Дашжамц Батсайхан
Отговор на министерството на земеделието
България започва да изгражда оранжерии в Монголия по споразумение, подписано от Станишев
Бъдещи партньорства
Монголия търси български храни
България и Монголия ще си сътрудничат в областта на земеделието
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини