Начало » Новини » Страната
16.11.2016 г.

България започва да изгражда оранжерии в Монголия по споразумение, подписано от Станишев

Отговор на министерството на земеделието

sinor.bg

Само ден след като кабинетът подаде оставка, структурите на червената опозиция започнаха с поръчковите „разследвания“, публикувани в някои медии, които целят уж да докажат колко недържавнически се прахосват парите на данъкоплатеца. В една от електронните медии излезе съобщение за откриване на обществена поръчка за инженерен проект на оранжерия, която ще се изгради в Монголия, но според авторите без да има икономически ефект от това.

В тази връзка от министерството на земеделието официално отговориха, че  тази обществена поръчка се изпълнява по сключено през 2008 г. споразумение между България и Монголия, което е  подписано при кабинета Станишев. Този договор задължава България да проектира и изгражди оранжерии в Монголия, като финансирането се поеме от правителството на азиатската държава.

Всички процедури и законоустановени срокове по обявяването на документация за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Проектиране и изграждане на оранжерия за отглеждане на зеленчуци в Улан Батор“ са спазени, съобщиха от агроведомството.

Процедурата е стартирана на 10 октомври и изпратена към Агенцията за обществени поръчки за контрол съгласно Закона за обществените поръчки на 8 ноември 2016 г.

Независимо от оставката на правителството министерство на земеделието спазва стриктно сроковете и дейностите по поетите по международна линия договори и споразумения.

Подписаното Споразумение урежда задълженията между правителствата на двете страни, като определя сумата от 1 046 864,18 щ.д, която да бъде разходвана за тази цел по „Програмата за техническа помощ в сектор земеделие”.

Средствата са част от изплатения дълг на Монголия към България, който възлиза на общо  2 046 864,18 щ.д. и са преведени по бюджет на Министерство на външните работи.

На 22 февруари 2013 г. двете страни препотвърждават желанието да се развива и задълбочава икономическото сътрудничество, като актуализират договореностите с допълнение към Споразумение между правителството на Република България и правителството на Монголия”, подписано през 2008 г.

В рамките на шестата сесия на Междуправителствената българо-монголска смесена комисия за икономическо, търговско и научно-техническо сътрудничество, която се проведе в периода 4-5 април 2016 г. в София, министърът на промишлеността и земеделието на Монголия Раднаа Бурмаа се срещна със заместник-министъра на земеделието и храните Васил Грудев. По време на срещата бяха обсъдени „Технически параметри и изисквания за изграждането на оранжерия/и”, които залегнаха като текст в Протокола от шестото заседание на Междуправителствената българо-монголска комисия в частта „Сътрудничество в областта на селското стопанство”.

На тази основа бе изготвено техническо задание за инженеринг (проектиране и изграждане) на оранжерия в Монголия и осигуряване на техническа помощ след изграждането и влизането й в експлоатация, както и подготвена обществената поръчка.

България започва да изгражда оранжерии в Монголия по споразумение, подписано от Станишев
11311
 

Последни материали
Виж
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Участвайте във фармфест Момчилград на 25 и на 26 май
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
Свързани материали
Виж
За покриване на енергийни разходи
Нова държавна помощ от 39 млн. лв. за фермерите, достигнали тавана от 280 хил. лв. по „де минимис”
Агростатистика
Срив в добивите при всички зеленчуци това лято, с изключение на доматите
Промени в Стратегическия план - втора част
По-голяма обвързана подкрепа за оранжерии, лук, чесън и картофи от 2024 г.
Полезни съвети
Тънкости и подводни камъни в биологичното оранжерийно земеделие
Предупреждение!
Листни въшки застрашават растенията в парници и оранжерии!
Среща в Министерството на земеделието
Обсъждат се идеи, за да има оранжерийни зеленчуци на пазара през пролетта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини