Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
03.05.2023 г.

Спешни мерки при инфекциозно опожаряване на овощните!

Спешни мерки при инфекциозно опожаряване на овощните!

Топлата зима и сравнително хладната и влажна пролет допринесоха за развитието на опасни гъбни и бактерийни болести. В първите дни на май стопаните на костилкови овощни видове вишни, кайсии, сливи и череши могат да бъдат неприятно изненадани от външния вид на дърветата. Картината е грозна ! Вместо плодни завръзи след цъфтежа по клоните има кафяви туфи. Периферните клонки са като попарени. Има и изсъхнали леторасти.

Пораженията могат да обхванат всички части на дървесната корона. В такъв случай реколта няма. Описаните признаци са на болестта ранно кафяво гниене. Причинител е патогенната гъба Monilia laxa. Захлаждането през април удължи периода на цъфтеж и възможността за заразяване на цветовете.

За успешно начало на растителната защита при лозата

Друг опасен патоген е бактерията Pseudomonas syringae pv. Syringae. Тя застрашава насажденията във всички овощарски райони. При черешата признаците се явяват по скелетните клони и разклоненията.Засегнатите клони променят цвета на кората, която потъмнява, става по-лъскава. С напредването на болестта тъканите се разкъсват и в място на раната протича смола.

При разрез или обелване на кората в засегнатите места се открива потъмняване на вътрешността. Засегнати са камбият и в сърцевината. От тези умиращата тъкан може да бъде доловен особен кисел мирис.

По нападнатите листа могат да бъдат установени дребни петна. Те са тъмнокафяви, заобиколени от по-светла зона. Листната петура е дребна и хлоротична (светлозелена). Завръзите, доколкото ги има, са недохранени и дребни. Болестта може да се хронифицира и да има летален край.

Със затоплянето на времето и спирането на валежите бактерията остава по повърхността на листата, без да поразява здравата тъкан. Новите валежи подновяват разпространяването на заразата и инфекциозния цикъл. Бактерията прониква през рани от разни механични въздействия от насекоми, вятър, градушка и др.

При поражения от посочените болести стопаните трябва да предприемат спешни мерки за премахване на загиналите клони. При нискостъблени дървета може да бъде направен опит за премахване на засъхналите туфи от клоните. Това е трудоемко и приложимо най-вече в любителските градини. След механичните операции   инструментите подлежат на почистване и дезинфекция.

За първо пръскане на поразените дървета подходящи са съдържащите мед препарати като бордомикс, шампион и др., защото медта има бактерицидно действие. Срещу гъбните болести подходящи са още делан 700 ВДГ, систан 20 ЕВ, хорус 50 ВГ  и др. Продуктите трябва са регистрирани в Българската агенция по безопасност на храните и употребени според указанията за тях. Редуването на фунгицидите намалява опасността от поява на устойчивост в патогена.

Не бива да бъдат изпускани от внимание вредителите, които нападат и повреждат различни тъкани и органи на растенията, отваряйки вход за зараза. Ефикасността на растителната защита от стопанска гледна точка налага комбинирането на продуктите.

До края на вегетацията трябва да бъде стимулирано развитието на нов прираст чрез осигуряването на оптимален воден и хранителен режим. Пръсканията в периода на покой стават особено наложителни.

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защитата

   

Спешни мерки при инфекциозно опожаряване на овощните!
9514
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини