Начало » Важно за фермера » Животновъдство
24.04.2023 г.

Санкциите за укриване на болни животни се намаляват от 75 на 40 процента

Нормативни промени
Санкциите за укриване на болни животни се намаляват от 75 на 40 процента

sinor.bg

До 25 май животновъдите могат да дават своите предложения за промени в Наредбата за условията и реда за разходване на средствата за обезщетяване на собствениците на животни в случаите, когато възникнат огнища на силно заразни болескти (по чл. 47, ал. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност), съобщиха от агроминистерството. Целта е при болестни симптоми на животни от даденото стадо фермерите да имат стимул за светкавична реакция, така че да информират бързо ветеранирните лекари и Българската агенция за безопасност на храните. Според сега действащата наредба санкцията за тези животновъди беше с огромно орязване на дължимите от животните обезщетения – до 75% от дължимата компенсация.

Примерно при птичи грип, африканска чума по свинете или друга смъртоносна болест не само контактните животни, но и целите стада биват унищожени. Затова и стопаните получават обезщетения от ЕС или правителствата на съответните държави. Когато обаче стопанинът не е сигнализирал навреме за болестта и тя се разпространи в съседни села, тогава има орязване на обезщетенията чрез коефициент на редукция.

Обвързана подкрепа за млечни крави - наръчник 2023 г.

Досега този коефициент на намаление беше в размер на 10%, 25%, 50% и 75 на сто от дължимото обезщетение, докато в новата наредба таванът от 75% пада на 40%. И новите прагове на редукция стават само три - 10%, 20% или 40 на сто от размера на обезщетението, като те ще се намалаг според степента на допуснатите от фермерите нарушения, четем в мотивите към новата наредба.

Географското разположение на България създава условия и високо ниво на риск от проникване на територията на страната на особено опасни заразни заболявания по животните. След датата на приемане на действащата наредба до момента на територията на страната са констатирани общо 36 огнища на болестта високопатогенна инфлуенца по птиците при домашни птици и птици, отглеждани в плен, в резултат на което са унищожени над 1 милион и 400 хиляди птици. Потвърдени са и 10 огнища на болестта Африканска чума по свинете при домашни свине, в резултат, на което са унищожени над 11 хиляди свине,четем в мотивите към наредбата.

При досега действащия коефициент на редукция, достигащ 75% от дължимото обезщетение, на практика собственикът на унищожените животни ще се откаже да съобщават за умрелите животни, защото знае, че ще бъде сериозно санкциониран. Това би насърчило животновъдите да не докладват в БАБХ при съмнение за възникване на заразно заболяване, а това води до увеличава не рисковете от разрастване на огнищата. Всичко това предизвиква негативни реакции и ограничения за търговията на животни от Българияа, неизменно налагани от Европейската комисия, е записано в мотивите.

Затова и поправките в наредбата са предложени така, че да бъде запазен принципът на споделената отговорност между държавата и собствениците при поява на подобни болести - чрез налагане на коефициент на редукция върху размера на обезщетенията.

Предвидено е също да бъдат съкратени сроковете за извършване на епизоотично проучване след потвърждение на заразно заболяване, което ще доведе до навременно издаване на акт за дължимо обезщетение и изплащане на дължимите суми на засегнатите собственици на животновъдни обекти.

Обезщетенията ще се изплащат в срок до 30 дни от датата на влизането в сила на акта, подготвен от БАБХ, като средствата са заложени в бюджета на агунцията или пък са целево одобрени от държавния бюджет.

В допълнение се въвежда изискване след изготвяне на доклада от епизоотичното проучване с констатациите описани в него да бъде запознат и собственика на животновъдния обект, в който е извършвано епизоотичното проучване. Променят се определените през 2020 г. максимални цени за отделните видове животни, които към настоящият момент не отговарят на реалните икономически стойности.

Санкциите за укриване на болни животни се намаляват от 75 на 40 процента
4877

Последни материали
Виж
На 92 земеделци
Над 5 млн. лева са платени на 92-ма фермери, достигнали тавана на украинската помощ
Позиции
Цанев: Еленската мандра е сред малкото, които работят с българско мляко
WWF
Поредна кампания на WWF срещу нелегалната сеч в горите
ДФЗ изплати близо 2,8 млн. лева по 15 проекта от рибарската програма
Зам.-министър Стратев подписа над 120 договора на стойност 13,19 млн. лева по ПМДР
Предвидени са още информационни събития, обучения и семинари
Експерти на МЗХ представиха мерките за подпомагане на био сектора
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини