Начало » Новини » Страната
12.04.2023 г.

Точките, които ще трупат проектите за напояване, оцинявани по ПВУ

Трета част от методиката
Точките, които ще трупат проектите за напояване, оцинявани по ПВУ

sinor.bg

В три поредни текста ви информирахме за методиката, по която фермерите, малките и средни предприятия ще могат да кандидатстват за субсидии при рехабилитация или прокарване на системи за напояване в техните стопанства. Те ще се съфинансират по Националния план за възстановяване и устойчивост ПВУ, като крайният срок на изпълнението е края на юни 2025 г. В този текст ще представим точките, по които ще бъдат оценявани проуктите, като максимумът ще бъде от 97.

Оценката на проектите ще става по пет критерия, първият от които е за „Кандидати с история като земеделски стопани“. Приоритет по този критерии получават проектите, подадени от стопани, регистрирани като земеделски стопани в последните четири стопански години (2019/2020, 2020/2021, 2021/2022, 2022/2023). Изпълнение на изискването се проследява служебно чрез достъп до Регистър „Земеделски производители“. Максималните точки са 15.

Допустимите разходи за проектите за напояване - втора част 

Критерий 2 е за „Финансовото състояние на кандидата, обезпечаващо реализирането на инвестициите по ПИИ“. Максималният брой точки е 17, като всички те се изчисляват за съотношението между заявената стойност на ПИИ и средноаритметичният размер на оперативната печалба на кандидата от последните три завършени финансови години (2020, 2021 и 2022 г.).

Оперативната печалба на кандидата от последните три завършени финансови години се определя, като се използват следните данни от ОПР за съответната финансова година: стойността от Раздел А, т. I „Приходи от оперативна дейност”, ред „Общо за група I”, (код 15000) от приходната част на ОПР за съответната финансова година минус стойността от Раздел А, т. I „Разходи за оперативна дейност”, ред „Общо за група I”, (код 10000) от разходната част на ОПР за съответната финансова година плюс стойността от ред „Разходи за амортизация и обезценка на дълготрайни материални и нематериални активи”, (код 10410) от разходната част на ОПР за съответната финансова година. Изчислява се средноаритметичния размер на оперативната печалба за последните три завършени финансови години с помощта на Таблица „Оперативна печалба“ от Приложение № Б-5 - Основна информация за проектното предложение. В случай, че кандидатът не съставя ОПР съгласно Закона за счетоводството, за източник на информация се използва „Приложение № 3 - доходи от друга стопанска дейност“ от Годишна данъчна декларация (ГДД) за съответната година на физическото лице, като се взимат предвид стойността от ред 3 „Сума на доходите, подлежащи на облагане по реда на чл. 29 от ЗДДФЛ“ и ред 4 „Разходи за дейността“. Данните ще се взимат по служебен път от НСИ и/или НАП, като за годините, за които кандидатът не е подал ГФО или ГДД ще се считат за 0 (нула).

По критерий 3 „Заявен размер на безвъзмездното финансиране“ максималният брой точки е 20. Те се изчисляват за всички инвестиции според заявения размер на инвестиционните разходи, като за ПИИ с размер на заявените разходи от 30 000 лв. до 100 000 лв. включително се присъждат максималният брой точки. За ПИИ с размер на заявените разходи над 100 000 лв. точките се получават, като от максималния брой точки "20" се изважда резултатът от разделянето на горницата над 100 000 лв. на 53 000 и резултатът се записва с точност до 0,000001.

Контрол на изпълнението на проектите - първа част

При критерий 4 „Кандидатът е производител на биологични продукти“ максималните точки са 15. Приоритет по този критерии получават ПИИ, представени от кандидати, за които след служебна проверка в База данни на производителите, преработвателите и търговците на земеделски продукти и храни, произведени по биологичен начин е установено, че има сключен договор за контрол и сертификация по правилата на биологичното производство преди 01.01.2023 г.

Последният критерий 5 „ПИИ с по-високо ниво на проектна готовност“ е с 25 точки. По този критерии приоритет се дава за инвестиции, за които са представени всички изискуеми документи, издадени от компетентните органи по околна среда по реда на ЗООС, ЗБР и ЗВ, както и разрешение за строеж/разрешение за поставяне (когато е приложимо за съответното ПИИ). Важно: условието се счита за изпълнено при предоставяне на всички изискуеми, съгласно инвестицията и процедурата документи.

1. Съответствието с критериите за оценка се преценява към датата на подаване на ПИИ съобразно приложените към него документи и декларирани данни.

2. Подпомагат се ПИИ, получили най-малко 3 точки съгласно критериите за оценка.

3. За доказване на съответствието с критериите за оценка оценителната комисия извършва служебна проверка. Данни от НСИ се изискват на база съответния раздел от представената Декларация при кандидатстване.

4.  В случай че изпълнението на условията по критериите е станало основание за класиране на кандидата пред други кандидати по реда на тези условия, той се задължава да поддържа съответствие с критериите, за които е получил точки за срока за изпълнение на проекта и за периода на мониторинг, съгласно заложеното в условията за изпълнение и договорът за предоставяне на безвъзмездно финансиране.

5.  За ПИИ, получили еднакъв общ брой точки по критерии за подбор, за които е наличен частичен разполагаем бюджет, класирането се извършва в низходящ ред съобразно:

5.1. получения брой точки по критерий за оценка „Финансовото състояние на кандидата обезпечава реализирането на инвестициите по ПИИ“;

5.2. в случай, че ПИИ имат равен брой точки по критерий за оценка „Финансовото състояние на кандидата обезпечава реализирането на инвестициите по ПИИ“, същите ще бъдат класирани съобразно получения брой точки по критерий за оценка  „Заявен размер на инвестиционните разходи“;

5.3. в случай, че ПИИ имат равен брой точки по критерий за оценка “Заявен размер на безвъзмездното финансиране”, същите ще бъдат класирани съобразно получения брой точки по критерий за оценка „Кандидат с история като земеделски стопанин“;

5.4. в случай, че ПИИ имат равен брой точки по критерий за оценка „Кандидат с история като земеделски стопанин“, същите ще бъдат класирани съобразно получения брой точки по критерий за оценка „Кандидатът е производител  на биологични продукти“;

5.5. случай, че ПИИ имат равен брой точки по критерий за оценка „Кандидатът е производител  на биологични продукти“, същите ще бъдат класирани съобразно получения брой точки по критерий за оценка „ПИИ с по-високо ниво на проектна готовност“;

Точките, които ще трупат проектите за напояване, оцинявани по ПВУ
8121
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Европейска комисия
Междинна оценка на Механизма за възстановяване и устойчивост
Ще бъдат финансирани поне 363 стопанства
Последният срок за кандидатстване за модернизация и солари е 20 декември
Европейска комисия
България оряза 22 мерки от Плана за възстановяване и устойчивост, ЕК одобри промените
Важно за кандидатите!
Калкулатор и цени за техниката за екологична модернизация, субсидирана по ПВУ
По Плана за устойчивост и възстановяване
До 24 август се приемат идеи за центровете за пакетиране на плодове и зеленчуци
Скоро МЗХ ще пусне указания и условията за кандидатстване по другите 2 процедури
Чакаме зелен сигнал от ЕК за плана за възстановяване и устойчивост
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини