Начало » Пазари » Зърно
11.04.2023 г.

Близо 6 млн. тона пшеница, царевица и слънчоглед залежават в складовете

Консултативен съвет по зърното
Близо 6 млн. тона пшеница, царевица и слънчоглед залежават в складовете

sinor.bg

Към края на март наличните складови запаси от пшеница, царевица и слънчоглед достигат близо 6 милиона тона (5 943 940), което се случва за първи път броени месеци преди новата жътва. Данните на статистиката са изнесени пред вчерашния Консултативен съвет по зърното, проведен в Министерството на земеделието. Разбивката по култури е 3 070 102 т пшеница, 1 555 405 т царевица и черен маслодаен слънчоглед - 1 318 433 т.

Колкото до мерките, предприети до момента от служебния кабинет, от вчерашното заседание става ясно, че България си стои в режим на очакване нещо да се подобри. Страната ни настоява за допълнителна защита от Европейската комисия за българските земеделски производители, извън вече одобрените 16,75 милиона евро от кризисния резерв, с които ще бъдат обезщетени зърнопроизводителите. Самите фермери са изчислили, че тази помощ е под 1 лев на декар, с което не може да се покрият огромните разходи – към момента себестойността за отглеждането на пшеницата достига 280 лв. на дка, посочи за Синор.бг земеделски производител от Ямболско.

Пред фермерите земеделският министър Явор Гечев е припомнил, че президентът Румен Радев изпрати съвместно писмо с лидерите на Унгария, Румъния, Полша и Словакия до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, в което ясно се защитава националната позиция, според която ЕК да въвежда временни мита за украински стоки, застрашаващи вътрешните пазари на държавите-членки.

В кореспонденцията се предлага да бъдат налагани временни депозити при внос на определени продукти, ако бъдат надвишени възможностите на съответната страна за складиране и преработка с цел по-равномерно разпределение на количествата на единния пазар. „България също така предлага ЕК да осигури допълнителни мерки и гаранции за ускоряване на експорта на зърно в посока трети страни“, е уточнил министър Гечев. Тези искания бяха изложени по време на разглеждане на удължаването на Регламент (ЕС) 2022/870 за либерализиране на търговията. До този момент обаче Съветът на ЕС все още не е взел решение.

Участниците в Консултативния съвет са били запознати с обзор за тенденциите на вътрешния и международния зърнен пазар, както и с актуална информация за състоянието на посевите в страната след обследване, проведено в периода 24-30 март. Засетите площи с есенни култури през 2022 г. включват 11 843 070 дка, или 1 184 307 ха пшеница, 1 156 120 дка, или 115 612 ха ечемик, 75 140 дка, или 7 514 ха ръж и 130 790 дка, или 13 079 ха тритикале. От засетите 1 039 550 дка, или 103 955 ха рапица в резултат на неравномерните валежи са пропаднали 86 590 дка, или 8 659 ха.

Илия Проданов: Зърно за 4 млрд. лв. стои по складовете

Данните показват, че оценката на моментното състояние на обследваните посеви е „добра“ до „много добра“ за 83% от площите с пшеница (аналогично спрямо 2022 г. – 84%) и при ечемика 81%, аналогично спрямо предходната година. Фитосанитарното състояние на обследваните посеви се определя като добро. През следващите месеци, при наличие на подходящи агрометеорологични условия, подхранване на посевите и провеждане на растителнозащитните мероприятия, се очаква нормално развитие на есенниците. Предвид моментното състояние на посевите с пшеница и ечемик, се очаква формирането на много добра зърнена реколта през 2023 г.

Близо 6 млн. тона пшеница, царевица и слънчоглед залежават в складовете
5884
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини