През 2022 г. потреблението на месо на глава от населението в Германия е запазило тенденцията към намаление, като спадът е с 4,2 килограма спрямо 2021 г. до 52 килограма, сочат предварителни данни на германския Федерален информационен център за селското стопанство, цитирани от Федералната служба за селското стопанство и храните към Федералното министерство за храните и селското стопанство. Това е най-ниското ниво на потребление на месо в Германия от 1989 г. насам. Средният германец е намалил консумацията на свинско месо през миналата година с 2,8 килограма, на говеждо – с 900 грама и на пилешко – с 400 грама.
Тенденцията в търсенето на вътрешния пазар отразява развитието в производството на месо в страната. През миналата година в Германия са произведени с 9,8% по-малко свинско и 8,2% по-малко говеждо, докато при птичето месо понижението е с 2,9%.
Предварителните данни на центъра сочат също, че производството на месо е покривало вътрешното търсене през 2022 г. на 116%, докато година по-рано съотношението е било с 2 процентни пункта по-високо. При птичето месо обаче производството е успяло да задоволи едв 97,4% от търсенето на вътрешния пазар.