От всички зелени бобови фуражи най-голямо значение за свиневъдството в страната има люцерната. Тя е високодобивна култура, особено при поливни площи. Осигурява по пет откоса за година. Прибира се във фаза бутонизация, т.е. при напъпване. Люцерната се приема охотно от свинете и може да им се дава до насита, но млада - преди цъфтежа. Цъфналата люцерна е доста груба и те не могат добре да я оползотворят.
От покосената преди цъфтежа люцерна се приготвя люцерново сенно брашно, което трябва да участва в дажбите на всички категории свине с изключение на угояваните. То влияе благоприятно върху разплодните животни - ремонтни, бременни, кърмещи майки, нерези и подрастващи прасета. Особено е полезно за бременните свине и за развитието на младите прасета. Може да се изхранва чрез смеските през всички месеци на годината.
Люцерната в зелено състояние или изсушена е добър източник на свинете на протеин (лизин), минерални вещества (предимно калций), на витамините С, Е, от групата В, каротин и др. Протеинът се характеризира с добро балансиране на аминокиселините. Зелената люцерна се дава на свинете окосена или чрез паша. Първата година след засяването и в дъждовно време тя не бива да се пасе, защото се затъпква.
По-добре е зелената люцерна да се коси и изхранва завяхнала в дворчетата за разходка. Дава се между двете основни хранения (сутрин и вечер) на животните. Всеки фермер, притежаващ площи с люцерна, трябва да си приготви люцерново сено от тях, но след първия откос. Чрез сеното дажбите на свинете се осигуряват с витамини и минерални вещества, особено каротин, витамин Д и калций. При сушене на зелената люцернова маса по изкуствен начин чрез сушилни се получава сено, по-богато на витамин Д.
Даването на доброкачествено (със зелен цвят) сено в дажбите на свинете води до по-добро оползотворяване на храната, по-висок прираст при ремонтните животни, по-висока плодовитост и млечност. Освен това свинете майки, получавали люцерново сено, се разгонват по-редовно и отглеждат по-големи и изравнени прасила. Ако люцерновото брашно е доброкачествено, с него може да се замести част от шротовете в дажбата.
Когато се разполага с брашно от по-ниско качество, то се включва в дажбата в по-малки количества от посочените. Люцерновото сено се смила с фуражомелка. Добре е един час преди храненето люцерновото сенно брашно да се запари с вряла вода и преди раздаването на храната да се смеси с останалите фуражи в дажбата. При сухото хранене смляното сено се смесва с останалите компоненти на смеската при приготвянето.