Начало » Важно за фермера » Животновъдство
02.05.2006 г.

Използване на люцерната за храна на свинете

От всички зелени бобови фуражи най-голямо значение за свиневъдството в страната има люцерната. Тя е високодобивна култура, особено при поливни площи. Осигурява по пет откоса за година. Прибира се във фаза бутонизация, т.е. при напъпване. Люцерната се приема охотно от свинете и може да им се дава до насита, но млада - преди цъфтежа. Цъфналата люцерна е доста груба и те не могат добре да я оползотворят.

От покосената преди цъфтежа люцерна се приготвя люцерново сенно брашно, което трябва да участва в дажбите на всички категории свине с изключение на угояваните. То влияе благоприятно върху разплодните животни - ремонтни, бременни, кърмещи майки, нерези и подрастващи прасета. Особено е полезно за бременните свине и за развитието на младите прасета. Може да се изхранва чрез смеските през всички месеци на годината.

Люцерната в зелено състояние или изсушена е добър източник на свинете на протеин (лизин), минерални вещества (предимно калций), на витамините С, Е, от групата В, каротин и др. Протеинът се характеризира с добро балансиране на аминокиселините. Зелената люцерна се дава на свинете окосена или чрез паша. Първата година след засяването и в дъждовно време тя не бива да се пасе, защото се затъпква.

По-добре е зелената люцерна да се коси и изхранва завяхнала в дворчетата за разходка. Дава се между двете основни хранения (сутрин и вечер) на животните. Всеки фермер, притежаващ площи с люцерна, трябва да си приготви люцерново сено от тях, но след първия откос. Чрез сеното дажбите на свинете се осигуряват с витамини и минерални вещества, особено каротин, витамин Д и калций. При сушене на зелената люцернова маса по изкуствен начин чрез сушилни се получава сено, по-богато на витамин Д.

Даването на доброкачествено (със зелен цвят) сено в дажбите на свинете води до по-добро оползотворяване на храната, по-висок прираст при ремонтните животни, по-висока плодовитост и млечност. Освен това свинете майки, получавали люцерново сено, се разгонват по-редовно и отглеждат по-големи и изравнени прасила. Ако люцерновото брашно е доброкачествено, с него може да се замести част от шротовете в дажбата.

Когато се разполага с брашно от по-ниско качество, то се включва в дажбата в по-малки количества от посочените. Люцерновото сено се смила с фуражомелка. Добре е един час преди храненето люцерновото сенно брашно да се запари с вряла вода и преди раздаването на храната да се смеси с останалите фуражи в дажбата. При сухото хранене смляното сено се смесва с останалите компоненти на смеската при приготвянето. 

Използване на люцерната за храна на свинете
26978
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
Спасени са 4 декара лозов масив и 2 декара овощна градина
Пожар изпепели 800 бали слава и 150 бали люцерна в Сливенско
БАБХ
Активни преговори за отваряне на износа на българска люцерна за Южна Корея
Стойността на нанесените щети се изяснява
Пожар унищожи 360 бали слама и 70 бали сено в Кубратско
Важно
И още за многогодишните сидерати
Кражба на люцерна спести коситбата на собственника
Преди жътвата
Мачуганов: Ковид кризата удари планирания износ на люцерна за Китай
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини