Начало » Новини » Коментари
27.03.2023 г.

Гечев да бъде доволен, че не го замерят с яйца като в Полша

Защото родните земеделци действат дипломатично
Гечев да бъде доволен, че не го замерят с яйца като в Полша

От сряда по границата с Дунав ще има много трактори Снимка: sinor.bg

На фона на масовите социални протести, които заливат почти цяла Европа, родните управници са пълни щастливци, защото дори в гнева си заради дъмпинговия внос на селскостопанска продукция от Украйна българските фермери са твърде деликатни и не изпадат в крайности като колегите си в Полша например. Само преди ден в международния новинарски обмен бяха излъчени кадри от семинар, където полските фермери здраво замеряха с яйца представителите на земеделското министерство, допуснало огромния безмитен внос на зърно, яйца, мед и други продукти на вътрешните пазари.

Българи се снабдяват за зимнина от Одрин 

Противно на тях, българските фермери действат дипломатично и вече втори месец се опитват чрез преговори със служебния кабинет да постигнат защита – до този момент обаче те не срещат и грам съдействие. Дебело подчертаваме, че „транспортните коридори” от Украйна са предназначени основно за гладуващите народи извън Европейския съюз, така че стоките трябва транзитно да преминават до пристанищата в България, Гърция, Италия и др. държави. Това обаче не се случва, защото политиците от близките до военните действия държави от ЕС като България, Румъния и Полша така и не осигуриха нужния контрол, в резултат на което търговските складове днес са пълни с украинска стока.

А вътрешните пазари остават затворени за аграрната продукция, произведена от фермерите в съответните страни, но защита от страна на управляващите липсва. Да сте чули от ръководството на агроведомството да има някакъв успех срещу сивия бизнес, например? Отворете страницата на ведомството и ще се убедите, че през последните два месеца няма и една новина, която да подскаже на фермерите, че поне са започнати акции с данъчни и митничари, които да спрат зърното да остава в България!

В петък от НАЗ обявиха началото на протестите

В същото време земеделският министър продължава да се изявява в телевизионните студия по теми, които нямат нищо общо с проблемите на българските земеделци. Да, цените на храните в магазините удариха тавана, но вината за това не е на фермерите и с новия дигитален портал чиновниците едва ли ще осигурят прозрачността за това как се формират цените от фермата до трапезата. От днес пък същото това министерство започва да „дъвче темата” с българските рибари, заловени в румънски териториални води и неясно защо обвинени, че били бракониерствали. И нито една дума по обявените от българските зърнопроизводители протести, които ще се проведат от 29 до 31 март на граничните пунктове при Видин, Русе, Силистра и Кардам. Които са предизвикани от бездействието на чиновниците и от факта, че на цялото фермерско войнство му дойде в много да слуша празни обещания, повтаряни повече от половин година, за това как всички проблеми в сектора щели да бъдат решени! Само, че те се задълбочават и ето зако в Полша фермерите замерят бюрократите с яйца. А от сряда тракторите ще блокират пътищата към Румъния!

Гечев да бъде доволен, че не го замерят с яйца като в Полша
4587
 

Последни материали
Виж
Нападат дори пипера
Голям луков листояд и луков скритохоботник
Европейска комисия
Междинна оценка на Механизма за възстановяване и устойчивост
Министър Вътев ще участва в научни конференции за производството на храни и за климатичните промени
Министри и кметове обсъдиха как Природен парк „Витоша“ да стане зона за устойчиво развитие на спорта и туризма
ДФЗ ще утвърди указания и ресурс за съфинансиране на застраховки в растениевъдството за 2024 г.
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Свързани материали
Виж
Вътев е пред споразумение с друга част от земеделците
Хиляда фермери от Западна България
Вътев се среща днес с обединени земеделци, предложили аргументирани искания
Ще блокират подхода към ГКПП Илинден-Екзохи между 11 и 14 часа
Производителите на картофи продължават протестите
Договорката е постигната
Протестите спират, в понеделник ще се стигне и до споразумение
Позиции
Мачуганов: Целият бранш се вдигнахме в подкрепа на малките в сектора
На зърнопроизводителите е предложен вариант за подпомагане с подвижна ставка
Вътев: Вървим към договаряне с протестиращите още днес
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини