Начало » Новини » Страната
23.03.2023 г.

Блатното кокиче изчезва заради сушата

Прекратена концесия
Блатното кокиче изчезва заради сушата

sinor.bg

На последното си заседание Министерският съвет прекрати предсрочно концесията за добив на уязвимия растителен вид блатно кокиче, което заради сушата и климатичните промени вече не може да се преработва в промишлени условия. Това съобщиха от пресцентъра на МС, след като по искане на концесионера държавата преустановява договора с компанията „Фито Палаузово” АД. Обектът на концесията се намираше в естественото находище на блатно кокиче, в защитената местност „Блатото“, в ямболската община Стралджа.

Предсрочното прекратяване на договора е допустимо според Закона за концесиите и предвидено в договора с концесионера, като това става по взаимно съгласие заради „същественото изменение на характеристиките на обекта на концесия през 2021 и 2022 г., в резултат от дълги периоди на засушаване, които го правят негоден за добив на блатно кокиче”, се посочва в мотивите на вчерашното решение.

Този административен акт още веднъж показва негативите от климатичните промени, които влошават естествените ареали на изключително ценни растителни видове, каквото е блатното кокиче (Leucojum). Родът на блатното кокиче Leucojum включва 12 вида растения, от които в България се среща обикновеното блатно кокиче. Расте в мокри, засенчени места и покрай реки, както и във влажни лонгозни гори. Вирее в югоизточната част на страната – Бургаско, Сливенско, Ямболско. В екопарк за биоразнообразие и алтернативен туризъм „ВАЯ“ край Бургас полагат специални условия за отглеждането и запазването на блатното кокиче. В този район се отглежда и като декоративен вид под наименованието „герговско кокиче“, „сазово кокиче“, „барско кокиче“, „водно кокиче“, „белоцвет“, „жабешко лале“ и други.

Блатното кокиче е растение, придобило голяма известност и значимост. Надземната част, която се събира по време на цъфтене, се използва за добиване на алкалоида галантамин. Той е в основата на българското лекарство „Нивалин”, прилагащо се при лечение на детски паралич, болести на периферната и централна нервна система, неврит, невралгия. Създателят на лекарството проф. д-р Димитър Пасков открива свойствата на блатното кокиче съвсем случайно. Момиче, болно от детски паралич, изпива чаша с вода, в която са били натопени кокичетата, донесени от родителите му и поставени на масата до леглото. Състоянието му се подобрило. През 1987 г. е патентован метод за лечение на болестта на Алцхаймер с участието на галантамин.

Растението е отровно, затова и самолечението с него е опасно. Освен галантамин в него се съдържат и други силно отровни алкалоиди, които могат да причинят фатални последици. Дори хората, които събират блатните кокичета, не трябва да имат наранявания по ръцете.

Блатното кокиче изчезва заради сушата
3716
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Решения на Министерския съвет
С година закъснение е одобрен отчетът по концесията за блатно кокиче
Под ореха можете да насадите цветя
Решения на Министерския съвет
Условията по концесията за добив на блатно кокиче се изпълняват по график
Кокичетата вече украсяват градините
Не забравяйте да извадите луковиците на кокичетопрез лятото
Бялото цвете води пролетта
Констатация: Изпълняват се условията по концесията за добив на блатно кокиче
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини