Начало » Хоби земеделие » Цветарство
30.10.2017 г.

Кокичетата вече украсяват градините

Края на зимата и началото на пролетта е времето, в което в природата стават тайнствени промени. Понякога белеят преспи. Друг пък слънцето събужда рано земята. В това време първи за живот се събуждат кокичетата. Древна легенда разказва, че когато Адам и Ева били изгонени от Рая, валял силен сняг и на Ева й било студено. За да я успокоят и сгреят, няколко снежинки се превърнали в цветя. Като ги видяла, тя се развеселила и повярвала в щастието. Оттогава кокичетата са символ на надеждата.

Латинското наименование на кокичето Galanthus произлиза от гръцките думи „гала” – мляко и „антус” – цвете, т.е. млечно – бяло цвете. Представителите на род кокиче (Galanthus) произхождат от Европа и Западна Азия. Те са дребни луковични растения с линейно ланцетни листа. Цветовете са единични, звънчевидни, увиснали надолу. Цъфтят януари – февруари и по – рядко през март.
Кокичето се размножава чрез луковици, които се изваждат от почвата след засъхването на листата. У нас това става през юни. Просушават се и се съхраняват през лятото в сухо помещение. През септември – октомври се засаждат на постоянно място на дълбочина 6 – 10 см. Там могат да останат няколко години. Кокичето изисква лека градинска почва и слънчево изложение, но се развива добре и на сянка.

Кокичетата могат да се засаждат из тревните площи, използват се за групови зацветявания в домашната градина, в алпинеуми и скални групи. Най – вече се отглеждат за рязан цвят. Поддават се на форсаж. Той бива късен, при който луковиците се засаждат през септември–октомври в лехи, които се покриват към началото на зимата с парникови каси и рамки и ранен форсаж – засаждат се по 6–8 луковици също през септември–октомври в саксии в почвена смес (градинска почва, листовка, дребен пясък и угнил говежди тор в съотношение 1:1:1:1). Саксиите се покриват с 8 – 10 см почвен пласт и се държат при температура 4-6С. Редовно се поливат. След около 6 седмици те се внасят в оранжерии при температура 6–8С, където цъфтят.

Съществуват 17 вида кокичета, но като декоративни се отглеждат само:
- Galanthus nivalis L. се среща у нас главно по Черноморието и в Северозападна България. Цветоносът достига височина 10–15 см. Цъфти при нормални зими през февруари–март около 20–30 дни. Цветовете са дълги 2–2,5 см, трите вътрешни околоцветни листа са по-къси, обратно широкояйцевидни, на върха с дъговидно зелено петно. Притежават слаб аромат. Особено красиви са кичестите форми – var. flore pleno fort. и var. praecox Bak., който цъфти рано през декември.
- G. elwesii Hook. дава по–едри цветове.
- G. plicatus Bieb образува по–големи луковици и по–широки листа.
- G. graecus Orph. В нашата флора се среща най–често, а най–много се отглежда по дворовете неговият вариетет maximum (Vel) Hayek.

Кокичетата вече украсяват градините
7263
 

Последни материали
Виж
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Свързани материали
Виж
Прекратена концесия
Блатното кокиче изчезва заради сушата
Решения на Министерския съвет
С година закъснение е одобрен отчетът по концесията за блатно кокиче
Под ореха можете да насадите цветя
Решения на Министерския съвет
Условията по концесията за добив на блатно кокиче се изпълняват по график
Не забравяйте да извадите луковиците на кокичетопрез лятото
Бялото цвете води пролетта
Констатация: Изпълняват се условията по концесията за добив на блатно кокиче
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини