02-05-2006 г. Затоплянето и засушаването на планетата изисква да избираме за отглеждане сухоустойчиви култури с по-кратък вегетационен период. Подходящо за тези условия е просото. Зърното му се използва предимно за фураж, особено при изхранване на птици. Отглежда се и за получаване на сено или зелен фураж. При благоприятни условия от него могат да се получат през лятото до два откоса. С успех може да се засява като втора култура след ранни житни. Може да се използва за презасяване на измръзнали или унищожени от градушка зимни посеви, а така също и като компонент в зеления конвейер. В нашата страна на агротехниката на просото не се отделя достатъчно внимание. Високи добиви от тази култура могат да се получат, ако тя заеме подходящо място в сеитбообращението. Просото има слаба способност да усвоява хранителните вещества от почвата. Торенето може да се посочи като твърде важна мярка при отглеждането му. Поради слабата приемателна способност на кореновата система то се нуждае от хранителни вещества в лесно достъпна форма. Това важи за всички елементи, но в най-голяма степен се отнася до фосфора. При използване на минералните торове като средни норми могат да се посочат следните количества в активно в-во: азот - 4 кг/дка, фосфор - 4-6 кг/дка. Преди сеитбата семената се обеззаразят с един от фунгицидите: витавакс 200ФФ, дивидент 030 ФС, раксил 5 ВС, суми голд 3 СК и др. Просото се сее, когато температурата в почвата на 10 см дълбочина достигне 10-12 градуса. Сеитбеният период е доста дълъг и може да продължи до първата половина на юли. В практиката се наложи обикновеният начин на сеитба с 2-2,5 кг/дка семена. През периода на вегетацията на просото от съществено значение е борбата с плевелите. Хербицидът лотус е регистриран у нас срещу широколистните плевели, в т. ч. и слабо чуствителните на хормоноподобните хербициди в доза 75-100 мл/дка, внесен във фаза братене. Той е селективен хербицид с контактно и системно действие. Могат да се използват още препаратите линтур 70 ВГ, сансак, солушън Г и др. В нашата страна се отглежда сорт Руменка. Той е селекция на Института по земеделски култури в гр. Нови Сад, Сърбия. Характеризира се със сравнително кратък вегетационен период от 60 до 90 дни. Стъблото е здраво неполягащо, зърната не се оронват. Устойчив е на праховита главня. Добивът на зърно при благоприятни условия достига 500 кг/дка. Просото е важна сухоустойчива култура, която не изгубва способността си да регулира изпарението при екстремно високи температури. От в. Фермер