Начало » Новини » Коментари
17.03.2023 г.

Лозарите - с отчаян ход да събудят съвестта на чиновниците в агроведомството!

След протестите през ноември 2022 г.
Лозарите - с отчаян ход да събудят съвестта на чиновниците в агроведомството!

Председателят на сдружението Атанас Василев при протестите през ноември 2022 г. Снимка: sinor.bg

В продължение на четири месеца служебното ръководство на Министерството на земеделието умело залъгва с кухи обещания малките и средни лозари, обединени в Националното сдружение на българските лозари. В началото на ноември 2022 г. земеделците от цялата страна се вдигнаха на протест, с който предупредиха служебната власт, че тя подписва смъртната им присъда, ако продължава да загърбва проблемите на сектора. Днес, в нарочна пресконференция за медиите ръководството на организцията отново заяви, че браншът не е получил и грам подкрепа въпреки обещанията, които им бяха дадени през ноември м.г. от служебния кабинет. Всичко това те са описали в две писма, изпратени на 21 февруари и на 16 март до земеделския министър Явор Гечев, но и до днес никой от ведомството не е отговорил поне на първото им запитване, посочи Атанас Василев, председател на Националното сдружение на българските лозари.

За четири месеца лозарите така и не видяха изработен европейски тип регистър на площите, който ясно да указва реалното състояние на винените плододаващи лозя в страната. Според тях в сегашния си вид регистърът не е защитен от манипулации, а това говори за непрозрачност, защото вместо заявените 630 фирми реално "живи" в момента са около 300 стопанства.

Браншът е ужасен и от липсата на подпомагане за винените лозя, особено с интервенциите в Стратегическия план, където предлаганите субсидии не покриват и една десета част от разходите, които стопаните правят всяка година за поддържане на лозята. От друга страна лозарите са единствените земеделци, които и в новия период няма да получат подпомагане за нова техника и оборудване, посочи Атанас Василев, председател на Националното сдружение на българските лозари. Технологичните карти, които министерството е изработило съвместнво с бранша, са обективни, но чиновниците не ползват себестойността като отправна точка при изчисляване на компенсациите или новите субсидии, затова и смисъл от тези карти на този етап те не виждат.

„Как ще запазим хората по места с един бизнес, който е на изчезване”, риторично попитаха те. Ако преди 20 години все пак имаше работещ бизнес, то в момента „ние сме едни социални дружества, а България се превръща в едно море от изоставени лозя”, обясниха лозарите. Очевидно обаче, това не прави впечатление на чиновниците.

Лозарите са излъгани и с екосхемите, защото „не виждат коя би била приложима за тях. „Икономически е необсновано да направиш разходи за 300-400 лв., а накрая да получиш 30-40 лева субсидиране” посочи Атанасов. В същото време в екосхемите запазването на тревостоя се премахва и на негово място лозарите ще трябва да избират нов вид култури, което е необосновано, при положение, че старата система за подхранването на почвите работи.

Стопаните категорично смятат, че България е единствената държава в ЕС, чиито управленци не защитават родното си производство. „Погледнете как в други държави задължително във виното, произведено там, трябва да има грозде, произведено в съответната държава. Само у нас не е така”.  Според Илия Ангелов от Монтана, със сегашната система на подпомагане лозарите получават средства, но единственото, което могат да направят с тях, е да продължават да фалират. Именно затова и браншът очаква държавните служители, които отговарят за земеделието, най-после да отговорят на въпроса защо депозираха в Брюксел един Стратегически план, срещу който в момента протестират всички сектори от селското стопанство, не само лозарите.

Ръководството на сдружението ще продължи да се бори за съществуването на бранша. Защото няма как дори агенцията по храните да не изпълнява основните си функции, а именно - да разреши онези препарати за растителна защита, които биха могли да помогнат за опазване на продукцията от болести, или пък да бъде осигурена държавна подкрепа за зимните пръскания. „С липсата на политическа воля за подкрепа, ние като бранш не потъваме, ние направо летим главомно към центъра на Земята”, заключи председателят на сдружението. А всички останали риторично се питат защо чиновниците най-после не признаят, че държавата не се нуждае от лозарство, за да започнат и те да изкореняват своите лозя. Дали с този отчаян ход те ще събудят съвестта у политиците, твърде съмнително, бихме заключили ние!

В пресконференцията участваха Атанас Василев – председател на УС на НСБЛ; Калин Иванов – член на УС на НСБЛ; Даниел Ангелов – член на УС на НСБЛ; Милко Янев - член на УС на НСБЛ; Михаил Койчев - член на УС на НСБЛ; Цън Цон - член на УС на НСБЛ; Красимир Костадинов - член на УС на НСБЛ; Марин Калнев - член  на НСБЛ.

Лозарите - с отчаян ход да събудят съвестта на чиновниците в агроведомството!
6332
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Най-старият обреден земеделски празник
Честит Трифон Зарезан!
13 организации на лозари, винари и енолози участваха на среща със заместник-министър Александър Йоцев
Създават Консултативен съвет за лозаро-винарския сектор
Недоволството на браншовиците
Седмицата на протестите завърши с митинг на лозари и позиция на биофермери
„Винария” 2023 г.
„Златният ритон“ отиде за селекция на „Ловико лозари”
Позиция на Националната лозаро-винарска камара
НЛВК: Опитите за кадруване в изпълнителната власт чрез протести и заплахи са неприемливи
Протести
Лозарите към властта: Подписвате смъртния акт на бранша!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини