Начало » Новини » Интервю
17.03.2023 г.

Жекова: Без наличие на окончателни слоеве фермерите за заплашени от санкции!

Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите
Жекова: Без наличие на окончателни слоеве фермерите за заплашени от санкции!

sinor.bg

Само преди два дни членовете на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите са имали среща с шефа на дирекция „Идентификация на земеделските парцели” в Министерството на земеделието Георги Праматаров, за да получат информация от извора по готовността на допустимия слой на площите, които ще бъдат заявявани в тазгодишната Кампания по директните плащания. „Големият проблем е, че все още наклоните на парцелите не са включени в допустимия слой, което обезсмисля заявяването – а това поставя земеделците от всички сектори в положение да не сме в състояние да чертаем, защото наклоните са важна част от екосхемите, в които смятаме да участваме. В същото време това е важно и за покривните култури, чиито нови правила ние ще прилагаме от тази година”, съобщи в интервю за Синор.бг Радостина Жекова, председател на регионалния съюз. И ако се получат нарушения при декларирането на площите, вината отново ще бъде за сметка на земеделските производители, които ще бъдат санкционирани.

Схемите, които не може да се дублират при заявяването на площите тази година

Към този момент от ведомството обясняват, че администрацията „работи активно по окончателния допустим слой”, но читатели на Синор.бг питат защо става с огромно забавяне, след като през ноември миналата година експерти от същото министерство уверяваха как още в края на януари т.г. слоят, допустим за позпомагане през 2023 г., щял да бъде готов. И това по никакъв начин не обяснява огромното забавяне и в подготовката на наредбите, на което сме свидетели от началото на тази година, и в начина на провеждане на самата информационна кампания.

Огромна част от фермерското войнство в страната (не само от сектора на зърнопроизводството) е силно обезсърчено от липсата на задълбочена подготовка по прилагане на първата година от Общата селскостопанска политика в България. „Всички видяхме как така наречената информационна кампания, подготвяна от агроведомството, си беше чиста дезинформация, защото в отделните градове експертите от агроминистерството излагаха коренно противоположни обяснения по конкретни казуси, поставяни от колегите”, припомня Жекова. Допълвайки как за първи път в начало на нов преходен период администрацията демонстрира огромна неподготвеност по Стратегическия план. „Вярно, че България беше една от държави в ЕС, която внесе последна своя план в Брюксел, но не може в края на миналата година експертите да изненадват цялата общност с важни промени при ротацията на културите, които коренно промениха нагласите ни за тази година”, обясни още зърнопроизводителката от Добрич. Става въпрос за максимално допустимия размер на първите три култури, подлежащи на ротация, които вместо да съставляват 95% от общите площи, както беше обявено първоначално, трябва да бъдат 90%. Всички ние се бяхме подготвили за първоначално обявения размер, но тази промяна, която стана без диалог с браншовите организации, допълнително обърка колегите. „Именно затова и ние настояваме за ясна рамка, по която да работим”, обясни Жекова. И допълни, че в момента земеделците в цялата страна са силно стресирани от липсата на синхрон в работата на експертите от министерството и от Държавен фонд „Земеделие”. „Когато в едно семейство майката говори едно, а бащата – противоположното, няма как децата да слушат и изпълняват. На този фон, и земеделците не бихме могли да изпълняваме изискванията на ЕС, когато има разнобой между самите представители на държавата”, посочи още председателката на Добруджанския съюз.

И понеже очевидно синхронът е крайно належащ, а към този момент липсва, затова и браншови организации от почти всички сектори на родното земеделие настояват 2023 г. да бъде преходна и при нередности в очертаванията земеделските производители да не бъдат санкционирани. Синор.бг попита агроминистерството дали това е възможно – очакваме отговори. Защото, след като родната администрация не е обучена достатъчно добре по новите правила, този проблем не би трябвало да се прехвърля "от болната глава на здравата", защото фермерите не трябва да понасят административните грешки на свой гръб. Както би се случило в края на годината, когато се отчитат припокриванията на площите.  

Екатерина Стоилова

Жекова: Без наличие на окончателни слоеве фермерите за заплашени от санкции!
13959
 

Последни материали
Виж
Внимание! Затвор за търговия и употреба на неразрешени продукти за растителна защита
Заради достигането на пределните количества за доставка през годината
Производителите на захар в Украйна молят за спешно спиране на износа за ЕС
Разширението при пролетните зърнени култури обаче гони 20 на сто
Германия е свила площите със засетите през есента пшеница и рапица
Според резултатите от втора министерска проверка за по-малко от месец
В Монтанско чистят незаконните сметища и откриват нови
Имотът е с обща площ от 8378 квадратни метра с няколко производствени сгради
Продават за над 1 милион лева ипотекиран фуражен завод в Пловдивско
На месечна и годишна база през април и първите 4 месеца на годината
Износът на мед от Украйна нараства стремително
Свързани материали
Виж
Информация
Окончателният допустим слой на площите е обнародван, обжалващите да се обадят в ДФЗ
Преди да бъде обявен допустимият слой за 2023 г.
Системата за възражения срещу данни от СЕУ работи, уверяват фермери
Очакваните плащания в Кампания 2023
Последен ден да коригирате грешките си при очертаването
На 6 ноември ДФЗ ще публикува данните за несъответствия от Системата за мониторинг на площ за Кампания 2023
От 6 до 20 ноември стопаните ще могат да коригират заявленията си за Кампания 2023
До 20 ноември коригирате грешките си!
На 3 ноември ДФЗ качва допустимият слой за Кампания 2023
Ето как ще се кандидатства по новите програми
За подвижното пчеларство трябва да гарантирате, че ще останете в бизнеса поне три години
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини