Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.03.2023 г.

Има ли добри и лоши торове и кога те могат да бъдат вредни?

Има ли добри и лоши торове и кога те могат да бъдат вредни?

Един от най-важните фактори, влияещи върху растежа и развитието на всички растения, а в крайна сметка и върху добивите, това е подхранването. Използват се различни органични и минерални торове, съдържащи жизненоважните макро- и микроелементи.

От какво се нуждаят растенията и има ли чудодейни торове?

Практиката показва, че едни и същи торове в няки случаи влияят благотворно на растенията, а в други са вредни не само за тях, но също за човека и околната среда.

Основни грешки, които могат да съсипят разсада за домати

За изграждане на растителните тъкани, освен въглерод, водород и кислород, получавани от въздуха и водата, растенията се нуждаят от редица хранителни елементи, които се всмукват чрез кореновата система от почвата.

В процеса на фотосинтеза растенията използват слънчевата енергия за свързване на въглеродния диоксид, източник на въглерод и кислород от въздуха и вода, източник на водород и кислород за синтез на въглехидрати.

От почвата се усвояват макро- и микроелементи, като първата група включва азот фосфор, калий, калций, магнезий и желязо. Те са жизненоважни за растенията, а останалите (бор, мед, сяра, манган, цинк и др.) са също необходими, но в значително по-малки количества.

Как се хранят растенията?

Растителните остатъци, както и всички органични вещества съдържат всички хранителни елементи, необходими на растенията, но във форма, недостъпна за тях. Тези органични съединения не могат да служат за храна на растенията, а само за почвените организми, които ги разграждат. Една част от органичната материя се минерализира напълно, а другата се превръща в хумусни вещества и живи почвени организми. Едва след минерализацията хранителните вещества, разтворени във вода, стават достъпни за растенията, като корените абсорбират тези разтвори. Има една важна подробност – кореновата система усвоява по-добре хранителните вещества от силно разредени разтвори.

Оптималната концентрация на почвения разтвор е в границите 0,01-0,2%. При по-високи концентрации усвояването се затруднява, което води до гладуване на растенията, а при концентрация от 1% кореновата система умира.

Не трябва да забравяме това, че през целия вегетационен период растенията имат нужда от всички хранителни вещества, но се променят само техните количества. Повечето култури в млада възраст се нуждаят от фосфор, защото стимулира развитието на кореновата система, за листния апарат е необходим азот, а за наливане и узряване на плодовете – калий и фосфор.

Най-добрият тор ще бъде този, съдържащ онези елементи, от които растението се нуждае в най-голяма степен на съответния период на развитие, а всички други могат само да навредят.

През пролетта и началото на лятото внасянето на торове, съдържащи азот ще насърчи развитието на вегетативната маса. Торенето с азот на по-късен етап също ще допринесе за развитието на зелена маса, но в ущръб на плододаването.

Ако растението с външния си вид сигнализира за недостиг на едно или друго хранително вещество, тогава само с помощта на минерални торове може да се коригира ситуацията. Причините се крият в това, че хранителните вещества, съдържащи се в органичните торове стават достъпни само след минерализация от почвената микрофлора, а това отнема време.

Минералните торове са достъпни за растенията веднага. По време на есенната обработка се внасят в почвата органични и минерални – фосфорни (суперфосфат) и калиеви (калиев сулфат и калиев хлорид). Те се разпределят равномерно в целия коренообитаем слой на почвата. Фосфорът се запазва напълно до пролетта, а калият – с малки загуби. Ако през есента се внесат азотни минерални или комплексни разтворими торове, тогава до пролетта те ще бъдат напълно отмити от почвата.

Любителите градинари често практикуват отглеждане на тиквички и тикви върху компост или купчина угнил оборски тор, при което не се изисква допълнително подхранване през вегетационния период. Факт е, че органичните торове имат продължително действие, защото хранителните вещества при тях стават достъпни едва след тяхната минерализация, което става постепенно. Действието на оборския тор, който е често използван, става бавно и постепенно.

В същото време, ако цялата норма минерални торове се добави при основното торене, тогава концентрацията на почвения разтвор ще бъде много висока, което може да доведе до увреждане на корените и дори до смърт на растенията. Разтворимите азотни торове ще се отмият бързо от почвата и ще се появи недостиг. Това налага при основното торене да се внася само част от необходимите хранителни вещества, а останалата да се добавя поетапно. В някои случаи е допустимо в началото да се внасят само фосфорни минерални торове, защото фосфорът е слабоподвижен в почвата, не се отмива и може да доставя този елемент на растенията през целия вегетационен период.

Кои са добрите торове?

Има една група бактериални торове, които се наричат така, но сами по себе си не осигуряват хранителни вещества за растенията. Това са препарати, които съдържат полезни за земеделските растения почвени микроорганизми. Самите бактерии не са храна, но в резултат на тяхната жизнена дейност недостъпните хранителни вещества от почвата или атмосферния въздух се превръщат във форма, достъпна за растенията.

Широката гама от минерални, органични и бактериални торове и правилното им приложение помага да се възстанови плодородието на почвата и да се получат добри добиви. Същите тези торове, когато се използват неграмотно, могат да причинят сериозна вреда на културните растения.

Има ли добри и лоши торове и кога те могат да бъдат вредни?
9164
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Кубота на второ място по продажби на трактори
Как правилно да използваме яйчените черупки в градината?
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
По казуса с контрола върху вноса на плодове и зеленчуци
ВАС отмени връщането на частната лаборатория на Капитан Андреево
Само за авансовите плащания по втория прием през финансовата 2024 година
Определен е бюджетът по 2 интервенции за лозари и винари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини