Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.02.2023 г.

Ето как можем да предотвратим стрелкуването на лука!

Практика
Ето как можем да предотвратим стрелкуването на лука!

sinor.bg

Лукът е предпочитан зеленчук, а огромното му сортово разнообразие дава различни възможности за избор. Когато го отглеждаме обаче, първият често срещан проблем е ранното стрелкуване на растенията, често водещо до намаляване на реколтата. Получава се, защото цветоносите изсмукват живителните сокове от луковиците и те преустановяват растежа си.

Като начало е важно да знаем какви са причините за преждевременната поява на цветоноси, защото може да се крият в почвата, в посадъчния материал или грешки при засаждането и отглеждането. Затова е важно правилното съхранение на посадъчния материал през зимата, така че да се създадат определени условия и избор на метод, определян като „топъл”, „студен” или „комбиниран” метод.

При топлия метод посадъчният материал се съхранява при температура около 20 градуса по Целзий и влажност на въздуха 70%. При тези условия дребните фракции на посадъчния материал изсъхват много бързо.

Но най-подходящи условия за съхранение осигурява студеният метод, при който температурата в помещението варира от нула до минус 3 градуса, но не по-ниска. Относителната влажност на въздуха е необходимо да се поддържа над 90%.

Комбинираният метод пък изисква в есенния и пролетен период създаване на топли условия, а в зимни условия – студен. Но в този случай не трябва да се допускат резки колебания на температурата и прекалено висока влажност на въздуха.

Подготовка на посадъчния материал

Лукът за садене трябва да бъде добре изсушен. Това се постига, като за 2-3 седмици в помещението, където семето се съхранява, температурата се повишава до 20 градуса. След това се увеличава до 25 градуса за около 8 часа, след което бавно се повишава до 40 градуса. Има и ускорен метод, при който арпаджикът се потопява в гореща вода за 10-15 минути, след това в студена и може веднага да се засажда.

Едрият арпаджик, който е с размери около 3 см, стрелкува по-често. Затова е най-добре да се избира с размери 1-2,5 см, а по-едрите могат да се използват за отглеждане за зелен. При предзимно засаждане посадъчният материал трябва да бъде дребен – около 1 см, защото той, даже при нарушени условия на отглеждане или съхранение, няма да образува цветоноси.

За предзимно отглеждане се избират подходящи сортове.

Спазване на сроковете за засаждане

В зависимост от региона и конкретните климатични условия, времето за засаждане е различно. При пролетно отглеждане на лука е необходимо да се засажда тогава, когато температурата на въздуха е над 15 градуса, а почвата да се затопли над 12 градуса. При късно засаждане реколтата ще бъде много слаба, а ако го засадим в студена земя, тогава стрелкуването е неизбежно.

Влажността на почвата е жизнено важен фактор за всички култури, затова и поливането трябва също да се извършва внимателно. При недостиг на влага лукът е склонен към образуване на цветоноси. Редовното поливане и с необходимите количества вода ще осигури правилното и безпроблемно развитие на лука. В горещото време се полива по-често, но преовлажняването може да доведе до развитие на болести и гниене.

Запомнете, не поливайте с много студена вода, защото тя стимулира стрелкуването.

За да узрее добре лукът и да се съхрани през зимата, напояването трябва да се преустанови две седмици преди прибирането. Ако нещо все пак е предизвикало стрелкуване, желателно е цветоносите да се отстраняват редовно до прибиране на реколтата. Образуването им не влияе на вкусовите качества на лука, а само на добивите и съхранението.

Използването на органичен тор стимулира интензивното образуване на цветоноси.

Ето как можем да предотвратим стрелкуването на лука!
59022
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Кога и защо се стига до стрелкуване на салатите и как можем да го предотвратим
Защо лукът стрелкува
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини