Политиките в съвременната хранителна индустрия трябва да се определят от държавата, бизнеса и потребителите – чрез така наречения мултидисциплинарен подход. Това посочи заместник-министърът на земеделието Георги Събев пред 12-та Национална младежка научно-практическа конференция с чуждестранно участие, организирана от Съюза по хранителната промишленост и състояла се по време на международното изложение АГРА.
„В лицето на Министерството на земеделието предприемачите имат партньор, който е отворен за съдействие, така че да се подобрят политиките в сферата на качеството и безопасността на храните“, каза заместник-министър Събев. И допълни, че по този начин земеделските производители и преработватели биха изградили стабилност за разширяване на позициите си на българския и на международния пазар.
От особено значение в този диалог трябва да заемат и потребителите, които да се ангажират в процеса на правенето на политики. „Това е отговорът на предизвикателствата пред селското стопанство – съвместни действия от всички заинтересовани страни, които да насочат усилията си към изграждане на устойчиви хранителни системи“, смята Събев.
По думите му, селското стопанство винаги е имало важна роля за икономиката на страната ни. И отбеляза, че днес предизвикателствата към него са повече и от различен характер. „От една страна имаме усложнена икономическа ситуация, породена от Ковид пандемията и войната в Украйна, а от друга са предизвикателствата, свързани с климатичните изменения, които оказват сериозно влияние върху производствените процеси в земеделието. Затова е необходимо да имаме устойчиво земеделие и продоволствена сигурност, които да гарантират изхранването на населението“, посочи Събев.
По време на конференцията, той разясни и новостите по темата в националното законодателство. В Наредбата за земеделските продукти и храни със защитени географски означения и традиционно специфичен характер, за контрол за съответствие с продуктовата спецификация и за водене на регистри на производителите и контролиращите лица се въвежда опростена процедура за изменение на продуктовата спецификация на храните със защитени географски указания и произход.
По-късно през деня аграрният заместник-министър проведе работна среща с представители на Националната асоциация на Местните инициативни групи у нас, на която беше обсъдено прилагането на подхода ЛИДЕР през настоящия и бъдещия програмен период.