Начало » Важно за фермера » Животновъдство
06.02.2023 г.

Племенните животновъдни ферми на Добруджански земеделски институт

Племенните животновъдни ферми на Добруджански земеделски институт

Животновъдството е отрасъл, изискващ много инвестиции, упорит труд, постоянна грижа и любов към животните. Добруджански земеделски институт разполага с две племенни животновъдни ферми – говедовъдна и овцевъдна съобщават на страницата си в интеренет от института.

Основна порода в говедовъдството на Добруджански земеделски институт е Българското черно-шарено говедо. Поддържа се стадо от около 400 глави добитък. Говедата са с характерен черно-бял цвят, с големи или по-малки разнообразни по форма петна без постоянно положение. Кожата е нежна и тънка, с гънки по шията. Главата е дълга, тясна, с благородно излъчване. Шията е тънка и дълга. Коремът е обемист, а хълбоците – големи. Крайниците са тънки. Вимето е голямо, с предимно чашковидна форма и добре развити цицки. Млечните вени са силно развити, а млечните кладенчета са големи. Кравите са с тегло 500 – 700 kg, а биците 800 – 1200 kg. Средната млечност за лактация е 4980 литра. Маслеността на млякото е 3,8%.В стадото има около 190 млечни крави, от които ежегодно се добиват около 1 милион литра краве мляко.

Североизточна българска тънкорунна порода

Овцевъдството е представено от Североизточна българска тънкорунна порода, създадена в инстута в резултат на задълбочена селекция, чието начало датира от 1952 г. Макар че през 1972 година Добруджански земеделски институт официално прекратява селекционната дейност в животновъдството, тук и до днес успешно се поддържа единственото племенно стадо в България от този тип, наброяващо около 1300 овце. Породата е с предназначение за добив основно на вълна и месо. Животните са със здрава конституция и добър екстериор. Главата е с права профилна линия, шията е замускулена. Гръдният кош е широк и дълбок, а гърбът е равен и дълъг. Руното е бяло. Краката, главата и корема са добре зарунени. Овцете са с тегло 65–70 kg, а кочовете 110–120 kg. Средният настриг на вълна е 7,5–8,5 kg при овцете и 15–16 kg при кочовете. Плодовитостта е в рамките на 125–135%. Средната млечност за лактационен период е 95–100 литра.

Породата попада сред породите, застрашени от изчезване и от 2013 г. се субсидира от ДФ „Земеделие“ по направление „Породи, застрашени от изчезване“ от Мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г.. Субсидиите обаче са недостатъчни, за да покрият разходите по поддържане на стадото. Единствено благодарение на желанието да се поддържа тази ферма, която сама по себе си е уникална, и благодарение на растениевъдната дейност на института животните получават нужните храна и грижи. За изхранването им се отглеждат зърнени, бобови, тревни фуражи, силажи и сенажи – ечемик, тритикале, овес, царевица за зърно, грах, люцерна и царевица за силаж.      

Животните в Добруджански земеделски институт се отглеждат хуманно. Двата стопанисвани животновъдни обекта са регистрирани по реда на чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Покрит е задължителният стандарт за свободна подова площ и са осигурени условия за отглеждане на животните, водещи до повишаване на хигиената и подобряване на тяхното здраве. Двете ферми покриват всички изисквания за хуманно отношение към животните съгласно Наредба № 4 от 8 август 2017 г. за прилагане на Мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. Предприети са стъпки за субсидиране на стадата по тази мярка.

Племенните животновъдни ферми на Добруджански земеделски институт
13948
 

Последни материали
Виж
МЗХ сформира комисии за оценка на селскостопанските щети в опожарените райони
ЮЗДП
Над 50 горски служители гасят пожар над село Флорош, наблюдават други 2 огнища
МС прие промени в правилника за прилагане на ЗОП
Въвежда се предварителен контрол на обществени поръчки над 5 млн. лв.
МС повторно одобрява измененията, защото 49-то НС не ги прие
С промени в Кодекса за застраховането отпада гражданската застраховка за редица ремаркета
БФС
Земеделци активно помагат с техника за гасене на пожарите пожарите
Ето защо НАЗ иска оставката на отговорния зав. министър
Само 14 държави са подкрепили искането на България да удължи с още 1 година разплащането по ПРСР 2014-2020 г.
Свързани материали
Виж
Единственото стадо от Североизточната българска тънкорунна порода премина успешно бонитировка
9 млн. лева се отпускат на развъдните организации за 2023 г.
Подходяща като подложка за месодайните породи и застрашена от изчезване
Добруджанският институт се представи с тънкорунна порода на събора на овцевъдите
Семинар
Селскостопанска академия в проект за запазване на Дунавската порода коне
Партньорство
В Сърбия започва развъждането на Романовската порода овце
Брой контролирани животни 26332
Статистика за производителността на над 200 ферми членове на Асоциацията за развъждане на черношарената порода
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини