Начало » Новини » Страната
01.02.2023 г.

Голямо изкуство е да направиш екосхема за трайните насаждения, неприложима за фермерите

Нормативни промени
Голямо изкуство е да направиш екосхема за трайните насаждения, неприложима за фермерите

Димитричка Търпанова от Добруджанския овощарски съюз Снимка: sinor.bg

След като в края на януари Министерството на земеделието качи на интернет страницата си проекта за наредба, по която ще се прилагат директните плащания през 2023 г. (Наредба за условията и реда за прилагане на  интервенциите под формата на директни плащания, включени в Стратегическия план, за проверките, намаления на плащанията и за реда за налагане на административни санкции), фермерите от сектора на плодовете и зеленчуците стигнаха до извода, че голяма част от екологичните схеми са сътворени от администрацията по начин, който ще им попречи да изпълнят изискванията за опазването на околната среда. И не, защото не искат да го сторят, а защото ставките за подпомагане ще покрият едва 25% от увеличените им разходи за обработките, които според еврозаконодателството трябва да извършват.

Ето защо браншовиците молят президента за помощ

Това разясниха от името на колегите си Димитричка Търпанова, председател на Добруджанския овощарски съюз, и Никола Колев от Съюза на дунавските овощари, представяйки заедно с други браншовици от сектора на плодовете и зеленчуците допуснатите огромни грешки в последния вариант на Стратегически план за развитие на земеделието до 2027 г., където уязвимите сектори отново са с орязани субсидии.

Припомняме, че в Стратегическия план има нови 8 екологични схеми, които са доброволни за фермерите и ако бъдат изпълнени, и нашите земеделци биха били конкурентни на европейските – но само, ако получат достойно подпомагане. Овощарите обаче са силно изненадани от вида на някои от тези помощи, които са прилагали и до момента, защото ангажиментите им са увеличени значително, а субсидиите - орязани. Пример в това отношение е екосхемата за екологично поддържане на трайните насаждения. Досега по тази схема овощарите бяха длъжни само да подхранват почвата в междуредията между дърветата в овощните градини, като натрошават сухи клони или поддържат тревостоя в определени моменти. Предишната им субсидията ца това подпомагане беше 32 лв. на дка, докато новата пада на 22 лв. за дка. На всичко отгоре, ще имат три пъти повече разходи от досегашните, посочи Никола Колев. Защото тревостоят между дърветата вече ще трябва да бъде поддържан през цялата година, а за целта ще се налагат разходи за косенето му поне няколко пъти в годината. Стопаните ще бъдат задължени и да обработват редовете, за да садят трева. „За да изпълним тези задължения разходите ни ще нараснат с по 50 лв. на дка, докато евросубсидията, изчислена от министреството, е само 22 лв.”, посочи още Колев. Затова и овощарите се питат кой измисли това подпомагане, как изчисли субсидията и как може да очаква ефект от този вид помощ.

Овощарите са изумени от размера на подпомагането за още една екосхема, свързана с намаляването на употребата на торове и препарати за растителна защита, където фермерите трябва да поемат не едногодишни, а петгодишни ангажименти. Там на декар ще се отпускат по 50 лв., но в същото време стопаните ще харчат огромни средства, за да доказват на проверяващите, че са намалили процента на нитратите или пестицидите в произведената от тях продукция. „Първо, трябва да плащаме на агроном, който да направи изчисленията за намалената употреба, след това с лабораторни анализи (които на година струват около 1000 лв. за една култура) ще трябва да доказваме ефекта от прилагането на тази мярка и всичко това се обвързва с почвени проби, които също ще заплащаме”, посочи Димитричка Търпанова. И заключи, че с тази ставка от 50 лв. агроведомството прави мярката неработеща.

Когато поискахме от министерството да промени ставките в Стратегическия план, защото в този вид при трайните насаждения те са неработещи, оттам ни посъветваха тази година да работим с техните ставки, за да се види ефектът. Това министерство да не е училище или университет, което да си прави опити с нас като с ученици – това е крайно несериозно!", коментира и Мариана Милтенова от Националния съюз на градинарите.

Ето какво е записано в наредбата, по която земеделските производители ще дават предложения до 27 февуари. По схемата за екологично поддържане на трайните насаждения право на кандидатстване имат земеделски стопани, които прилагат върху площи с трайни насаждения следните земеделски практики:

1. засяване и отглеждане на култури по Приложение 15 самостоятелно или в смес в междуредията и по вътрешната граница на парцела с трайни насаждения, и/или

2. поддържане на ивици, заети с естествена растителност по краищата на парцелите с трайни насаждения, с максимална ширина до 20 метра и минимална ширина от 1 метър, върху които не се прилагат продукти за растителна защита. Тази земеделска практика не включва ивиците по чл. 39, ал. 2, т. 9 и 10, както и буферните ивици, определени в стандарта за добро земеделско и екологично състояние № 4, одобрен съгласно чл. 55, ал. 1 от ЗПЗП.

Земеделските практики по ал. 1 се прилагат върху части от парцели с трайни насаждения, като площите, с които участва по еко схемата са по избор на земеделския стопанин.

Плащането по еко схемата е на хектар допустима земеделска земя, на която са приложени земеделски практики по ал. 1 и е диференцирано според приложената земеделска практика съгласно ал. 1 - по т. 1 или по т. 2.”

Това е записано в новата наредба, което обаче се оспорвра от градинарите, защото изискването за ивиците покрай горите го имаше и в предишния програмен период, но тогава то се заплащаше по 6 лв. на дка отделно. Сега това плащане е отпаднало и влиза в тези нови 22 лв. на дка (вместо старите 32 лв. на дка), които стопаните ще получават от 2023 г. Така стопаните ще имат разходи да почистват ивиците, без това да им се заплаща.

Голямо изкуство е да направиш екосхема за трайните насаждения, неприложима за фермерите
8829
 

Последни материали
Виж
Горят вековни букови гори
Гори резерват „Стенето“ в Национален парк „Централен Балкан“
Практика
Какво да засадим след чесъна – няколко успешни варианта
ЮЗДП
Само в Югозападна България са избухнали 60 пожара от началото на годината
Предстоящо
На 21 юли в София ще сe проведе фермерски пазар с благотворителен концерт на Филип Синапов
Защита на българските месопреработватели
Производители на деликатеси питат Великобпитания защо от 1 юли е наложена забрана за внос на родни продукти
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 юли 2024 година
Търговията със зърно и слънчоглед на борсата замря
Свързани материали
Виж
От днес до срок, който ДФЗ ще обяви допълнително
Електронните формуляри за плановете по екосхемите в Кампания 2024 са достъпни в СЕУ
Срещи с бранша
След задълбочен диспут между МЗХ и НАЗ за орязаните екоплащания ще се искат корекции в Стратегическия план
Наръчник Кампания 2024
Изборът с две, три или 4 насаждения, за да разнообразите културите
Важни искания
На 17 май браншът ще обсъжда наредбата за директните плащания с министър Тахов
Статистиката ясно доказва защо земеделците протестират
Под 36% от фермерите са искали субсидии през 2023 г. - и то само по три от 8-те екосхеми
Важно за променитеи в Стратегическия план
Изключително слаб интерес към еко схемите, заявявани от фермерите през 2023 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини