Начало » Новини » Света
30.01.2023 г.

Еврокомисията с нови защити в търговията през Google Store, Google Hotels, Google Flights

Важно за потребителите
Еврокомисията с нови защити в търговията през Google Store, Google Hotels, Google Flights

sinor.bg

Затруднявали ли сте се някога да разберете дали купувате директно от Google или от друга марка, или да намерите информация за окончателните разходи? За да приведе допълнително практиките си в съответствие с правото на ЕС — главно във връзка с липсата на прозрачност и ясна информация за потребителите, от Google се ангажират да въведат промени в няколко от своите продукти и услуги. След диалог, започнат през 2021 г. с мрежата за сътрудничество в областта на защитата на потребителите и координиран с Европейската комисия, нидерландската институция за защита на потребителите и пазарите, а също и белгийската генерална дирекция за икономическа инспекция, Google се съгласи да въведе промени в Google Store, Google Play Store, Google Hotels и Google Flights, за да гарантира спазването на правилата на ЕС за защита на потребителите.

Потребителите в ЕС имат право на ясна и пълна информация, за да могат да правят информиран избор, посочи еврокомисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс. Ангажиментите, поети от Google, са стъпка напред в тази посока. Призоваваме Google да спазва изцяло Регламента относно блокирането на географски принцип, като гарантира, че потребителите могат да се ползват от едни и същи права и да имат достъп до едно и също съдържание, независимо от това къде се намират в ЕС.

Ето и промените, въведени от Google. Компанията се ангажира да ограничи способността си да прави едностранни промени, свързани с поръчките, що се отнася до цената и отмяната, и да създаде адрес на електронна поща, предназначен само за органите за защита на потребителите, за да могат да подават сигнали и да искат бързо премахване на незаконно съдържание.

Освен това Google се съгласи да въведе редица промени в практиките на Google Flights и Google Hotels:

* да дава ясна информация на потребителите дали сключват договор пряко с Google или той действа просто като посредник;

* да посочва ясно използваната референтна цена, когато на платформата се рекламират отстъпки, както и факта, че отзивите в Google Hotels не се проверяват;

* да приеме същите ангажименти за прозрачност като другите големи платформи за настаняване, що се отнася до начина, по който представя информация на потребителите, например за цените или наличността.

Промените в Google Play Store и Google Store са следните:

* да предоставя ясна преддоговорна информация за разходите за доставка, правото на отказ и наличието на възможности за ремонт или замяна. Освен това Google ще улесни достъпа до информация относно компанията (напр. юридическо наименование и адрес) и ще осигури възможности за директен и ефективен контакт (напр. със служители по телефона);

* да поясни как да се разглеждат версиите на Google Play Store в различните държави и да информира разработчиците за задълженията им съгласно Регламента относно блокирането на географски принцип да направят приложенията си достъпни в целия ЕС, както и да даде възможност на потребителите да използват платежни средства от всяка държава от ЕС.

Мрежата за сътрудничество в областта на защитата на потребителите (МСЗП) ще наблюдава активно изпълнението на тези ангажименти, а националните органи ще наблюдават и налагат спазването на правилата, когато е необходимо. По-специално, съществува една практика на Google, която все още не е в пълно съответствие с Регламента относно блокирането на географски принцип и при която дружеството прилага технически ограничения за използването на приложенията, които по принцип биха били налични в държавата, в която потребителят се намира временно. Google се обоснова с това, че потребителите могат да сменят държавата си на пребиваване веднъж годишно, за да имат достъп до местните приложения и игри в друга държава членка. Тази промяна може обаче да доведе до загуба на придобито съдържание и на наличен кредит, което се счита за нарушение на Регламента относно блокирането на географски принцип.

Еврокомисията с нови защити в търговията през Google Store, Google Hotels, Google Flights
2571
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини