Начало » Новини » Страната
24.01.2023 г.

Депутати предлагат скандални поправки в Закона за горите, сигнализират еколози

Коалиция "За да остане природа в България"
Депутати предлагат скандални поправки в Закона за горите, сигнализират еколози

sinor.bg

Тази седмица, между двете четения на Закона за изменение на Закона за горите представители на ДПС и “Български възход” са внесли ред предложения в Комисията по земеделие, храни и гори, които, ако бъдат приети, ще нанесат тежък удар върху системата на горите, алармират от Коалиция “За да остане природа в България”.

Спешно и на тъмно се готвят изменения, напомнящи скандалната поправка “Витоша ски”, внесена през 2011-а година по времето на първото правителство на ГЕРБ и отменена след многохилядни протести, блокада на Орлов мост и вето на президента Плевнелиев. Новата поправка би разрешила строителството за негорски цели в горите (например ски писти и влекове), без да се променя статутът на горската територия, предупреждават от екоорганизацията. Това би ощетило горските предприятия и стопаните на гори, като ще доведе до повече незаконни сечи, четем в сигнала, изпратен до медиите.

Конкретните предложения са за разрешаване на сеч на немаркирани дървета; разрешаване на сеч без издадено позволително за сеч; разрешаване на строителство в горските територии за негорскостопански цели без промяна на предназначението на територията; премахване на плащанията за екосистемни услуги от горите; премахване на областните планове за развитие на горските територии; прехвърляне на 5% от акумулираните средства във фонд „Инвестиции в горите“ на държавните горски предприятия на общините.

От природозащитната организация обясняват и защо тези промени са опасни за природата и гражданите.

Разрешаването на сеч на немаркирани дървета и сеч без издадено позволително ще компрометира съществуващата система за опазване и контрол в горските територии и ще доведе до множество незаконни сечи.

Допускането на строителство за негорски цели в горските територии без промяна на предназначението им представлява схема за държавна помощ. Тази промяна прилича на поправката Витоша ски в същия закон от 2011 година. Припомняме, че тогава МС внесе проектозакон, според който без промяна на статута на горите, в тях се допускаше строителството на стълбове за лифтове и влекове и ски писти.

Плащането за екосистемни услуги е част от европейските политики и трябва да бъде въведено от страните членки до 2025 г. То е метод за възнаграждаване на стопаните на ценни територии за това, че земите им се ползват по определен (щадящ природата) начин, който, в крайна сметка, е в полза на всички нас.

Областните планове за развитие на горските територии са заложени в Закона за горите с две цели – да намалят административния натиск върху собствениците на гори и да регламентират плащанията за екосистемни услуги от горите. Премахването на тези планове ще запази административния натиск и ще продължи да затруднява дейността на компетентните органи по околна среда.

Предложеното прехвърляне на 5 % от средствата на фонд „Инвестиции в горите“ на общините в повечето от случаите би означавало буквално хвърлянето на тези пари на вятъра. Повече от 90% от българските общини нямат практика за инвестиции в горите. Всъщност, голяма част от тях изобщо нямат собствени горски територии. Това означава, че за да извършат каквито и да било инвестиции в горите, те ще трябва да искат разрешения от държавните горски предприятия, от чиито фондове са получили средствата.

Следващото заседание на Комисията по земеделието, храните и горите е планирано за 25 януари. Представители на Коалиция “За да остане природа в България” ще присъстват на заседанието. „Ако скандалните поправки бъдат приети, ще последват протестни действия. Промени в горския сектор са нужни. Но винаги, когато се отвори Законът за горите, за да се направят необходими промени в услуга на природата и хората, следва порой от предложения за изменение, които целят единствено унищожаване на природата в името на частни интереси. Днес отново сме свидетели на такова посегателство. С това ли ще запомним вече отиващия сиПарламент?!?”, заключават от коалицията.

Депутати предлагат скандални поправки в Закона за горите, сигнализират еколози
3768
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Добруджански земеделски институт
Расте интересът към български сортове пшеница и ечемик зад граница
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
План
От „Български пипер“ планират да произведат 72 хиляди тона зеленчуци и плодове през 2024 г.
Важно!
Подписана е Харта за устойчив туризъм, в индиректна връзка със селата
Инициативи
Посетете фермерския пазар на 29 и 30 март в Кърджали
Равносметка
Отчетът на ЕК за селските райони показва слаба активност от страна на България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини