Начало » Новини » Страната
17.01.2023 г.

Климатичните промени налагат залесяването със сухоустойчиви видове

Проект на ЮЗДП
Климатичните промени налагат залесяването със сухоустойчиви видове

sinor.bg

Над 110 представители на неправителствени природозащитни организации, министерствата на земеделието и околната среда, Лесотехническия университет, регионални дирекции по горите, държавни предприятия и държавни горски стопанства от цялата страна взеха участие присъствено и онлайн в семинар, свързан с климатичните промени и интелигентното управление на горските територии в България. Интересни теми и изследвания представиха доцент д-р Момчил Панайотов, преподавател в Лесотехническия университет, доцент д-р инж. Лукаш Билек от Чешкия университет по природни науки, д-р Ян Бахии от Техническия университет в Зволен, Яна Барзова от WWF България,  и Раду Мелу от WWF Румъния.

Семинарът се провежда в рамкита европроект, ръководен от инж. Ваня Каменова, началник отдел „Програми и проекти“ в Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП). Топлата зима се отразява, както на нашия живот, така и на горите. „Виждаме въздействието на климатичните промени върху тях. В ЮЗДП ДП правим експериментално залесяване със сухоустойчиви дървесни видове по проекта CLIMAFORCEELIFE, за да направим анализ дали те биха били устойчиви на тези промени. От друга страна, начинът, по който отглеждаме горите, е необходимо да бъде осъвременен. За тази цел имаме демонстрационни обекти, където прилагаме различни методи за отглеждане на иглолистните култури, които неминуемо са засегнати от климатичните промени.“

Новите методи ще се извършат със специализираната техника „Харвестер”, с която може много по- щадящо да се влиза в иглолистните култури и те  да бъдат отглеждани съвременно. Могат да бъдат използвани и нови методи, препоръчани от преподаватели в Лесотехническия университет.

Методите са експериментални, но ако дадат добри резултати, ще могат да бъдат използвани на територията, както на цялото предприятие, така и на цялата страна.

С харвестера ще се работи на територията на Кюстендил, Невестино, Радомир и Витошко-Студена, а експериментално се залесява на територията на Петрич, Сандански и Гоце Делчев. „Ще бъде направен опит и да се създаде семепроизводствена градина, тоест ако тези дървесни видове се развият добре, за в бъдеще ще имаме възможност сами да произвеждаме горски репродуктивен материал за залесяване. Корков дъб, каменен дъб, валонея, космат дъб – това са традиционни за нашия район видове, които в момента не се използват за залесяване, а предвид климатичните промени ние ще проучим възможностите им за използване“ – допълни инж. Каменова.

До момента със сухоустойчиви дървесни видове са залесени 60 дка и до края на пролетта ще бъдат залесени общо 100 декара. 5 години ще бъдат отглеждани създадените горски култури и с нашите грижи и в бъдеще ще се превърнат в гора.

Климатичните промени налагат залесяването със сухоустойчиви видове
3619
 

Последни материали
Виж
Благодарение на поддържаните ниски цени
Търсенето на украинска пшеница расте на международните пазари
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Президентът Еманюел Макрон бе освиркан на входа
Френски фермери блокираха откриването на селскостопанско изложение
Иззети са 17 моторни триона и 7 законни ловни пушки
Задържаха 10 МПС и 34 каруци при проверки в горите през януари
Според проучване на местната служба за защита на потребителите
Нулевият ДДС запази цените на 72 на сто от храните в Кипър
Близо 6 хил. дка стават подходящи за трайни насаждения с промени в Закона за земята
Свързани материали
Виж
Корковидни ядки при ябълката
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини