Начало » Новини » Страната
17.01.2023 г.

Климатичните промени налагат залесяването със сухоустойчиви видове

Проект на ЮЗДП
Климатичните промени налагат залесяването със сухоустойчиви видове

sinor.bg

Над 110 представители на неправителствени природозащитни организации, министерствата на земеделието и околната среда, Лесотехническия университет, регионални дирекции по горите, държавни предприятия и държавни горски стопанства от цялата страна взеха участие присъствено и онлайн в семинар, свързан с климатичните промени и интелигентното управление на горските територии в България. Интересни теми и изследвания представиха доцент д-р Момчил Панайотов, преподавател в Лесотехническия университет, доцент д-р инж. Лукаш Билек от Чешкия университет по природни науки, д-р Ян Бахии от Техническия университет в Зволен, Яна Барзова от WWF България,  и Раду Мелу от WWF Румъния.

Семинарът се провежда в рамкита европроект, ръководен от инж. Ваня Каменова, началник отдел „Програми и проекти“ в Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП). Топлата зима се отразява, както на нашия живот, така и на горите. „Виждаме въздействието на климатичните промени върху тях. В ЮЗДП ДП правим експериментално залесяване със сухоустойчиви дървесни видове по проекта CLIMAFORCEELIFE, за да направим анализ дали те биха били устойчиви на тези промени. От друга страна, начинът, по който отглеждаме горите, е необходимо да бъде осъвременен. За тази цел имаме демонстрационни обекти, където прилагаме различни методи за отглеждане на иглолистните култури, които неминуемо са засегнати от климатичните промени.“

Новите методи ще се извършат със специализираната техника „Харвестер”, с която може много по- щадящо да се влиза в иглолистните култури и те  да бъдат отглеждани съвременно. Могат да бъдат използвани и нови методи, препоръчани от преподаватели в Лесотехническия университет.

Методите са експериментални, но ако дадат добри резултати, ще могат да бъдат използвани на територията, както на цялото предприятие, така и на цялата страна.

С харвестера ще се работи на територията на Кюстендил, Невестино, Радомир и Витошко-Студена, а експериментално се залесява на територията на Петрич, Сандански и Гоце Делчев. „Ще бъде направен опит и да се създаде семепроизводствена градина, тоест ако тези дървесни видове се развият добре, за в бъдеще ще имаме възможност сами да произвеждаме горски репродуктивен материал за залесяване. Корков дъб, каменен дъб, валонея, космат дъб – това са традиционни за нашия район видове, които в момента не се използват за залесяване, а предвид климатичните промени ние ще проучим възможностите им за използване“ – допълни инж. Каменова.

До момента със сухоустойчиви дървесни видове са залесени 60 дка и до края на пролетта ще бъдат залесени общо 100 декара. 5 години ще бъдат отглеждани създадените горски култури и с нашите грижи и в бъдеще ще се превърнат в гора.

Климатичните промени налагат залесяването със сухоустойчиви видове
3940
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
Корковидни ядки при ябълката
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини