Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Корковидни ядки при ябълката

Синор.БГ / 24.08.2017 г.

Заболяването се определя като недостиг на микроелемента бор. В ябълковите плодове се появяват светлокафяви сухи ядки от корковидна тъкан. Те са рязко отделени от околната здрава част на плода. В случаите, когато раните на загиналата тъкан са близо до повърхността на плода, по него се явяват слаби вдлъбвания. При остра липса на бор листата на цялото дърво изглеждат по-бледи, върховете на леторастите загиват, по младите нарастващи плодове се явяват повърхностни корковидни пъпки, които скоро се напукват.
Общо признаците за недостиг на бор са много по-силно изразени при суша и при алкална реакция на почвата. Недостигът на бор в почвата може да бъде следствие както на измиване, така и от свързването на бора във форма, недостъпна за растенията.
Неодстигът трябва да се компенсира като се наторява почвата, пръскат се растенията с бор или се инжектират с борни съединения (при овощните). От съединенията на бора за целите на фитопатологията най-често се използва бораксът, който съдържа 12% бор. Той може да се внесе в почвата, смесен с други минерални торове. Използва се 2-3 кг/дка в зависимост от алкалната реакция на почвата и отглежданата култура. Напръскването с боракс действа по-бързо. Използва се концентрация 0,25 до 0,5% и може да се приложи като прибавка към бордолезовия разтвор. Инжектирането с по 10-20 г боракс на дърво е друга мярка, която може да се приложи с успех.

Корковидни ядки при ябълката
6229
 

Последни материали
Виж
Становище по документа за обновяването на поколенията до 2040 г.
Copa Cogeca: В новата си стратегия ЕК не дава решения за срива в доходите
Петиция
От WWF настояват властта да купи хеликоптери за гасене на пожари
Турция става „Зелена Родина“
Турция засажда 550 милиона фиданки за една година
Опитът на учените
Проф. Стайка Лалева: Телетата без клетки растат по-здрави и щастливи
От 2023 г. насам се произвеждат повече веган паста
Почити 90% от макаронените изделия в Германия са внесени от Италия
Иновации в земеделието: Българо-румънската комисия обсъжда модерното производство на снаксове
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини