Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Корковидни ядки при ябълката

Синор.БГ / 24.08.2017 г.

Заболяването се определя като недостиг на микроелемента бор. В ябълковите плодове се появяват светлокафяви сухи ядки от корковидна тъкан. Те са рязко отделени от околната здрава част на плода. В случаите, когато раните на загиналата тъкан са близо до повърхността на плода, по него се явяват слаби вдлъбвания. При остра липса на бор листата на цялото дърво изглеждат по-бледи, върховете на леторастите загиват, по младите нарастващи плодове се явяват повърхностни корковидни пъпки, които скоро се напукват.
Общо признаците за недостиг на бор са много по-силно изразени при суша и при алкална реакция на почвата. Недостигът на бор в почвата може да бъде следствие както на измиване, така и от свързването на бора във форма, недостъпна за растенията.
Неодстигът трябва да се компенсира като се наторява почвата, пръскат се растенията с бор или се инжектират с борни съединения (при овощните). От съединенията на бора за целите на фитопатологията най-често се използва бораксът, който съдържа 12% бор. Той може да се внесе в почвата, смесен с други минерални торове. Използва се 2-3 кг/дка в зависимост от алкалната реакция на почвата и отглежданата култура. Напръскването с боракс действа по-бързо. Използва се концентрация 0,25 до 0,5% и може да се приложи като прибавка към бордолезовия разтвор. Инжектирането с по 10-20 г боракс на дърво е друга мярка, която може да се приложи с успех.

Корковидни ядки при ябълката
6290
 

Последни материали
Виж
На 27 и 28 ноември
Агросеминарът на НАЗ: Министри и фермери с фокус върху напояването и бъдещата ОСП
На днешното заседание
Правителството дава ход на компенсацията за напояване
Изследването ще приключи през юни 2026 г.
Брюксел се запита: Дали забранените пестициди не се връщат в ЕС през вносни продукти?
Агрохранителната верига на Европа призовава за незабавно приемане на новите геномни техники
Нефтът и нефтопродуктите са по-голямата част от енергопотреблението в селското и горското стопанство в ЕС
Краставиците насочваме към Германия
Износът на сладък пипер е скочил с 92% до август 2025 г.
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини