Начало » Новини » Страната
17.01.2023 г.

Незаконно са ползвани най-много пасища в Монтанско, Великотърновско и Смолянско

Доказано с доклад от 2021 г.
Незаконно са ползвани най-много пасища в Монтанско, Великотърновско и Смолянско

sinor.bg

Всяка година Министерството на земеделието е длъжно да представи Антикорупционен доклад за нарушенията, допуснати или разкрити от администрацията при задължителните инспекции на заявените от фермерите площи, за които се отпускат субсидии. До 2020 година обаче тези проверки са правени доста формално, което личи от годишните доклади, които министерството е длъжно да подготвя.

Нещата се променят година по-късно, когато в антикорупционния доклад, публикуван през март миналата година, се анализира дейността на инспекторатите през 2021 г. И в него основно се следи дали комисиите по места са сменяли често проверяващите експерти или подобна ротация изобщо не е била извършвана, защото това е основно искане при тези инспекции.

Натиск върху фермерите да се отказват от пасищата заради фотоволтаиците

До 2020 г. докладите почти не разкриват нарушения. В този от 2022 г. обаче експертите установяват стотици случаи на незаконно ползване на пасища и ливади от стопани без животни. Ще припомним, че законово държавата е длъжна с предимство да отдава под наем ливадите, пасищата и мерите на фермери, притежаващи животни. Според този доклад редица нарушения са установени във Великотърновско, където са наложени санкции на 13 регистрирани производители – те са по чл. 34 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и са свързани с непотърсените от собствениците имоти, така наречените „бели петна”.

Варненската ОДЗ също е открила 14 нарушители, които са санкционирани да преведат дължимите суми за ползване на пасищата. Във Видинско случаите са 6, като там подробно е записано, че нарушителите трябва да платят 13 хиляди лева за това незаконно ползване.

Най-много 21 случая инспекторите установяват в Монтанско. Всички те е трябвало да преведат близо 7 хиляди лева, впоследствие по сметките на общината са преведени 6 хиляди лева, е записано в доклада. В Пазарджишко също са констатирани незаконни ползвания на пасищата, но докладът е непълен и не дава данни за техния брой.

В Русенско инспекторите разкриват 10 незаконни ползвания на пасища и мери, в Смолянско – цели 11, а в Разградско – три.

Дисциплинарни уволнения е имало в шуменската община Върбица, но в доклада не се посочва точно в какво се състоят нарушенията, извършени от местната администрация. По всяка вероятност местните чиновници са действалил в комбина с фермерите и това е било доказано от проверяващите.   

Целта на антикорупционните доклади е хората по места да разберат кои са нарушителите в региона, за да може чрез обществен натиск подобни прояви да не бъдат извършвани. От името на читателите на Синор.бг зададохме въпроси до министерството дали е събрало дължимите суми от нарушителите и какъв е техният размер. Очакваме отговорите.

Екатерина Стоилова

Незаконно са ползвани най-много пасища в Монтанско, Великотърновско и Смолянско
4363
 

Последни материали
Виж
Нападат дори пипера
Голям луков листояд и луков скритохоботник
Европейска комисия
Междинна оценка на Механизма за възстановяване и устойчивост
Министър Вътев ще участва в научни конференции за производството на храни и за климатичните промени
Министри и кметове обсъдиха как Природен парк „Витоша“ да стане зона за устойчиво развитие на спорта и туризма
ДФЗ ще утвърди указания и ресурс за съфинансиране на застраховки в растениевъдството за 2024 г.
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Свързани материали
Виж
Поредната порция баламосване
И мега план „Антикорупция“, и наредба за изкуствените условия – и пак голямо нищо с къщите за гости!
Решения на Министерския съвет
Антикорупционната стратегия разширява кръга на висшите чиновници, подлежащи на контрол
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини