Начало » Новини » Коментари
24.06.2019 г.

И мега план „Антикорупция“, и наредба за изкуствените условия – и пак голямо нищо с къщите за гости!

Поредната порция баламосване
И мега план „Антикорупция“, и наредба за изкуствените условия – и пак голямо нищо с къщите за гости!

sinor

На фона на последните проверки на къщите за гости, заради които от поста си отиде бившият земеделски министър Румен Порожанов, май е време агроминистерството да изтрие от публичното пространство всички така наречени мерки, заложени в Антикорупционния план на министерството на земеделието, чийто отчет се мъдри на интернет страницата на ведомството.

Самият план от цели 54 страници е приет и разписан през февруари 2019 г., но антикорупционните практики в него са толкова формално отчетени, че да се чудиш на безочието, с което бюрократите са решили да замажат очите на земеделската общност по отношение на битката с корупцията.

И за децата в яслите стана ясно, че схемите при къщите за гости се задействаха поради очевадния проблем с „конфликта на интереси“, в който влязоха сума ти чиновници от фонд „Земеделие“ – когато основните получатели на субсидиите се оказаха тъщите и всякаквите други там техни роднини.

Безспорна причина за разпространението на „конфликта на интереси“ като чумна епидемия е липсата на Наредба за условията и реда за установяване на изкуствено създадени условия по ПРСР, по която уж беше започната работа през юни 2017 г. Още тогава в министерството беше назначена специална комисия под ръководството на заместник министър Лозана Василева, която трябваше да даде определение „що е това изкуствено създадени условия“. И понеже някой задкулисно беше постановил да не се работи по тази тема, затова и до днес наредба няма.

Не че нямаше желание – през март 2018 г. се появи един хилав проект, който очевадно работеше в ущърб на всеки кандидат за субсидии, който не се вмества в „чиновническите схеми по шуробаджанашка линия“. Стигна се дотам цялата земеделска общност категорично да отхвърли проекта на наредба, та чак чиновниците се стреснаха от изразеното единодушие.

И така две години след 2017 г., когато започнаха фиктивните опити за преборване на корупцията, днес всичко отново е на кота „нула“. Въпреки че в Антикорупционния план от февруари т.г. е записано, че през декември 2018 г. ще започне работа по нова наредба за изкуствените условия. За справка, вижте страница 31 от така наречения Антикорупционен план в сферата на земеделието, храните и горите.

Само, че и до днес за подобен проект и дума не се чува. Може би защото проверките из къщите за гости „ще заблестят от чистота“, за да измият имиджа на онези, които подариха на едни хора едни европари - да си направят частните вили из обезлюдяващите селски райони.

Но за да не завършваме чак толкова песимистично, ще припомним, че всеки гражданин, станал свидетел на корупционна схема, може да подаде жалба в областната служба по земеделие или в самото министерство - контактите все още фигурират на страницата на ведомството.

И мега план „Антикорупция“, и наредба за изкуствените условия – и пак голямо нищо с къщите за гости!
12262
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Доказано с доклад от 2021 г.
Незаконно са ползвани най-много пасища в Монтанско, Великотърновско и Смолянско
Решения на Министерския съвет
Антикорупционната стратегия разширява кръга на висшите чиновници, подлежащи на контрол
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини