Начало » Новини » Страната
25.12.2022 г.

Честито Рождество Христово!

Какви традиции се смесват на Коледа
Честито Рождество Христово!

На 25 декември целият християнски свят чества раждането на сина божий Иисус Христос. Рождеството е граница във времето и празник на празниците за християните, от него започва новата ера за човечеството. Този ден слага начало на новото летоброене, чийто създател е римският монах Дионисий Мали, който изчислява, че Иисус Христос се родил на 754 г. от основаването на Рим. Църковните отци от ІІІ и ІV век (св. Иполит, Тертулиан, Йоан Златоуст, Кирил Александрийски, блаженний Августин, Климент Александрийски) посочват 25 декември като исторически по-подходяща дата на Рождество Христово.

В ранното християнство празникът Рождество Христово няма устойчива дата. Източните църкви празнували това събитие на Богоявление, 6 януари, още по времето на император Константин Велики, преди 336 г. В ІІІ век Ориген увещава християните да не го празнуват на този ден, като посочва, че тогава праведният Йов и пророк Еремия скърбяли.

Според Евангелието на Лука малко преди раждането на Иисус майка му Мария заедно със съпруга ѝ дърводелецът Йосиф, потомък на Давидовия род, отиват от Назарет във Витлеем (провинция Юдея), родното място на Йосиф. Римският император Октавиан Август (около 63 г. пр. Хр. – 14 г. сл. Хр.) издал заповед за цялостно преброяване на населението в империята. В границите ѝ тогава се намирала и Палестина. Всеки трябвало да се запише там, откъдето е родът му. Мария и Йосиф не могли да намерят място в странноприемницата и били принудени да се подслонят в една пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. (В източната култура "яслите" или изобщо местата за животните не са били непременно мръсно и недостойно място - в много домове животните били отделени от жилищните помещения с тънка преграда).

В мига на Рождеството в небето пламнала необикновена светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят: „И рече им ангелът: Не бойте се, защото ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци. Защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, който е Христос”.

За българите днешната дата е свързана с коледните обредни ритуали за здраве, а самият ден по народному е наричан Коледа, Божик или Божич. Отбелязва се на 25 декември (по григорианския и новоюлианския календар), на 6 януари от арменската църква, а след 31 март 1916 г. (когато в България като държавен календар е приет т. нар. „нов стил“ – Григорианския календар) на 7 януари по официалния граждански календар, който ден се отбелязва като 25 декември (по юлианския календар). През 1968 г. Българската православна църква установява честването на 25 декември. В България отново е официален празник с решение на 9-ото Народно събрание от 28 март 1990 г.

Празникът започва на 24 декември – Бъдни вечер (Малка Коледа), когато из цяла България тръгват коледарите. В коледуванията участват само момчетата или млади мъже, които с дрянови пръчки-сурвачки  обикалят къщите и благославят техните домакини с коледарски песни, стихове и благословии.

Езическа традиция е на Коледа да се заколи прасе – жертвеното животно за този празник. Някъде прасето се колело преди празниците, за да може на трапезата да се сложат прясна луканка, сланина, сурова наденица, кървавица. Традиционно ястие е капама – наредени на пластове месо, сарми, наденица, сланина, кървавица и др. Съдът се запечатва с тесто и дълго се готви на слаб огън, за да се задуши съдържанието му идеално.

Всички ястия на коледната трапеза са месни – свинско печено, пача, кюфтета, пастърма, месни сърми и др. Свинското може да се замени с кокошка или пуйка. Салатите са сезонни – варени картофи с праз, кисело зеле, туршия.

На Коледа отново се прави обреден хляб. Питката е блажна и традиционно върху нея се изрязват или изрисуват с тесто сцени от стопанския живот – нивата, кошарите, животните, лозето. Така се наричало на берекет. На питата може да се изрисуват и християнски мотиви, да се сложи кръст – също с упование за здрава и добра година.

На Рождество Христово имен ден имат всички, които носят имената Христа, Христо, Емануил, Емил, Християн, Ренета, Христиана, Кристиан, Кристиян, Кристияна, Кристиана, Христина, Кристина, Радостина.

Честито Рождество Христово!
3167
 

Последни материали
Виж
Плащанията ще станат още днес
Плащат протеиновите култури с по-висока ставка от 2022 г.
Актуалният доклад за 2022 г. показва ръст в остатъчните вещества само при зеле, домати, марули, ечемик
С 25% повече храни в ЕС се проверяват за пестициди
Защо стволовете на овощните дървета се покриват с лишеи и мъхове?
Мнения
Красимир Кумчев: Революционни промени са нужни за отрасъла!
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини