Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.12.2022 г.

Тор от млечнокисели бактерии намалява необходимия азот с 30 процента

Поглед към бъдещето
Тор от млечнокисели бактерии намалява  необходимия азот с 30 процента

sinor.bg

Млечнокиселите бактерии са важни за млечната индустрия и имат съществено значение при производството на редица млечни продукти. Те са група полезни бактерии, които образуват млечна киселина при ферментация на въглехидратите. Обикновено се намират в млякото и млечните продукти, но могат да се изолират и от различни растителни и животински източници – листа, плодове, корени, храносмилателния тракт, компоста и други.

В процеса на производството на много храни се изхвърлят отпадъчни продукти, съдържащи млечнокисели бактерии, които представляват ценна суровина. Тези бактерии участват в производството на сирена и млечнокисели продукти, а също като стартерни култури при производството на колбаси. Те са отговорни за ферментацията и последващото им изсушаване, за стабилния цвят и автентичен вкус.

Млечнокиселите бактерии са група микроорганизми, които са способни да ферментират различни субстрати и да произвеждат продукти, предствляващи интерес не само в хранителния сектор, но и в селскостопанския.

Италиански учени произведоха нов биотор от отпадъчни продукти, съдържащи млечнокисели бактерии, който вече е тестван при отглеждането на домати и салати.

Млечнокиселите бактерии през последните години се култивират и използват за производството не само на храни, но също за хранителни добавки, напитки и пробиотици. Обикновено отпадъчният културен субстрат, използван при производството на бактериите, се отстранява с помощта на пречиствателни съоръжения и възлиза на стотици хиляди тонове отпадъци само в Италия, казват италианските учени.

Европейският сектор за отглеждането на селскостопански култури в момента е изправен пред редица предизвикателства поради международната икономическа и геополитическа среда, както и необходимостта от намаляване на агрохимични ресурси. Европейската комисия е поела ангажимент в рамките на стратегията за намаляване на химичните торове с 20%, а химичните пестициди с 50% до 2030 година. Геополитическата ситуация доведе до драстично повишаване цените на суровините и продуктите, използвани в селското стопанство, като се започне от минералните торове. В този сценарий използването на отпадъчни продукти и затваряне на производствените цикли е много важно – рециклирането води до намаляване на суровинната зависимост и инвестицията в скъпи торове.

Според резултатите от тестовете биоторът от отпадъците на млечнокиселите бактерии при салати и домати поддържа стабилен добив при намаление на азотните торове до 30%. При сравняване на производството на биоторове с това на агрохимикали, учените отчитат 40% намаление на емисиите на парникови газове.

Предимството на този тор е, че осигурява на растенията хранителни вещества пряко и косвено – леснодостъпен и напълно усвоим тор от една страна, а от друга, като захранва почвените бактерии, оказващи положителен ефект върху развитието на растенията и хумификацията на почвата. Този екологичен тор е в състояние да стимулира цялата система, а не само едни организми за сметка на други.

Към този екологичен проект се включват много компании, защото по този начин отработват отпадъците от своя производствен цикъл, получавайки допълнителен ресурс.

Произвеждат се микробиологични пробиотици, стимулиращи поникването и развитието на растенията потискат патогенната микрофлора, като повишават устойчивостта им към болести и екстремални условия.

За бактериалните торове и ролята им в живота на растенията може да се намери допълнителна информация на сайта.

Тор от млечнокисели бактерии намалява  необходимия азот с 30 процента
4998
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Наука
Разработен е нов стандарт за количествена оценка на млечнокиселите бактерии
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини