Начало » Новини » Света
17.01.2016 г.

Разработен е нов стандарт за количествена оценка на млечнокиселите бактерии

Наука

shc.hu

Проект на Международната федерация на производителите на млечни продукти и Международната организация по стандартизация приключи с публикуването на нов международен доброволен стандарт ISO 19344:2015 (IDF 232), озаглавен „Мляко и млечни продукти. Закваски, пробиотици и ферментирали продукти. Количествена оценка на млечнокиселите бактерии с помощта на поточната цитометрия”, съобщи електронното издание MedicalXpress, като се позова на бюлетин на федерацията. Документът описва начин за количествена оценка на млечнокиселите бактерии чрез поточна цитометрия при ферментирали продукти, закваски и пробиотици, използвани активно в млечния отрасъл.

Стандартът ще помогне за ускоряване на извършването на процедурите и технологичните процеси, свързани с контрола на качеството в млекопреработвателните предприятия. Освен това широкото му разпространение би трябвало да опрости съществено търговията с пробиотици и закваски.

Експерти на двете организации, участвали в проекта, отбелязват, че количествената оценка на млечнокиселите бактерии придобива първостепенно значение при анализа на качеството на закваските и пробиотиците, както и при проучването на киселомлечните продукти. Оценката на млечнокиселите бактерии в тези продукти може да се извърши чрез използване на различни методи, но за утвърдени и масово използвани се смятат методите за определяне на количеството на микроорганизмите чрез посявки в панички на Петри. Тези методи обаче активно се заменят с по-напредничави като поточната цитометрия, която дава възможност да се определи делът на активните клетки и/или общото количество микроорганизми, да се съкрати времето за тестове, да бъде получавана висока степен на потвърждаване на резултатите, а осигурява и разграничаване между общия брой на клетките и броя на активните микроорганизми.

Заради големия интерес към новия стандарт в бъдеще усилията могат да бъдат насочени към признаването на методологията от регулаторните органи, отбелязват експертите, участвали в разработването му.

Разработен е нов стандарт за количествена оценка на млечнокиселите бактерии
5215
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Поглед към бъдещето
Тор от млечнокисели бактерии намалява необходимия азот с 30 процента
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини