Начало » Новини » Света
17.01.2016 г.

Разработен е нов стандарт за количествена оценка на млечнокиселите бактерии

Наука

shc.hu

Проект на Международната федерация на производителите на млечни продукти и Международната организация по стандартизация приключи с публикуването на нов международен доброволен стандарт ISO 19344:2015 (IDF 232), озаглавен „Мляко и млечни продукти. Закваски, пробиотици и ферментирали продукти. Количествена оценка на млечнокиселите бактерии с помощта на поточната цитометрия”, съобщи електронното издание MedicalXpress, като се позова на бюлетин на федерацията. Документът описва начин за количествена оценка на млечнокиселите бактерии чрез поточна цитометрия при ферментирали продукти, закваски и пробиотици, използвани активно в млечния отрасъл.

Стандартът ще помогне за ускоряване на извършването на процедурите и технологичните процеси, свързани с контрола на качеството в млекопреработвателните предприятия. Освен това широкото му разпространение би трябвало да опрости съществено търговията с пробиотици и закваски.

Експерти на двете организации, участвали в проекта, отбелязват, че количествената оценка на млечнокиселите бактерии придобива първостепенно значение при анализа на качеството на закваските и пробиотиците, както и при проучването на киселомлечните продукти. Оценката на млечнокиселите бактерии в тези продукти може да се извърши чрез използване на различни методи, но за утвърдени и масово използвани се смятат методите за определяне на количеството на микроорганизмите чрез посявки в панички на Петри. Тези методи обаче активно се заменят с по-напредничави като поточната цитометрия, която дава възможност да се определи делът на активните клетки и/или общото количество микроорганизми, да се съкрати времето за тестове, да бъде получавана висока степен на потвърждаване на резултатите, а осигурява и разграничаване между общия брой на клетките и броя на активните микроорганизми.

Заради големия интерес към новия стандарт в бъдеще усилията могат да бъдат насочени към признаването на методологията от регулаторните органи, отбелязват експертите, участвали в разработването му.

Разработен е нов стандарт за количествена оценка на млечнокиселите бактерии
5564
 

Последни материали
Виж
Контрол
Не купувайте зехтин в Гърция на цена под 10 евро!
Тенденцията за намаляване на улова на риба в ЕС продължава
Зрял фасул със сланина
Следващият прием се отваря през януари 2025 г.
През декември ЕК ще отпусне за промоционални програми 142,6 млн. евро на 76 агрофирми
В стремежа си да догони водачите на пазара Сърбия и Полша
Украйна поставя нови рекорди в износа на замразени малини
Първата по рода си среща за млади фермери в България
Чрез иновации БАСФ планира до 2030 г. дигитализация върху 4 млрд. декара и 30% спад на вредните емисии
Свързани материали
Виж
Поглед към бъдещето
Тор от млечнокисели бактерии намалява необходимия азот с 30 процента
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини