Начало » Новини » Страната
18.12.2022 г.

Площите с маслодайни култури в Украйна за пръв път ще надхвърлят тези със зърно

Заради двойно по-високите им цени на международните пазари
Площите с маслодайни култури в Украйна за пръв път ще надхвърлят тези със зърно

Следващата календарна година ще донесе значими промени в селскостопанския сектор на Украйна, убедени са от асоциацията „Украински клуб на селскостопанския бизнес”, цитирани от електронното издание AgroPortal.

Предварителните оценки на асоциацията сочат, че през 2023 г. засетите площи със зърнени култури в Украйна ще се свият с 45% спрямо довоенната 2021 г., а реколтата ще намалее с 60%. Като причини оттам изтъкват свиването на засетите площи като цяло, промяната в структурата на посевите и спадът в добивите от зърнените култури.

Към декември 2022 г. от 28,4 млн. хектара, които бяха обработвани през 2021 г. на цялата територия на страната, на контролираните от Украйна територии се намират 24,6 млн. хектара (86% от всички), от които още 3,8 млн. хектара е невъзможно да бъдат засети заради близостта до фронтовата линия, остатъци то снаряди и т. н.”, изтъкват специалистите на асоциацията. Те припомнят, че сеитбата на есенниците в Украйна е приключила и се отчита значително свиване на засетите площи – с 26% спрямо 2021 г. до 3,8 млн. хектара на контролираните от Украйна територии и с 43% спрямо цялата обработваема земя в страната, като при есенната пшеница най-силен е спадът в североизточните и централните области. „Причина за тенденцията са ограничените възможности за износ, скъпата логистика, а оттам – и значителната разлика в цените в отделните области. Регионите, които се намират близо до морските пристанища и границите с Европейския съюз, държат по-високи цени на селскостопанската продукция в сравнение със северните и източните региони на страната. В Закарпатието цената на тон царевица с ДДС е 6800 хривни (почти 173 евро – бел. ред.) за тон, а в Сумска област – 4900 хривни (близо 125 евро) за тон. Дори в западните области обаче цените са под себестойността на производството. Затова близостта до границите с ЕС и работещите пристанища определя възможността на съответните области да продължат да произвеждат зърно”, обясняват от асоциацията.

Отчитайки значителния дял на логистиката в цените на зърнените култури през годината, оттам прогнозират, че ще се стигне до намаляване на площите със зърно и увеличаване на тези с маслодайни култури. На световния пазар цените на маслодайните надхвърлят 2 пъти тези на зърнените култури, затова предварителните оценки на експертите на организацията сочат, че засетите площи със зърно за реколта 2023 в Украйна ще намалеят с 22% спрямо реколта 2022 и с 45% спрямо 2021 г. до 8,7 млн. хектара, докато тези с маслодайни култури ще надхвърлят с 32% засетите през 2022 г. и с 9% засетите през 2021 г. до 9,7 млн. хектара. „За пръв път засетите площи с маслодайни култури ще бъдет повече от тези със зърнени”, смятат те.

Като бъдат взети предвид спадът от 50-60% във влаганите торове, значителните неожънати площи с царевица, недостигът на финансиране и необходимостта от значителни икономии, очакваните добиви ще намалеят с 10-30% в зависимост от региона и засетите култури в сравнение със средните стойности от последните години. „В крайна сметка прогнозираната реколта от зърно може да достигне 34 млн. тона, което е с 37% под показателя за 2022 г. и с 60% под този за 2021 г. Що се отнася до маслодайните култури, очакваме обща реколта от 19,3 млн. тона, което е с 13% над показателя за 2022 г. и с 15% над този за 2021 г.”, прогнозират експертите на асоциацията.

Ако техните прогнози за реколтите се оправдаят и отчитайки нуждите на вътрешния пазар, потенциалът за износ на зърнени и маслодайни култури от Украйна през селскостопанския сезон 2023-2024 г. се очертава около 35 млн тона, или по 3 млн. тона месечно. За сравнение – през сезон 2021-2022 г. потенциалът за износ бе 85 млн. тона зърно и маслодайни култури, или 7 млн. тона месечно

Площите с маслодайни култури в Украйна за пръв път ще надхвърлят тези със зърно
4751
 

Последни материали
Виж
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Свързани материали
Виж
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини