Начало » Важно за фермера » Гори и екология
17.12.2022 г.

Залесяват експериментално 100 декара в ЮЗДП със сухоустойчиви дървесни видове

По проект за климатично-интелигентно управление на горите в ЦИЕ
Залесяват експериментално 100 декара в ЮЗДП със сухоустойчиви дървесни видове

Снимка: ИАГ

Югозападното държавно предприятие започна експериментално залесяване със сухоустойчиви дървесни видове на площ от 100 декара на  територията на държавните горски стопанства „Гоце Делчев“, „Петрич“ и „Сандански“, съобщиха от пресцентъра на ЮЗДП. Дейностите по експериментално залесяване със сухоустойчиви дървесни видове се реализират по проект „Климатично-интелигентно управление на горите в Централна и Източна Европа“ CLIMAFORCEELIFE (LIFE19CCA/SK/001276). Очаква се да бъдат засадени 100 дка горски култури от сухоустойчиви видове дъб (каменен, корков, космат, пърнар и валонея), както и атласки кедър, обикновен кипарис, черен бор и брутски бор. На част от площта е предвидена схема на залесяване за създаване на семепроизводствени градини от дървесни видове, които все по-рядко се намират на територията на страната ни. Определени са площи в най-южната част на ЮЗДП на  територията на ДГС „Гоце Делчев“, ДГС „Петрич“ и ДГС „Сандански“ с цел извършване на наблюдения за възможностите избраните сухоустойчиви видове да се използват за по-мащабни залесявания.

Общият принцип и съображенията, които са в основата на избора на видовете за залесяване, се основава на техните биологични особености и екологични изисквания. В по-голямата си част това са видове поне отчасти разпространени в субтропичните области и притежаващи определен капацитет за адаптация към наблюдаваната през последните десетилетия тенденция на засушаване на климата. Включени са местни дървесни видове (автохтонни видове от дендрофлората на България) и чуждоземни видове.

Като част от проекта на 29 септември в Държавно ловно стопанство „Витошко-Студена“ се проведе и обучение на тема „Влиянието на промените на климата върху горските територии“. Участваха представители на всички териториални поделения на ЮЗДП, които бяха запознати с концепцията за климатичните промени и тяхното влияние върху биоразнообразието в горските територии – засушаване, поройни дъждове, екстремни температури и повишен риск от пожари. Особено място бе отделено на изпълняващия се проект „Климатично-интелигентно управление на горите в Централна и Източна Европа” с акроним CLIMAFORCEELIFE, дейностите на който са тясно свързани с темата на обучението и предизвика особен интерес от присъстващите. Обсъдени бяха избраните дървесни видове за експерименталното залесяване по проекта, споделени бяха практики и наблюдения на присъстващите лесовъди от териториалните подразделения на ДГС/ДЛС и от Лесотехническия университет.

В началото на януари ще се проведе и национална конференция по проблемите на климатичните промени, в която водещи лектори ще бъдат представители на WWF България, преподаватели от Лесотехническия университет, както и представители на партньорите по проекта.

Горите в региона на Централна и Източна Европа представляват важен природен ресурс. Тяхното значение вероятно ще се увеличи в близко бъдеще. Това се дължи не само на нарастващото търсене на дървесина , но и на нарастващата осведоменост на обществото за екосистемните услуги, предоставяни от горите. Въпреки че икономическите и социалните изисквания понякога са в конфликт, предоставянето на двете услуги от горите днес е застрашено от изменението на климата. Настоящото управление на горите ще трябва да се приспособи към изменението на климата не за да намали отрицателните му ефекти (като суша, повишено оттичане на вода, ерозия на почвата…), а да увеличи устойчивостта на горите към климатичните промени.

Общата цел на проекта, в който ЮЗДП има ролята на изпълнител и партньор, е да подобри управлението на горите в Централна и Източна Европа чрез насърчаване на прехода към климатично-интелигентно горско стопанство в полза на хората и природата.

Залесяват експериментално 100 декара в ЮЗДП със сухоустойчиви дървесни видове
4705
 

Последни материали
Виж
През първото тримесечие на годишна база
Износът на пчелен мед от Украйна скочи почти двойно при ръст на приходите под 40 на сто
Зърнопроизводителите очакват слаби добиви, надяват се на качество
Жътвата на пшеницата и ечемика ще започне с месец по-рано заради жегите
След споразумение между производителите и министерството на развитието
В Гърция свалиха цените на някои стоки за Великден
БАБХ поддържа публичен регистър на търговците с храни от разстояние
Купувайте козунаци по интернет само от регистрирани търговци
С акцент върху необходимите мерки за устойчиво развитие
Одобриха резултатите от неофициалното заседание на Съвета на ЕС за сектор рибарство
С приветствия за предложенията на ЕК и обсъждане на състоянието на пазарите
Одобриха резултатите от заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Свързани материали
Виж
Догодина започва нов по оперативната програма за околната среда
Залесиха 1000 декара в североизточна България по проект
Нова форма за представяне на националните списъци на базовия източник на горски репродуктивен материал
Широколистните имат превес при около 80 на сто от площите
Около 20 000 декара се залесяват годишно у нас
В обезлюдените региони
Близо 200 хил. декара ниви и ливади в Тетевенско са станали гори
Честит празник на лесовъди, горски експерти и стражари!
„Седмицата на гората” се открива днес във Велико Търново
Проект на ЮЗДП
Климатичните промени налагат залесяването със сухоустойчиви видове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини