Начало » Хоби земеделие » Малката градина
09.12.2022 г.

Иновативен метод за борба с ябълковия цветопробивач

Иновативен метод за борба с ябълковия цветопробивач

Ефективен метод за нехимичен контрол срещу сериозен вредител по ябълковите дървета се прилага в Нидерландия. Пораженията от ябълковия цветопробивач са все по-значителни, защото популационната плътност се увеличава и се среща повсеместно. Напада основно ябълката, но има апетити и към цветовете на крушата.

Вредата от този неприятел е много по-голяма при по-рано цъфтящите ябълкови сортове и в години с продължителен цъфтеж – при хладна и дъждовна пролет. За масовото му разпространение допринасят изоставените и занемарени ябълкови насаждения – там се множи на воля и така превзема градините.

Ябълковият цветопробивач се превръща в сериозен проблем както при традиционното, така и в биологичното отглеждане на ябълки. Контролът на вредителите с помощта на биопрепарати е затруднен от факта, че те имат кратка продължителност на действие. В тази връзка се търсят и експериментират нови нехимични методи за контрол.

Ябълковият цветопробивач е дребно бръмбарче (дължината му е около 4 мм), с удължено яйцевидно тяло и тънко, слабо извито хоботче. Развива едно поколение на година. Зимуват само старите индивиди под напуканата кора на дърветата, в лишеите и мъховете по тях, в изоставени по стволовете ловни пояси, както и под опадалите листа.

Имайки предвид начина на зимуване на ябълковия цветопробивач, специалистите разработват метод за улавяне на вредителя, при който се използват синтетични тръбички, завързани в снопчета. Бръмбарите пропълзяват в тръбичките в търсене на подслон за зимата. Снопчетата се окачват на всяко дърво след цъфтежа и се свалят през февруари на следващата година.

Експериментите показват, че в учасъците, в които има поставени снопчета са установени средно 54-90% по-малко вредители, отколкото в контролните участъци.

В младите насаждения, където естествените укрития за зимуване са още по-оскъдни, ефектът е дори по-силен, отколкото при старите ябълкови дървета.

По този начин, особено в младите овощни градини, методът за улавяне на бръбарите цветопробивачи не отстъпва на много от прилаганите традиционно химични обработки през последните години.

Експертите отбелязват, че технологията е трудоемка, защото дейностите се извършват ръчно, но се проучват възможностите за механизирано изработване на снопчетата от тръбички, както и по-лесни начини за окачване и сваляне.

В предстоящите планове на изследователите от Вагенингенския университет в Нидерландия са включени задачи за оптимизиране на формата и диаметъра на тръбичките, както и мястото на дърветата, на което е най-добре да бъдат окачени снопчетата.

Методът се прилага в практически мащаби в редица органични ферми от няколко години, поддържайки развитието на вредителите на приемливо ниво. След модернизация и усъвършенстване, технологията може да бъде екстраполирана към градините за традиционно отглеждане на ябълки.

Иновативен метод за борба с ябълковия цветопробивач
6554
 

Последни материали
Виж
Благодарение на поддържаните ниски цени
Търсенето на украинска пшеница расте на международните пазари
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Президентът Еманюел Макрон бе освиркан на входа
Френски фермери блокираха откриването на селскостопанско изложение
Иззети са 17 моторни триона и 7 законни ловни пушки
Задържаха 10 МПС и 34 каруци при проверки в горите през януари
Според проучване на местната служба за защита на потребителите
Нулевият ДДС запази цените на 72 на сто от храните в Кипър
Близо 6 хил. дка стават подходящи за трайни насаждения с промени в Закона за земята
Свързани материали
Виж
Начини за борба с мухата
Опасен вредител по лука
Бръмбари, нападащи житните посеви
Поредица
Вредната житна дървеница – заплаха за есенните посеви
Вредната житна дървеница - заплаха за есенните посеви
Последна част
Опасни мигранти от горите към овощните градини!
Тема с продължение
Опасни „мигранти” от горите към овощните градини !
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини