Начало » Хоби земеделие » Малката градина
09.12.2022 г.

Иновативен метод за борба с ябълковия цветопробивач

Иновативен метод за борба с ябълковия цветопробивач

Ефективен метод за нехимичен контрол срещу сериозен вредител по ябълковите дървета се прилага в Нидерландия. Пораженията от ябълковия цветопробивач са все по-значителни, защото популационната плътност се увеличава и се среща повсеместно. Напада основно ябълката, но има апетити и към цветовете на крушата.

Вредата от този неприятел е много по-голяма при по-рано цъфтящите ябълкови сортове и в години с продължителен цъфтеж – при хладна и дъждовна пролет. За масовото му разпространение допринасят изоставените и занемарени ябълкови насаждения – там се множи на воля и така превзема градините.

Ябълковият цветопробивач се превръща в сериозен проблем както при традиционното, така и в биологичното отглеждане на ябълки. Контролът на вредителите с помощта на биопрепарати е затруднен от факта, че те имат кратка продължителност на действие. В тази връзка се търсят и експериментират нови нехимични методи за контрол.

Ябълковият цветопробивач е дребно бръмбарче (дължината му е около 4 мм), с удължено яйцевидно тяло и тънко, слабо извито хоботче. Развива едно поколение на година. Зимуват само старите индивиди под напуканата кора на дърветата, в лишеите и мъховете по тях, в изоставени по стволовете ловни пояси, както и под опадалите листа.

Имайки предвид начина на зимуване на ябълковия цветопробивач, специалистите разработват метод за улавяне на вредителя, при който се използват синтетични тръбички, завързани в снопчета. Бръмбарите пропълзяват в тръбичките в търсене на подслон за зимата. Снопчетата се окачват на всяко дърво след цъфтежа и се свалят през февруари на следващата година.

Експериментите показват, че в учасъците, в които има поставени снопчета са установени средно 54-90% по-малко вредители, отколкото в контролните участъци.

В младите насаждения, където естествените укрития за зимуване са още по-оскъдни, ефектът е дори по-силен, отколкото при старите ябълкови дървета.

По този начин, особено в младите овощни градини, методът за улавяне на бръбарите цветопробивачи не отстъпва на много от прилаганите традиционно химични обработки през последните години.

Експертите отбелязват, че технологията е трудоемка, защото дейностите се извършват ръчно, но се проучват възможностите за механизирано изработване на снопчетата от тръбички, както и по-лесни начини за окачване и сваляне.

В предстоящите планове на изследователите от Вагенингенския университет в Нидерландия са включени задачи за оптимизиране на формата и диаметъра на тръбичките, както и мястото на дърветата, на което е най-добре да бъдат окачени снопчетата.

Методът се прилага в практически мащаби в редица органични ферми от няколко години, поддържайки развитието на вредителите на приемливо ниво. След модернизация и усъвършенстване, технологията може да бъде екстраполирана към градините за традиционно отглеждане на ябълки.

Иновативен метод за борба с ябълковия цветопробивач
8246
 

Последни материали
Виж
Правителството одобри коефициента по Закона за експортното застраховане за 2024
Министерският съвет прие решение за отнемане на земеделски земи от Министерството на отбраната
Ще се проведе на 24 юни в Люксембург
Одобрена е българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС
Решения на Министерския съвет
Първи промени в горските такси, които от 2013 г. не са пипани
Решения на Министерския съвет
През миналата година фонд „Земеделие“ е превел на стопаните над 2,8 млрд. лв.
Вносът е нараснал с 4 на сто с основен доставчик Украйна
Износът на мека пшеница от ЕС изостава с 5 на сто 20 дни преди края на сезона
Свързани материали
Виж
Хоботни бръмбари - вредители по люцерната – род Sitona
Максималният бюджет на помощта до 2029 г. e до 30 000 000 лв.
ДФЗ насочи 5 млн. лева за борба с вредители по лозата
Хоботни бръмбари - вредители по люцерната (продължение)
Нашестиве на марокански скакалец
Внимание! В област Кърджали ще пръскат със самолети срещу скакалци
Калинките са полезни, но и опасен вредител по редица културни растения
Каламитет от марокански скакалец
Скакалците нападнаха площите в Кърджали един месец по-рано
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини