Начало » Важно за фермера » Животновъдство
06.12.2022 г.

Плащания към рибарите за Никулден

Фонд „Земеделие”
Плащания към рибарите за Никулден

sinor.bg

Точно на професионалния им празник Никулден рибари и преработватели получиха от ДФЗ над 1,8 млн. лева по проекти от Програмата за морско дело и рибарство 2014–2020. Общо 792 479,08 лв. са преведени по два проекта за „Продуктивни инвестиции в аквакултурите“. От тях 546 135,62 лв. са за разширяване и модернизация на съществуващо аквакултурно стопанство в местност „Харитов чифлик“. В него са изградени 32 стоманобетонови басейни за отглеждане на дъгова пъстърва, като е монтирано енергийно ефективно оборудване и въведен сертифициран стандарт по ISO 45001. Реализацията на инвестицията е довела до откриване на 6 нови работни места. 246 343,46 лв. са изплатени на бенефициер за изграждане на ново рибовъдно стопанство за отглеждане на риба в плаващи мрежени клетки(садки) в язовир Зорница, Област Бургас.

На Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) са преведени 387 024,34 лв. по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 по мярка 3.2 „Събиране на данни по Национална програма за събиране и управление на данни от сектор „Рибарство” 2017 – 2019 г.“. Безвъзмездната финансова помощ се отпуска по формата на авансово плащане.

Други 126 487,84 лв. са пуснати по мярка 2.5 „Аквакултури, осигуряващи екологични услуги" - като компенсация за пропуснатите ползи при отглеждането на аквакултури в рибовъдно стопанство „Скалица - Овчи кладенец“, попадащо в обхвата на защитена зона по „Натура 2000“ - язовир Овчарица, чийто план за управление включва запазване на местообитанията на голям и малък корморан, сива чапла, розов и къдроглав пеликан.

ДФ „Земеделие“ изплати 100 680,53 лв. безвъзмездна финансова помощ на местни инициативни рибарски групи. Междинните плащания са извършени за текущите разходи на групите за първото тримесечие на 2021 година по мярка 4.2. „Изпълнение на стратегиите за водено от общностите местно развитие“.

Други 149 016, 37 лв. са изплатени на община Девин по мярка 7.2 „Защита на околната среда в рибарската територия, с цел запазване на тяхната привлекателност, обновяване и развитие на крайбрежните рибарски селища и съхранение и развитие на природното и културно наследство“ от Стратегията на МИРГ "ВЗР: Батак-Девин-Доспат". От тях 92 734,38 лв. се отпускат за обновяване на кът за отдих “Стария пазар“, а 56 281,99 лв. са изплатени за обособяването на крайречна алея с няколко къта за отдих и наблюдение към река Девинска.

На община Самоком са преведени 182 600 лв. по мярка 04 „Подкрепа за инфраструктура и услуги, свързани с обновяване и развитие на рибарската територия“ от Стратегията на МИРГ "Самоков". 90 000 лв. от тях са за обновяване на площадното пространство на село Марица, община Самоков, отредено за читалище, съвет, поща, обществена организация и градинка по план. 73 200 лв. са изплатени за рехабилитация и обновяване на площадно пространство в село Райово, община Самоков. 19 400 лв. се отпускат за обновяване на площадно пространство пред кметството и читалището в самоковското село Маджаре.

По мярка 1.2.2 „Диверсификация и нови форми на доход, и създаване на работни места“ от Стратегията на МИРГ „Шабла-Каварна-Балчик“ са изплатени 86 753,89 лв. за дооборудване на ресторант, който предлага  рибно меню и суши.

ДФ „Земеделие“ изплати още 73 320 лв. по мярка 2.3 „Насърчаване на нови производители на аквакултури, развиващи устойчиви аквакултури“. Това е междинно плащане за създаването на аквакултурно стопанство в община Видин чрез използването на рециркулационна система от закрит тип за интензивно отглеждане на европейски сом. Годишно фермата ще произвежда около 67 000 килограма риба за консумация, а с реализацията на инвестиционният проект ще бъдат разкрити 3 нови работни места с тенденция за тяхното увеличаване.

Плащания към рибарите за Никулден
4407
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Консултативен съвет по рибни продукти и аквакултури
Първият прием за инвестиции в рибни стопанства и предприятия е с бюджет от 36 млн. лв.
Екшън планът срещу загубата на средства
Платени са още 1,7 млн. лева за проекти на рибарските общности
Министерство на земеделието и храните
Одобрени са критерии за кандидатстване по новата рибарска програма
Компенсации за войната в Украйна
На първото си заседание кабинетът гласува 13 млн. лв. за старата рибарска програма
Министерство на земеделието
До 10 януари се кандидатства за участие в мониторинговия комитет по рибарската програма
Министерство на земеделието
Плащанията по рибарската програма надхвърлят заложеното
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини