Начало » Новини » Страната
06.12.2022 г.

Честит Никулден!

Християнски празници
Честит Никулден!

Църквата в Ликия, където са били съхранявани мощите на светеца след смъртта му Снимка: sinor.bg

На 6 декември християните по цял свят отбелязват рождението на Свети Николай Мирликийски Чудотворец (Свети Никола) – често е поставян в иконографията на източноправославната църква редом с Исус Христос и Дева Мария. Той е бил източноримски духовник, епископ на ликийския град Мира в Мала Азия, известен в своето време като силен противник на езичеството и арианството. След смъртта си светецът е почитан като покровител на децата, моряците, рибарите, търговците, банкерите и лихварите, затворниците, крадците (но само на покаялите се), пивоварите, бъчварите, фармацевтите (в по-стари времена – билкарите, знахарите и изцелителите), погрешно обвинените, особено ако са застрашени от тежко наказание.

Много са митологичните сказания за чудесата, които се предполага, че са били част от живота му приживе. Свързаните със светеца чудотворни приключения по море го превръщат в повелител на морето и покорвител на моряците. Според една от легендите на младини Никола пътувал до египетския град Александрия, за да се запознае с поученията на тамошните проповедници (в някои версии погрешно му се приписва извършено от друг светец – Николай Пинарски, известен и като Николай Сионски, чиято биография е в много отношения сходна с неговата – поклонение на всъщност построения по-късно Храм на Божи гроб). В морето се разразила буря, един моряк паднал от върха на корабната мачта и когато всички мислели, че е умрял, Свети Никола го възкресил и излекувал. Друг път – с молитва успокоил морето. Вариант на тази легенда, имаща по-алегорично естество, гласи, че корабът получил пробойна. Св. Никола запушил дупката с жив шаран, от която случка останала традицията на Никулден да не се остава без шаран на трапезата. В древността рибата, наред с агнето, е била един от основните символи на християнската религия, която трябва да е вдъхновила моряците и те да са спасили кораба си с общи усилия.

Свети Николай е много популярен, особено в Русия, където по броя на храмовете и посветените икони отстъпва само на Света Богородица. Считан в традициите на някои народи за най-надежден застъпник пред Бога (в тази връзка например е руската поговорка: „Попроси Николу, и он скажет Спасу“ – „Помоли св. Никола и той ще предаде на Спасителя“). Свети Никола е единственият светец, комуто се приписва, че притежава силата да възкресява (посредством молитвата си).

Свети Николай е особено почитан в областта Лотарингия, известна и като Лорен, на която се счита за патрон. Той патрон също и на Амстердам. В Италия култът към Свети Николай е задължителен от 2017 г., по избор на държавата, в изпълнение на решенията на Втория Ватикански събор.

В католическите страни на този ден вечерта на децата се правят малки подаръци, които се скриват в обувки или чорапи, за да ги намерят на сутринта. Този обичай води началото си от славата на светеца като дарител на бедните.

В България от 30 години Бургас отбелязва с голяма празничност деня на своя патрон. Защото според православната ни традиция светецът Николай, чието име означава „Побеждаващ“, се почита като патрон на рибарите. Според народно-християнския мит за подялбата на света, нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони. На този ден се украсяват коледните елхи, а на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи (най-често това е пълнен шаран).

Синор.бг честити празника на всички българи, носещи името Николай – Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ница, Ния и др. На празника, за да уважат именника в дома му идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени.

Честит Никулден!
4173
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
БАБХ
Проверките не откриват нарушения по рибните пазари
Християнски празници
На 6 декември празнуваме Никулден!
Контролът обхваща улова, превоза и търговията с риба
ИАРА и БАБХ започват засилени проверки за Никулден
Съвместната работа с БАБХ за пореден път дала резултат по морето
От ИАРА отчетоха съставени 19 акта в 1084 проверки около Никулден
БАБХ
Проверките на рибните пазари започват днес и ще продължат до Никулден
Има и телефон за сигнали
От 2 до 6 декември очаквайте проверки на рибните пазари за Никулден
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини