От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщават, че от днес до 6 декември ще се проведат традиционните проверки на магазини и рибни пазари, преди Никулден. Инспекциите са не само по магазините на дребно, но също и в складове за търговия на едро, заведенията за обществено хранене, борси о др.
Основно ще се следи за наличие на документи за произход и безопасност на рибата, дали са спазени сроковете и условията на съхранение и изискванията за етикетиране, както и дали има продавачите разполагат с предпазни средства и дезинфектанти.
Ще се търсат нерегламентирани места за продажба на риба и рибни продукти, както и случаите на продажба на риба от автомобили по пътищата.
Традиционно се дават и съвети по какво клиентите да познаят дали рибата е прясна. Върху повърхността на прясната риба трябва да има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят, а очите – бистри. При натискане с пръст върху рибата, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.
БАБХ призовава потребителите да купуват риба само от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск. При съмнения за нередности, гражданите могат да подадат онлайн сигнал през сайта на БАБХ или на горещия телефон 0700 122 99.