Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
25.11.2022 г.

Практични съвети за съхранение на семената през зимата

Правила и митове за влажността и топлината
Практични съвети за съхранение на семената през зимата

Събирането на семена е предимно хоби на опитните градинари, но никога не е излишно да знаем повече. Най-важното е, че семената, събрани от култури, отгледани на даден участък, ще дадат растения, които са адаптирани към конкретните условия. Правилното съхранение на семенния материал е важно условие за реколтата през следващия сезон.

По принцип могат да се събират семена от различни култури, но що се отнася до зеленчуковите, събираме предимно от домати, пипер, грах, фасул, краставици, тиквички и тикви. По-рядко от моркови, цвекло и други растения с двугодишен вегетационен период, защото трябва да се предвиди специално място за отглеждането им втората година, когато израстват цветоносите.

Представителите на декоративните видове, от които се събират семена, са повече – декоративен слънчоглед, невен, циния, тагетис, космос, кампанула, напръстник и др.

Важно условие при събиране на семена е растенията да не бъдат хибридни, защото няма да възпроизведат родителските качества, въпреки че при декоративните видове могат да се получат интересни опции.

Събирането на семена не представлява особен проблем, но е важно източникът да е добре узрял и да притежава ясно изразени сортови характеристики.

Когато става въпрос за безопасно съхранение на семена от зеленчуци или цветя през зимата, няколко прости съвета могат да ни помогнат да ги съхраним свежи и жизнеспособни през зимата. От това зависи тяхната кълняемост, качеството на кълновете и последващото развитие на растенията.

Има два ключови фактора, които трябва задължително да се контролират – единият е влажността, а другият е топлината.

Заплаха номер едно

От двата вредни фактора, влияещи върху съхранението на семената през зимата, влажността е много по-разрушителна от топлината за дългосрочната жизнеспособност.

Семената, намиращи се във влажна среда, бързо губят жизнеспособност и плесенясват.

Първата стъпка е да се уверим, че семената са правилно изсушени. В тях не трябва да има забележима влага. Сушенето продължава около седмица на сухо и проветриво място. Влажните семена се сушат върху домакинска хартия, салфетки или друга попивателна хартия.

Изсушените вече семена трябва да се поддържат в това състояние до момента, в който се изисква покълване.

В контейнера за съхранение е добре да се постави пакетче със силикагел, за да абсорбира влагата и да послужи като застраховка при потенциален риск. Може също да се използва въглен, морска сол или сухо мляко, завити в порьозна хартия.

Не трябва да забравяме, че повишаването на влажността дава тласък на развитието на кълновете. Семената започват да използват достъпните ресурси от своята семенната обвивка, но без почва и достатъчна осветеност това просто не може да се случи. В резултат на този тласък семената губят сила и хранителни вещества.

Заплаха номер две

Топлината няма да унищожи семената толкова бързо, колкото високата влажност, но прекомерното или продължително излагане също е нежелателно.

Високите температури дехидратират семената, а понякога увреждат външния защитен слой на обвивката, което прави покълването по-малко вероятно. Семената не бива да се съхраняват в близост до отоплителни уреди.

Правилният контейнер и митът за хладилника

Семената трябва да се съхраняват в тъмни, добре запечатани контейнери, които не позволяват проникването на влага. Найлонови торбички с цип, стъклени буркани с плътни капаци и пластмасови контейнери, които могат да се затварят добре са най-подходящи за тези цели.

Колкото мястото е по-тъмно и прохладно – толкова по-добре. Подходящи са всички неотопляеми помещения, но хладилникът е спорен. Мит е, че най-долното чекмедже на хладилника е най-подходящото място. В действителност съвсем не е така, защото там във въздуха има твърде много влага. Тя ще се абсорбира от семената и ще се отрази негативно на качеството им, особено ако контейнерът не е достатъчно херметичен. Семената не трябва да бъдат изложени и на продължителни ниски (под 0 градуса по Целзий) температури, защото студът може да убие някои форми на растителните зародиши.

За осигуряване на оптимални условия е необходима устойчива и прохладна среда – без рязко затопляне или охлаждане. Замразяването е част от жизнения цикъл на много семена, които падат от растенията в края на лятото или началото на есента и след като презимуват там, се събуждат (макар и не всички), но тяхната природа е такава.

В началото на сезона, преди да  настъпи времето за засяване, контейнерите трябва да се извадят от мястото за съхранение, без да се отварят, докато семената достигнат стайна температура. В противен случай влагата от въздуха ще образува конденз върху тях.

Добре е семената да се надписват и датират, защото различните култури имат различни срокове на годност, а с времето потенциалът им отслабва.

Практични съвети за съхранение на семената през зимата
7256
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Водородният пероксид е ценен помощник при отглеждане на разсад
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Важно за разсада
Срокове за годност на зеленчуковите семена и техните особености
Управителен съвет ДФЗ
Помощта за отглеждане на качествени семена е 1,2 млн. лева за тази година
Някои тънкости
Има начин да събудим старите семена
Тече четиридневна конференция на ФАО, посветена на семената
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини