Начало » Пазари » Маслодайни култури
22.11.2022 г.

Цените на маслодайните семена и растителните масла в Европа падат

Oil World прогнозира глобален производствен излишък на маслодайни семена
Цените на маслодайните семена и растителните масла в Европа падат

През последните две седмици цените на растителните масла и маслодайните семена бяха повлияни от спада на цените на петрола (с 9,7-11%) на фона на забавянето на световната икономика  и стагнацията в търсенето на растителни масла и маслодайни семена в Китай предвид новите огнища на коронавирусната зараза. Прави впечатление драстичния спад  през миналата седмица на цената на палмовото масло, което се обяснява с по-тясната му връзка с цената на петрола. Цената на декемврийския  фючърс палмово масло на борсата в Малайзия през изминалия седмичен период се срина  с 11,3%, до 3850 рингита/т или $846/т (-13,4% за месеца).  В същото време декемврийският фючърс на соевото масло в Чикаго през миналата седмица поевтиня с 6% до $1600/т.

Анализаторите от най-авторитетното в бранша германско аналитично издание „Oil World” в седмичния си доклад акцентират и върху засиления износ на слънчоглед и слънчогледово масло от Украйна,  който депресира европейските котировки.

Цената на суровото слънчогледово масло на пазара в Ротердам в рамките на двуседмичния период се понижи средно с близо 100 долара до $1310-1315/т. Редица европейски експерти обаче предупреждават, че продължаването на тази тенденция  е под въпрос предвид проблемите на производителите в Украйна, където част от заводите са принудени да прекъсват производствения процес поради прекъсване на електрозахранването в цели региони. Междувременно цената на слънчогледовото семе на френския пазар през последните две-три седмици период спадна с 90 евро, от EUR 740,00/т до EUR650,00/т СРТ St Nazaire.

Украински търговски източници посочват, че цените на търсенето на украинското слънчогледово масло за доставка в България през миналата седмица се задържаха на равнище $1240-1250 /т DAP, а цените на купувачите на масло на границата с Полша са в рамките $1100-1200 /т DAP.

В същото време търговците отбелязват, че в рамките на двуседмичния период цените на купувачите на украинския слънчоглед за доставка в България се покачиха с 10-20 долара, до  $590/т CIF Варна,  $585/т CIF  Добрич  и $565/т CIF Балчик. За доставка в Полша (Plonsk, Rybno) купувачите на слънчогледово семе предлагат по $610-620/т CIF. 

На изразен низходящ тренд са подчинени и цените на рапичното семе в Европа. В момента рапичното семе се котира на база FOB Мозел по EUR600-605/т, в сравнение EUR670-675/т в начало на месеца.

В европейските търговски среди определено преобладава мнението, че слабият тон на ценовото развитие на пазарите за основните маслодайни семена и растителни масла през близките месеци ще се запази.

В последния си пазарен доклад експертите от „Oil World” посочват, че „понастоящем се очертава глобален производствен излишък в размер на около  14,2 млн.т  на 7 основни маслодайни семена през 2022/23 г., в това число 12,9 млн.т за соя и 3,3 млн.т за рапица”. 

Тези настроения се подкрепят и от актуализираната прогноза на Службата за външните пазари към Министерството на земеделието на САЩ (FAS USDA). На 9 ноември увеличи прогнозата си за глобалния добив от рапично семе  с 1 млн.т от 83,8 млн.т до 84,8 млн.т, а това са драстичните 10,9 млн.т повече спрямо предходния сезон. Рязкото увеличение на световното производство е следствие главно на възстановяването на канадското производство (от 13,8 млн.т до 19,5 млн.т) след катастрофалната суша през 2021/22 г. Междувременно и оценката за производството на рапица в ЕС е увеличена до 19,5 млн.т, с 2,3 млн.т повече спрямо предходния сезон.

Игор Валентович

Цените на маслодайните семена и растителните масла в Европа падат
7470
 

Последни материали
Виж
Правителството одобри коефициента по Закона за експортното застраховане за 2024
Министерският съвет прие решение за отнемане на земеделски земи от Министерството на отбраната
Ще се проведе на 24 юни в Люксембург
Одобрена е българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС
Решения на Министерския съвет
Първи промени в горските такси, които от 2013 г. не са пипани
Решения на Министерския съвет
През миналата година фонд „Земеделие“ е превел на стопаните над 2,8 млрд. лв.
Вносът е нараснал с 4 на сто с основен доставчик Украйна
Износът на мека пшеница от ЕС изостава с 5 на сто 20 дни преди края на сезона
Свързани материали
Виж
При изключително слаба реколта
В южна Сърбия изкупуват черешите между 60 и 73 евроцента килото
Голяма част от зърното ще бъде доставено още през юни
Ливан купи евтино 62 500 тона украинска хлебна пшеница
Нова победа на българската пшеница на експортния фронт
Ще се затвърди ли тенденцията цените да са най-високи по жътва
Турската забрана удари цените на пшеницата в Европа
Производителите май напразно се надяват на изкупни цени над 3 евро за килограм
Реколтата от малини в Сърбия се очертава наполовина на миналогодишната
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини