Начало » Пазари » Животинска продукция
14.11.2022 г.

Цените на яйцата в страната на едро и дребно се стабилизират

Цените на яйцата в страната на едро и дребно се стабилизират

През периода 2 – 9 ноември 2022 г. средните цени по веригата на предлагане на яйца в страната са около или малко над нивата от предходната седмица констатират експерти на Министерство на земеделието в последната ценова справка.

Търговията на едро с яйца - размер М е в ценовия диапазон от 0,28 лв./бр. (Силистра) до 0,38 лв./бр. (Враца и София). Вследствие на увеличение на стойностите в пет от областите от 0,01 лв./бр. до 0,04 лв./бр. (най-сериозно във Враца), средната цена на едро за страната се покачва с 0,01 лв./бр. на седмична база, до 0,33 лв./бр.

В големите търговски вериги (ГТВ) яйцата – размер М се предлагат на цени от 0,36 лв./бр. (Видин, Враца, Монтана и Пловдив) до 0,44 лв./бр. (Бургас, Варна, Разград, Русе, Сливен и Ямбол). В по-голямата част от областите се наблюдава поскъпване на продукта спрямо предходната седмица, достигащо до 0,04 лв./бр. в Перник, Разград и София, докато само във Видин, Враца и Монтана е налице поевтиняване, с по 0,02 лв./бр. Така, средната цена за страната нараства с 0,01 лв./бр., до 0,41 лв./бр.

Цените на яйца - размер L в ГТВ варират от 0,41 лв./бр. (Видин, Враца, Монтана, Пазарджик, Пловдив и Смолян) до 0,50 лв./бр. (Перник и София). В девет области се наблюдават разнопосочни седмични ценови отклонения в границите от -0,02 лв./бр. (Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил и Монтана) до +0,07 лв./бр. (Перник и София), които се неутрализират и средната стойност за страната остава 0,45 лв./бр.

Средно за страната, цените на яйца – размер М и L в другите търговски обекти (ДТО) остават съответно 0,39 лв./бр. и 0,42 лв./бр.

Предлагането на яйца – размер М в ДТО е в ценовия интервал от 0,36 лв./бр. (Видин, Враца, Монтана и Силистра) до 0,46 лв./бр. (Шумен). Сравнявайки с предходната седмица, в Добрич, Разград и Русе се регистрира повишение на цените с по 0,02 лв./бр., а в Перник и София – понижение съответно с 0,02 лв./бр. и 0,04 лв./бр.

Най-ниски цени на яйца - размер L в по-малките магазини се наблюдават в Добрич и Силистра - 0,38 лв./бр., а най-високи – в Шумен - 0,48 лв./бр. В шест области се отчита увеличение на стойностите на седмична база, достигащо до 0,02 лв./бр. в Габрово, Ловеч, Плевен и Разград, докато единствено в Русе е налице намаление, с 0,01 лв./бр.

През изминалата седмица средните за страната цени на дребно на яйца - размер M и L в по-малките търговски обекти са съответно с 0,02 лв./бр. и 0,03 лв./бр. по-ниски от тези в големите супермаркети. Разликата между двата типа цени в тази посока достига до 0,07 лв./бр. за размер М в Силистра и до 0,10 лв./бр. за размер L в Добрич. Във Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Пловдив и Шумен яйцата - размер М се продават в рамките на 0,02 лв./бр. - 0,04 лв./бр. по-евтино в ГТВ, отколкото в ДТО.

Маржът между цените на едро и на дребно на яйца – размер М е средно 0,08 лв./бр. за ГТВ и 0,06 лв./бр. за ДТО. Най-голям е той за големите супермаркети в Силистра – 0,15 лв./бр., а за по-малките магазини в Шумен - 0,14 лв./бр. Изключение е налице във Враца, където цените на дребно на яйца - размер М в ГТВ и ДТО са с 0,02 лв./бр. под тази на едро. 

Цените на яйцата в страната на едро и дребно се стабилизират
6475
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Безмитния внос от Украйна се удължава до юни 2025 година
Замразени пилета се внасят като бутчета, излизат от транжорните като родни разфасовки
Румънски и украински яйца се продават препакетирани като български
Вноса на яйца в Русия се освобождава от мито
Зехтинът поскъпна със 75% от януари 2021 г.
Евростат: цените на картофите отбелязаха зашеметяващ ръст
Увеличават се огнищата на птичи грип в област Пазарджик
По веригата животновъдство - месопреработка
Вътев: Смисълът на Консултативните съвети е браншът да възлага задачи на администрацията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини