Начало » Новини » Страната
07.11.2022 г.

Лозарите към властта: Подписвате смъртния акт на бранша!

Протести
Лозарите към властта: Подписвате смъртния акт на бранша!

sinor.bg

Все по-отчаяни са протестите на земеделските производители, особено на онази част от заетите в сектора, които тази година получиха нищожна компенсация. Думата ни е за българските лозари, залъгвани повече от 15 години от властта уж, че са приоритетен сектор, но в края на 2022 г. реално се оказаха с някакви мижави компенсации, които не могат да покрият дори една стотна от техните загуби.

Затова и днес представители от всички лозарски региони в страната – Бургаско, Великотърновско, Пловдивско, Варненско, Монтанско, Видинско, Русенско и др., се вдигнаха на протест пред Министерството на земеделието, носейки плакати с некролози на българското лозарство.

„През последните 12 години лозарството излезе от приоритетите на всички досегашни управници. И сега, при последното подпомагане заради войната в Украйна ние единствени се оказахме с обидно ниската компенсация от 48 лева за декар, докато останалите колеги с трайни насаждения получиха по 278 лв. на декар. Как изчислиха, че нашата себестойност е по-ниска, това никой не може да ни обясни”, обобщи недоволството на колегите си Атанас Василев, председател на Националното сдружение на българските лозари.

Освен за оставката на върнатия на поста изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев, при когото секторът реално се срина до най-ниското си ниво от 30 години насам, събралото се множество настоя винарският сектор отново да стане приоритетен. Защото в противен случай страната ни напълно ще изчезне от световната винена карта.

Дори в Северна Македония са по-добре

Повечето лозари от протеста се занимават с това производство над 20 и повече години. Юлиян Василев от Поморие например, който в продължение на 30 години отглежда 100 декара, е потресен от факта, че заради природните бедствия през пролетта той и много негови колеги са компенсирани минимално. Винари от Свищовско пък са напълно отчаяни от отказа на търговските вериги тази година да приемат българските вина на щандовете си. „Кризата е обща за целия ЕС и веригите предпочитат да продадат европейските си вина вместо нашите”, коментираха двама братя, които инвестират повече от 25 години във винарство и винарство.  

Че служебният министър Гечев трудно би решил проблеми, наслагвани десетилетия, е повече от ясно. Може би затова и през първия половин час от протеста той не се реши да слезе при протестиращите, предлагайки им тяхна делегация да го посети в кабинета. По-късно министърът все пак излезе за исканата от бранша среща, придружаван от заместник-министрите Тодор Джиков, Крум Неделков, Георги Събев и Валентин Чамбов.

Припомняме, че лозарите поискаха да се актуализира регистърът на реалните производители, тъй като сега дестващият не показва точната площ на съществуващите лозови насаждения в страната. Пред протестиращите Гечев обяви, че в рамките на годината те ще получат допълнително от предвиденото подпомагане от около 50 лева/дка – 32 лева от остатъка от държавната помощ заради руската агресия срещу Украйна и 18 лева от извънредната мярка от Програмата за развитие на селските райони за подпомагане на земеделските производители за справяне отново с външнополитическите последици.

Щяло да се възобнови и изработването на стратегия за лозаро-винарския сектор и на стандартизираните технологични карти, които да дават актуална и обективна информация за плащанията към земеделските стопани – животновъди и растениевъди. Стратегията за лозарството цели да има цялостна визия за развитието на сектора, като идеята е да се работи в посока за маркетинг и коопериране. Предвижда се изработването на 52 технологични карти, които ще зададат стандарт при изчисляването на разходите в земеделието – цената на труда, торове, препарати и ще гарантират пропорционално разпределение на средствата в агросектора, като окончателният вариант ще бъде съгласуван със стопаните

По предложение на представителите на бранша заседанието на работната група ще бъде следващия четвъртък, за да се започне активна работа по финализиране на документа.

От сдружението на лозарите обаче смятат да търсят справедивост за решаване на проблемите им и от парламента.

(Текстът е актуализиран)

Лозарите към властта: Подписвате смъртния акт на бранша!
6203
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Най-старият обреден земеделски празник
Честит Трифон Зарезан!
13 организации на лозари, винари и енолози участваха на среща със заместник-министър Александър Йоцев
Създават Консултативен съвет за лозаро-винарския сектор
Недоволството на браншовиците
Седмицата на протестите завърши с митинг на лозари и позиция на биофермери
След протестите през ноември 2022 г.
Лозарите - с отчаян ход да събудят съвестта на чиновниците в агроведомството!
„Винария” 2023 г.
„Златният ритон“ отиде за селекция на „Ловико лозари”
Позиция на Националната лозаро-винарска камара
НЛВК: Опитите за кадруване в изпълнителната власт чрез протести и заплахи са неприемливи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини