Начало » Новини » Света
26.10.2022 г.

Комисията по земеделие поиска повече инвестиции за селските райони на ЕС

Комисията по земеделие поиска повече инвестиции за селските райони на ЕС

Селските райони се нуждаят от незабавни и справедливи политики и финансиране, за да се справят с многобройните предизвикателства, пред които са изправени селските общности. В проекторезолюцията "Дългосрочна визия за селските райони на ЕС - към по-силни, свързани, устойчиви и проспериращи селски райони до 2040 г.", приета от комисията по земеделие и развитие на селските райони във вторник с 36 гласа "за", 1 глас "против" и 10 гласа "въздържал се", членовете на ЕП, водени от докладчика Изабел Карвалхаис (С&Д, ПТ), подчертават ключовата роля на селските райони и призовават за незабавни мерки на ЕС и на национално равнище, съобразени с нуждите на селските райони.

Централната роля на селските райони и предизвикателствата пред тях

Кризите, свързани със COVID-19 и руската война в Украйна, показаха значението на селските райони за продоволствената сигурност в Европа, припомнят членовете на ЕП и подчертават още ролята на селските райони за запазване на селското наследство, насърчаване на опазването на природата или осигуряване на пейзажи за отдих. Въпреки това тези райони са изправени пред демографски спад, бедност, липса на възможности за работа и висококачествени услуги, включително здравеопазване и образование, както и лоша свързаност.

Ето защо Комитетът по земеделие призовава за публични инвестиции, които да осигурят равен достъп до тези услуги в селските райони, и за всеобхватно планиране на инфраструктурата както по отношение на транспорта, така и на широколентовото покритие. В тази връзка приетият доклад подчертава новите възможности за селските райони, които се откриват благодарение на широкото използване на дистанционната работа по време на пандемията COVID-19.

Специално финансиране за селските райони

Членовете на ЕП подчертават необходимостта от синергии между фондовете и политиките на ЕС и призовават за правилно прилагане на териториалното измерение на селските райони по време на текущите програми от многогодишната финансова рамка. Те приканват Комисията да разработи механизъм за оценка и мониторинг на приноса на всеки фонд на ЕС за селските райони.

За в бъдеще членовете на ЕП предлагат специално финансиране за селските райони. За тази цел Комисията следва да започне проучване на възможността за заделяне на част от средствата от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд за селските райони.

Нарастващото недоволство сред селското население

В своя текст членовете на ЕП обръщат внимание на нарастващото недоволство сред селското население, което смята, че нуждите му не се отчитат в достатъчна степен при вземането на политически решения. Ето защо в доклада се препоръчва да се разчита на регионалните и местните власти, които все още се ползват със силното доверие на гражданите, и да се разработят общностни, децентрализирани и възходящи политики и мерки за подкрепа, включващи местни участници, които могат най-добре да определят нуждите на всяка територия.

Комитетът по земеделие призовава също така за задължителен и ефективен механизъм за проверка на селските райони както на европейско, така и на национално равнище, за да се оцени въздействието на новите политики върху селските райони.

Комисията по земеделие поиска повече инвестиции за селските райони на ЕС
4953
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Продължение
Как правилно да смесваме продуктите за растителна защита
При соевия и слънчогледовия шрот е отчетен спад от 5 на сто
Потреблението на рапичен шрот в ЕС подобри рекорда през миналата година
Най-значим е при говеждото, докато при пилешкото е отчетен ръст
Задълбочава се тенденцията за спад в потреблението на месо в Германия
През първата половина от селскостопанския сезон
Износът на захар от Украйна скочи с 64 на сто
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини