Начало » Новини » Света
12.10.2022 г.

Франция осигури горива от стратегическите запаси за производителите на захар

След рязкото поскъпване на захарта в търговията на дребно в Германия
Франция осигури горива от стратегическите запаси за производителите на захар

Франция предостави горива от стратегическите запаси на производителите на захар, които предупредиха, че сривът в прибирането на реколтата от захарно цвекло може да доведе до спиране на преработващите заводи на фона на стачката на служителите в компаниите TotalEnergies и Exxon Mobil, съобщи „Ройтерс”, като се позова на изявление на Националния съюз на производителите на захар във Франция (SNFS). Решението за освобождаването на горива от стратегическите запаси дойде след среща на производителите на захар с министъра на селското стопанство на Франция Марк Фено, проведена през миналата седмица. „Обяснихме, че е налице тревожна неяснота, която може да доведе до временно затваряне на заводите”, заяви председателят на SNFS Кристиан Шпигелер.

От 27 септември във Франция се провежда стачка на служителите на TotalEnergies с искания за повишаване на заплатите с 10% и индексирането им за 2022 г., като се вземе предвид високата инфлация. Междувременно профсъюзите обявиха, че стачката ще продължи неопределено време. Стачните действия обхванаха голям завод за преработка на петрол близо но град Хавър в Нормандия, както и тези в общините Фезен и Донж, завода за биопреработка „Ла Мед” в община Шатоньоф-льо-Мартиг и склада за горива в Гранпюи. В неделя министерството на енергийните промени на Франция съобщи, че в 30% от бензиностанциите в страната се отчита недостиг на поне един вид гориво.

Заводите за производство на захар във Франция, които обикновено работят от септември до началото на февруари, са зависими от наличието на достатъчно горива у фермерите за прибирането на захарното цвекло и превозването му до предприятията за преработка.

Действията на френските власти бяха предприети на фона на значително повишаване на цените на захарта в търговията на дребно в съседна Германия, сочат данни на местното списание „Фокус”. Най-евтината захар вече струва 1,29 евро след поскъпване от 65%. Във веригите супермаркети „Алди”, Лидъл” и Нето” увеличението е със 79 евроцента. Поскъпна и захарта на кубчета – до 1,49 евро от 0,99 евро, а при пудрата захар цените скочиха направо двойно. Засегнат е и сладкарският бранш като цяло – бисквитите поскъпнаха с 20%, пчелният мед – с 30%, а кетчупът – с 50%. От списанието смятат, че тези повишения на цените няма да останат последни, тъй като производителите настояват за все по-високи. Отражението на сушата върху реколтата от захарно цвекло вече е очевидно.

Признаци за повишаване на цените на захарта в Европейския съюз се появиха още в края на миналата година, когато бе прогнозиран спад на производството на захарно цвекло за следващите 2 години, коментират от германското електронно издание AgrarHeute. Причините за спада са няколко, като основната е липсата на интерес у фермерите за отглеждането на културата – отчасти заради незадоволителните изкупни цени, а също и поради забраната за използване на някои пестициди. През 2020 г.Франция и Германия, водещите производители на захарно цвекло в ЕС, свиха засетите площи с културата с 2,3%, което доведе до затваряне на някои преработващи заводи. Освен това Франция преживя един от най-слабитеси сезони в производството на захарно цвекло за последните 20 години заради намножилите се вредители по културата. Експерти твърдят, че ако бъде разрешена употребата на неоникотиноиди, които вредят сериозно на пчелите, положението може да се промени в рамките на няколко години. От германското издание пък смятат, че производителите на захарно цвекло в ЕС вече няма да смогват да захранват напълно преработвателния бранш.

Производството на захар в ЕС страда и от евтиния внос от Бразилия, който доведе до рязко понижаване на цените на вътрешния пазар.

Франция осигури горива от стратегическите запаси за производителите на захар
5396
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Масовото производство пречи на възпроизвеждането на основната бактерия
Камамберът е застрашен от изчезване, твърдят френски учени
Състоянието на есенниците е доста по-лошо от миналогодишното
Обилни валежи пречат за пролетната сеитба на зърното във Франция
На фона на изключителния следпандемичен ръст в търсенето през 2022 година
Приходите от износа на вино и спиртни напитки от Франция намаляха с 6 на сто
Президентът Еманюел Макрон бе освиркан на входа
Френски фермери блокираха откриването на селскостопанско изложение
Държавите прекрояват бюджетите си под натиска на протестите
Какво постигнаха френските фермери след бурните протести
И български камиони са спирани и изпразвани в югоизточен департамент
Фермерските протести във Франция достигнаха Париж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини