Начало » Новини » Страната
12.10.2022 г.

ЦКС прие правила за допълнително стимулиране на кооперативните съюзи

Решения на последния Управителен съвет
ЦКС прие правила за допълнително стимулиране на кооперативните съюзи

Снимка на ЦКС

Управителният съвет на ЦКС прие разработването на правила за допълнително стимулиране на кооперативните съюзи, кооперации, както и председателите им, чиито доставки чрез НЕКП са над 7% от приходите от търговия на дребно за общия обем доставки и над 3% - за преките доставки, съобщиха на интернет страницата си от съюза. До този петък, 14 октомври, членовете на УС, ПС и КС на ЦКС трябва да изпратят до Съюза своите предложения за критерии и правила за определяне на допълнителните стимули.

До 15 ноември 2022 г. е срокът, в който управителните съвети на кооперативните организации да обсъдят възможностите за разширяване на доставките чрез НЕКП и да разработят логистична схема, осигуряваща регулярна доставки до търговските обекти на стоките от национална дистрибуция.

Планът за доставки чрез НЕКП трябва да се разработи до 25 ноември 2022 г., на база реалните възможности на всеки кооперативен съюз и членуващите в него кооперации, осъществяващи търговска дейност, като минималният обем без ДДС е 6% от приходите от търговия на дребно, в т. ч. 2,5% за преките доставки.

Гласувано бе вноските във фонд "Реклама" на кооперативните съюзи за втората половина на 2022 и 2023 г. да се използват целево за подмяна на фасадни табели и брандиране витрините на магазините със стоки КООП/COOP, при спазване изискванията на Наръчника за функциониране на обектите от Търговска верига КООП и активно участие на съответната кооперативна организация в доставките по НЕКП.

Анализ на тема "Влиянието на наслагващите се кризи върху членствените отношения и кадровия капацитет на кооперативните организации" представи зам.-председателят на ЦКС Ваня Боюклиева. Управителният съвет гласува предложенията за изграждане на единна дигитална платформа на интернет страницата на ЦКС, която ще спомогне за активния прием на член-кооператори, а също така и проучване на възможностите за финансиране от европейски фондове и програми за изграждане на дигитални кътове за прием на нови членове в обектите от Търговска верига КООП и по програмата "Заедно в кооперацията". До края на месеца кооперативните съюзи трябва да предоставят информация за възможностите за разширяване обхвата на проекта "Популяризиране на кооперативния модел сред младите хора" в средни и висши учебни заведения и сформиране на екипи за регионално обучение на заетите в кооперативната търговия и хлебопроизводството. До 24 ноември 2022 г. трябва да се проведе работна среща с експертите по организационните въпроси относно организацията на Отчетноизборна кампания' 2023 и обучение на администраторите на Статистическата информационна система в кооперативните съюзи.

По темата отношение взеха Валентин Димов - председател на ГКС София и Снежана Лазарова - председател на ОКС София. След представените предложения от зам.-председателя на ЦКС Веска Димитрова и изказванията на Георги Сариев - председател на РПК "Наркооп" гр. Пловдив и Добринка Аджемлерска - председател на КС Варна,

Управителният съвет гласува предложенията за актуализиране на Критериите за комплексно класиране на кооперациите и кооперативните съюзи. Те са в две основни групи - по отношение на новата програма "Заедно в кооперацията" за активен прием на член-кооператори и по отношение на разходите и финансиранията за кооперативния бизнес.

Управителният съвет одобри отпускането на безвъзмездна финансова помощ на ПК "Теодоси Марков" с. Розино, с които кооперацията да възстанови своя търговски обект в с. Слатина, общ. Карлово, разрушен до основи от наводненията през септември. Ръководният орган одобри като дарение осигурената от ЦКС минерална вода "Горна Баня 1", която в началото на миналия месец бе предоставена на останалите без питейна вода жители на селото. 

ЦКС прие правила за допълнително стимулиране на кооперативните съюзи
5140
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини