На Петковден Местната инициативна група (МИГ) в Троян, Априлци, Угърчин организира фестивал „Кажи сирене! Балканско сирене“, така че да популяризира традиционни млечни продукти от областта и някои съседни държави. Началото е насрочено за 13,30 часа на централния площад „Възраждане“ в град Троян, като фестивалът ще продължи и следващия ден.
Проучването на Сдружение „Местна инициативна група - Троян, Априлци, Угърчин” се финансира по проект на ПРСР, подмярка19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“, като в Троян ще бъдат представени сирена, произведени по стари рецепти и без консерванти.
В проекта преобладават семейни мандри и предприятия - малки производители, които дистрибутират продуктите си на регионален принцип. Точно тези сирена притежават голямо разнообразие в своите органолептични специфики и се различават от промишленото производство. Локалните микроорганизми, които са уникални за различните региони, създават специални вкусови качества и най-вече специфичния „балкански“ вкус, става ясно от проучването.
Голяма част от участниците в изследването, които живеят на територията на трите общини, използват ръчния метод на производство на сирене и месене на кашкавал. Стадата са освен с млечни крави, също и с кози и овце. Рецептите са традиционни, използвани от дълги години и доказали високо качество и вкус.
Изводът, който се налага от проучването, е, че предлагането на традиционното местно производство на млечни продукти е сравнително добре изразено, а територията на тази местна група има потенциал за популяризиране на традиционната кухня с развитие на селски и кулинарен туризъм. Доказателство за това са ежегодните събития и фестивали в трите общини, на които се представят местни продукти и деликатеси, организират се дегустации, споделят се рецепти и т.н.
Фестивалът, който МИГ – Троян, Априлци, Угърчин организира този месец в град Троян, има точно такава цел - да създаде и промотира балканските сирене, да популяризира бранда и традициите в създаването му, както и да преоткрие „Маршрутите на Балканското сирене“. В него ще участват производители от България и партньорите им по проекта - фермери от Румъния, Гърция и Молдова. Те ще бъдат включени в различни състезания и конкурси - демонстрации на най-атрактивно презентиране на сирена и кашкавали, дегустации и избор на най-харесваните от гостите храни и млечни продукти.