Начало » Хоби земеделие » Малката градина
10.10.2022 г.

Какво трябва да правим, ако трайно отглеждаме картофите на постоянно място?

Какво трябва да правим, ако трайно отглеждаме картофите на постоянно място?

Сеитбообращението е важна практика и е обосновано редуване на културите по време и място върху определена обработваема площ. Съществуват различни причини, поради които отглеждането на дадена култура на едно и също място води до значително намаляване на количеството и качеството на продукцията. За съжаление, много често в малката градина се оказва невъзможно да се спазват принципите за редуване на културите през няколко години.

Какво може да се направи, за да се неутрализират последствията от трайното отглеждане на картофи на едно и също място?

При монокултурното отглеждане на картофи е важно да се познават особеностите им, за да се сведат до минимум негативните последствия.

Нова опасна болест по картофите се разпознава по миризмата на хвойна

1. Унищожаване на надземните части

Рационалното използване на надземните части е важен елемент от селскостопанската практика, но в този случай е нецелесъобразно. Първото нещо, което трябва да се направи при картофите е да се премахнат и унищожат стъблата, но преди да са изсъхнали. Подходящото време за това е две или три седмици преди изваждане на картофите. Те се косят и се изнасят извън участъка, а при възможност се изгарят.

Тази практика е добра и за клубените, защото те ще узреят по-бързо, кожицата им ще стане по-плътна, а при прибирането им вероятността от нараняване ще бъдат по-малка. И най-важното е, че няма риск от инфекция на грудките с фитофтора, кладоспориоза или алтернария (кафяви петна). Това са много сериозни плюсове.

Важно е да се определи правилното време за косене. То настъпва тогава, когато надземните части започнат да пожълтяват. За гаранция могат да се извадят няколко растения и да се анализира състоянието на клубените.

2. Обработване на почвата с Триходермин

В рамките на една седмица след изваждане на картофите почвата трябва да се обработи с Триходермин или друг подходящ биопрепарат. Той не само ще унищожи патогените, останали в почвата, но също ще окаже благоприятно влияние върху плодородието. Това трябва задължително да се направи през есента и не по-малко от месец и половина преди почвата да замръзне. При ниски температури биопрепаратите не действат.

Преди да се внесе Триходермин, почвата трябва да се полее обилно. Разтворът се приготвя по инструкция на производителя. Важно е да се третира при благоприятни условия, защото това е достатъчно за гъбичката Тrichoderma lignorum, която започва да се разраства и изтласква патогените.

3. Използване на качествени и обработени семена

Ако се използват собствени семена, тогава е задължително те да бъдат избрани от най-здравите и продуктивни растения. Преди засаждане се измиват и третират с биопрепарат (Фитоспорин или друг биофунгицид), след което се изсушават. Така подготвените семена се поставят на слънчево място, като се разбъркват редово, докато позеленеят.

Времето за придобиване на зелена окраска отнема около 2-3 седмици, но тези клубени са неприятни за вредители и гризачи. Семената се съхраняват най-добре при температури 1-4 градуса по Целзий, за да се предотврати преждевременната поява на кълнове. В идеалния случай те трябва да се съхраняват отделно от картофите за консумация.

4. Засяване на сидерати

След прибиране на реколтата могат да се засеят сидерати. Те оздравяват почвата, обогатяват я с полезна микрофлора и повишават плодородието. Важно е да има достатъчно време за израстване на зелената маса до замръзване на почвата. Ако времето е малко, тогава може да се засее зимна ръж, която ще се заоре в почвата през пролетта, преди засаждане на картофите.

Какво трябва да правим, ако трайно отглеждаме картофите на постоянно място?
8090
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
По случай новия Международен ден на картофа ФАО подчертава значението на тази култура
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
За какво още настоява страната ни пред ЕК
България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти
Ще блокират подхода към ГКПП Илинден-Екзохи между 11 и 14 часа
Производителите на картофи продължават протестите
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Полезно и практично
Сладкият картоф като алтернатива за фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини