Начало » Хоби земеделие » Малката градина
03.10.2022 г.

Нова опасна болест по картофите се разпознава по миризмата на хвойна

Негодни за консумация
Нова опасна болест по картофите се разпознава по миризмата на хвойна

sinor.bg

Клубените на картофите много често са поразени от гнилостни инфекции, причинени от  различни видове патогенни гъбички и бактерии, които се развиват при определени благоприятни условия – температура, влажност, вид и състояние на почвата. Известни са около 20 вида картофено гниене с различна степен на разпространение. В последните години беше установена още една гъбична болест по картофите – каучуково гниене.

Симптоми на новата болест

Болните клубени стават влажни, отпуснати и се усещат като „гумени“ при натиск. Картофите, развили каучуково гниене, са негодни за консумация. По структура те приличат на болните от розово гниене, а ако влажността е висока, симптомите са подобни на тези при мокрото гниене. Болестта се проявява както върху грудките, така и върху кълновете, които стават кафяви влажни и омекват. При допир се отчупват много лесно.

Когато заболяването се появи на по-ранен стадий от вегетативното развитие, клубените остават деформирани и дребни. Ако засегнатите картофи се разрежат, след известно време придобиват сивкав или розов оттенък, а по-късно почерняват. Миризмата е сладникава, наподобяваща тази на млечнокисел продут или на хвойна.

Причини за появата на каучуково гниене

Причинител на заболяването е гъбата Geotrichum candidum. Поражението става чрез почвата и грудките. Горещото и дъждовно време ускорява процесите на развитие. Условията на съхранение също оказват влияние – разположени на големи купчини и лошо проветряване на хранилището ще доведе до бързо разпространение на инфекцията и невъзможност за спасяване на картофите.

Заболяването е регистрирано най-напред през 1986 г в северните части на Русия, но резултатите от изследванията са доста оскъдни. В следващите години идва спорадична информация за разпространение на болестта от Обединеното кралство и Корея. Заразени с каучуково гниене картофи, произведени в Австралия, са заловени на пристанище в САЩ. През ноември 2019 г. клубени от сорт „Цикламен“ със симптоми, проявени по време на прибиране на реколтата, са били изпратени в Университета на Айдахо за диагностика. Те са отглеждани на песъчливо-глинеста почва в окръг Бингам и са поливани чрез дъждуване.

Изследванията показват, че 4-9% от клубените са засегнати. Външните симптоми включват неправилна форма, неравномерно разположени черни вдлъбнати петна върху силно засегнатите клубени с гумена текстура. При разрязване, буквално след минути вътрешните засегнати тъкани добиват сивкав вид. В две грудки се виждат лещовидни кухини, което показва прогресираща инфекция. Пробите са придружени от слаба миризма на млечнокисел продукт, а при прогресиращите – миризмата напомня на хвойна.

Изолираният патоген след три дни и при температура 21 градуса по Целзий образува колонии от мицел. Той има  кремавобял цвят и сладка миризма на хвойна, а хиалиновите хифи се свързват последователно с болната тъкан.

След 27 дни и при температура от 21 градуса в камерата осем от 10-те клубени имали вече гумена текстура. При срязване се отделяла течност, а два от тях показали характерното вътрешно оцветяване и миризма на хвойна. Специалистите са категорични, че болните картофи са негодни за консумация.

Нова опасна болест по картофите се разпознава по миризмата на хвойна
8774
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини