Начало » Новини » Света
09.10.2022 г.

Храните в света поевтиняват вече половин година

След достигането на рекордно високи нива през март
Храните в света поевтиняват вече половин година

Цените на хранителните продукти в световен мащаб продължават да се понижават вече 6-ти пореден месец, след като достигнаха рекордно високо ниво през март, съобщиха от Организацията за земеделие и прехрана. Усреднената стойност на индекса на цените на храните, изчисляван от агенцията към ООН и отразяващ месечната промяна в борсовите котировки на избрани зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, се понижи през септември с 1,1% спрямо август до 136,3 пункта. Въпреки това индексът е с 5,5% над нивото си от септември 2021 г. В най-голяма степен за спада на индекса допринесоха растителните масла с подкрепата на захарта, месните и млечните продукти, но той щеше да бъде още по-значим, ако не бе поскъпването на зърнените култури.

Подиндексът за цените на зърнените култури на Организацията за земеделие и прехрана нарасна с 1,5% през миналия месец спрямо август до 147,8 пункта, като вече е с 14,9% над нивото си за септември 2021 г. Цените на пшеницата се повишиха с 2,2% в световен мащаб заради нарасналата неяснота относно удължаването на срока на действие на Черноморската зърнена инициатива след началото на ноември и възможните последици от това за износа от Украйна. Като допълнителни фактори за поскъпването на пшеницата подействаха тревогите за недостига на валежи в САЩ и Аржентина, забавянето на темпото на износ от държавите-членки на Европейския съюз за трети страни и нарасналия внос на зърнената култура за фуражни цели в общността на фона на очертаващата се много слаба реколта от царевица. Цените на царевицата останаха почти без промяна (+0,2%) в световен мащаб, след като повишаването на курса на долара спрямо останалите основни валути неутрализира въздействието на очертаващия се недостиг в предлагането и на продължаващото влошаване на перспективите за реколтите в САЩ и ЕС в обстановка на неяснота за износа от Украйна. Ечемикът обаче поевтиня с 3% най-вече заради благоприятните перспективи за реколтата в Австралия и Русия. Същевременно цените на соргото в света скочиха с 13,2% на фона на очаквания спад в реколтата в САЩ. Оризът поскъпна с 2,2%, като в най-голяма степен това се отнася за индийските сортове заради промяната на държавната политика за износа му, породила опасения, че купувачите ще се насочат към останалите доставчици. За повишаването на цените допринесе и неяснотата за реколтата в Пакистан след силните наводнения. Вялото търсене на зърнената култура обаче сдържаше поскъпването.

Растителните масла в света поевтиняха с 6,6% през септември в сравнение с август до 152,6 пункта, достигайки най-ниското си ниво от февруари 2021 г. Продължаващият спад на подиндекса отразява понижаването на цените на всички основни растителни масла, участващи в изчисляването му. Палмовото масло поевтиня за 6-ти пореден месец на фона на запазващите се високи запаси и сезонния ръст на производството в Югоизточна Азия. Котировките на соевото масло се понижиха след краткотрайното си августовско увеличение заради ръста на предлагането за износ от Аржентина. При слънчогледовото масло цените паднаха до най-ниското си ниво от 14 месеца вследствие на увеличаването на предлагането за износ от страните от Черноморския регион при вяло търсене за внос. Значително се понижиха и цените на рапичното масло във връзка с очакваното производство на големи количества през сезон 2022-2023 г. на фона на богатите реколти от рапица в основни производствени региони. За поевтиняването на растителните масла допринесе и спадът в цените на суровия петрол.

При млечните продукти през септември средната стойност на подиндекса намаля за трети пореден месец, този път с 0,6% спрямо август до 142,5 пункта, но остава с 20,7% над нивото си от септември 2021 г. Всички видове млечни продукти отчетоха слаб спад и това до голяма степен отразява въздействието на обезценяването на еврото спрямо щатския долар, основно използван в търговията с тях. За поевтиняването на млечните продукти в свтовен мащаб допринесе ограниченото търсене за средносрочни доставки, породено от опасения за неяснота на пазарите вследствие на ограниченото производство на сурово мляко при високи цени на енергоносителите и недостига на работна ръка най-вече в Европа в съчетание с мрачните перспективи пред развитието на икономиката. Търсенето на продукти с договори за незабавна доставка обаче остава стабилно, особено от азиатските държави.

Средната стойност на подиндекса за цените на месните продукти се понижи също за трети пореден месец през септември, намалявайки с 0,5% спрямо август до 121,4 пункта, но остава със 7,7% над нивото си отпреди година. В най-голяма степен поевтиня овчето месо, като и тук промяната в курсовете на основните световни валути изигра основна роля. Понижиха се и цените на говеждото под влияние на обилното предлагане за износ от Бразилия и увеличаването на закланите животни в някои от основните страни-производителки. Слабият внос в световен мащаб доведе до незначителен спад в цените на птичето месо даже въпреки ограниченото предлагане за износ вследствие на огнищата на птичи грип в големи износители. Свинското месо обаче поскъпна при запазващия се недостиг на животни за клане в ЕС.

Колкото до захарта, тя поевтиня през септември с 0,7% в сравнение с овгуст до 109,7 пункта, като понижаването на средната ѝ цена в света продължава за 5-ти пореден месец, достигайки най-ниската си стойност от юли 2021 г. Добрите перспективи пред реколтата от захарна тръстика в Бразилия, която е най-големият износител на захар в света, натиснаха цените, след като валежите оказаха благотворното си влияние върху насажденията. Освен това понижаването на цените на етанола в страната доведе до увеличаване на количествата захарна тръстика, използвани в производството на захар, което вдигна предлагането. Обезценяването на бразилския реал спрямо щатския долар също допринесе за спада на цените, който обаче бе сдържан от недостига в предлагането на захар в световен мащаб.

Храните в света поевтиняват вече половин година
4880
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Спадът при захарта не успя да компенсира скока в цените на растителните масла
Храните в света поскъпнаха за пръв път от 8 месеца през март
Вътев: С двете лаборатории на „Капитан Андреево” държавата си връща контрола върху вноса от 3-и страни
Пазарът на храни е устойчив от началото на годината
Председателят на ДКСБТ не очаква сериозни повишения на цените около Великден
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
Място и дата
От март до май фермерският съюз организира изложения на местни продукти в шест града
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини