Начало » Новини » Интервю
06.10.2022 г.

Даскалов: Очаквам държавата да изгуби контрола си на „Капитан Андреево”, не без помощта на новия шеф на БАБХ

Тема за размисъл
Даскалов: Очаквам държавата да изгуби контрола си на „Капитан Андреево”, не без помощта на новия шеф на БАБХ

sinor.bg

Броени часове след като премиерът Гълъб Донев освободи професор Христо Даскалов от поста изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) с мотива, че е нарушил изборното законодателство, самият Даскалов представи своята позиция в интервю, дадено за програма „Хоризонт”. От казаното става ясно, че по време на служебния кабинет той е останал на поста изпълнителен директор на БАБХ, за да продължи започнатото от предишния кабинет по отношение на запазване на държавния контрол върху вноса на храни на граничния пункт „Капитан Андреево”. През последните два месеца обаче Даскалов е изненадан „от различните действия и решения” на заместника си Христо Вълчанов, който и през август, и през септември е „подготвял условията в БАБХ, които да подпомагат връщането на частната фирма „Евролаб”. „Няма да се изненадам, ако до няколко седмици тази фирма отново „изземе контрола на храни по външната граница, въпреки доказаните нередности, които установихме заедно с одиторите от Европейската комисия”, посочи още Христо Даскалов.

Вчера земеделският министър Явор Гечев обяви, че със заповед на премиера за изпълнителен директор на агенцията е назначен Вълчанов.

Освобождаването на професор Даскалов

Даскалов обясни, че по време на предизборната кампания за 48 Народно събрание, в която е участвал като кандидат за депутат от „Продължаваме промяната”, той е предложил на министър Гечев да бъде заместен от професор Оля Караджова, която е добре подготвена с казуса „Капитан Андреево” и би могла да продължи административната подготовка, така че държавната лаборатория да се нанесе в помещенията, които незаконно са били ползвани от първата фирма, извършвала още от 2012 година контрола на храни от трети страни, внасяйки минимални такси от приходите на тези проверки в държавната хазна (през договорите, сключвани с БАБХ).

Професорът, когото не успяха да корумпират

Даскалов припомни, че „при сформирането на служебния кабинет на 2 август той е имал среща с премиера Гълъб Донев и на нея е взето решение той да продължи подготовката по осигуряване на помещенията за настаняване на държавната лаборатория”. През целия август обаче, неговият заместник Христо Вълчанов не е придвижвал заповеди, дадени от него по подготовката на държавния контрол по границата. Затова е бил изненадан от факта, че, когато е предложил Оля Караджова за временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на БАБХ, то не е прието, "но не от земеделския министър, а от хора, с които той задължително е трябвало да се посъветва". Вместо Караджова постът временно изпълняващ се поема от Христо Вълчанов, който според Даскалов е извършил доста административни ходове, в резутат на които би могло да бъде стопирана досегашната дейност по цялотно въвеждане на държавния контрол на границата с оборудване на съответната лаборатория. „Няма да се изненадам, ако до няколко седмици държавата не бъде в пълна безизходица и отново не потърси помощта на частната фирма”, коментира Даскалов.

В интервю за БиТиВи днес обаче Явор Гечев категорично отрече, че държавата ще отстъпи от контрола на „Капитан Андреево”. Той съобщи още, че "Капитан Андреево" ще бъде обявен за стратегически обект от националната сигурност на страната, а това означава държавен контрол на храните. В тази връзка ще бъдат отпуснати над 6 млн. лв. от бюджета, необходими за изграждане на новата лаборатория.

Самият Христо Даскалов смята, че решението на земеделския министър за неговото отстраняване се дължи на не достатъчно достоверна и цялостната информация, която получава от подресорните агенции. В тази връзка Даскалов обори и част от мотивите за неговото уволнение, които се крепят на недоказани твърдения от хора от БАБХ. Мотивите, съобщени вчера на журналистите, бяха, че „в нарушение на изборното законодателство, на 4 октомври Христо Даскалов се върнал на работа, преди Централната изборна комисия да обяви поименно избраните депутати. В същия ден той предприел и разпоредителни действия с уволнения и назначения на служители, сключвайки неправомерно анекс към договор, с изтекъл срок на действие, с което нарушил изборното законодателство”. След всички тези действия Даскалов заминал в служебна командировка в Италия на разноски по проект към структура на БАБХ, като за всичко това не бил уведомен министърът на земеделието.

В интервюто за националното радио днес Христо Даскалов обясни, че по повод изборите той е бил в отпуск до 3 октомври включително и е естествено, като се върне да продължи да изпълнява функциите си на изпълнителен директор, затова е изненадан, че има нарушение на изборното законодателство. „Колкото до уволненията, заповедите, които разписах, бяха за разместване на експерти от една структура в друга. Никой служител във ведомството не е уволнен”, посочи Даскалов. Колкото до командировката в Италия, като професор в областта на ветеринарното дело Христо Даскалов е участвал в проект по програмата „Еразъм”. Когато тези командировки не са на разноските на БАБХ, няма нужда от подписа на министъра на земеделието. Те се разписват от изпълнителния директор на агенцията, обясни още Даскалов. Според него, а и фактите го доказват, но очевидно и премиерът Гълъб Донев, и земеделският министър Явор Гечев са били подведени от човека, временно изпълняващ длъжността шеф на ведомството през септември. Темата остава с продължение.

Даскалов: Очаквам държавата да изгуби контрола си на „Капитан Андреево”, не без помощта на новия шеф на БАБХ
10537
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Браншови организации поискаха да не се сменя изпълнителния директор на ДФЗ Георги Тахов
Кадрови смени
Христо Даскалов е отстранен от шефското място в БАБХ
Министър председателят не съобщава мотивите
Премиерът Кирил Петков освободи от поста заместник министъра на земеделието Атанас Добрев
Изслушване в парламента
Юристи от агроминистерството са заменили уволнения борд на директорите на „Напоителни системи”
След поредица проверки по сигнали през последните 3 месеца
Уволниха директора на РДГ Пазарджик за системни пропуски и занижен контрол
По повод съдебното оспорване на заповедта в Напоителни системи
Бозуков: Чест прави на Грудев, че се оттегли достойно от управлението
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини