Начало » Новини » Страната
04.10.2022 г.

Български учени, партньори с Китай в съвместен проект за климатичните промени

Форум
Български учени, партньори с Китай в съвместен проект за климатичните промени

Институтът по аграрна икономика към Селскостопанска академия, съвместно със Софийския университет, Университета за национално и световно стопанство и Аграрния университет в Пловдив участват в проект, финансиран от правителството на Шанхай (Комисията за наука и технологии). От китайска страна участат учени от Шанхайския Жиао Тонг Университет, съобщиха от Института по аграрна икономика. Водещи български и китайски икономисти и експерти ще се включат в изпълнение на отделните работни пакети на проекта.

От българска страна в проекта участват проф. д-р Храбрин Башев, проф.Стелиян Димитров и проф.Антон Попов (СУ), проф.Светлана Янчева и доц.Татяня Билева, (АУ), доц.Димитър Терзиев и доц.Янка Казакова (УНСС),  доц.Божидар Иванов, гл.ас.Десислава Тотева и гл.ас.Михаела Михайлова (Институт по аграрна икономика).

Институтът по аграрна икономика е ключов партньор и в създаването на Китайско - българска съвместна лаборатория за управление на адаптацията на аграрните и селски екосистеми към климатичните промени. Освен създаване на лаборатория и започване на съвместни изследвания по тематиката, се планира и обучение на студенти, докторанти и специалисти в България и Китай.

Климатични промени

Китайският партньор, Шанхайският Жиа Тонг Университет - SJTU е  сред топ университетите в Китай. На официалното откриване на проекта, проведено на 30 септември т.г., присъстваха генералният консул на България в Шанхай - Владислав Спасов, председателят на ССА проф. дн инж. Мартин Банов, заместник ректорите на SJTU, СУ и АУ, зам.директорът на  комисията за наука и технологии на Шанхайското правителство, първият секретар (наука и технологии) на Китайското посолство в София Хонгбо Гаи и други представителни на академичната общност. В привтственото си слово председателят на ССА проф. дн инж. Мартин Банов подчерта значимостта на темите и партньорството свързани с влиянието на климатичните промени.

Китайските презнтации на проф.Шенгуан Че впечатлиха с много детайлно изследване на параметрите на очакваните климатични промени и влияниятя им, илюстрирани с много графики и изибражения.

В презентацията си доц.д-р Божидар Иванов, директор на Института по аграрна икономика – ССА, направи анализ на преките и косвени ефекти от Зелената сделка върху климатичните промени. Той припомни параметрите на изискваните намаления с 20% на минералните торове и 55 % – на парниковите емисии, до 2030 г. и др. В момента страната ни е на по-ниски нива от гледна точка на използване на минералните торове  и химичните предпазни средства и ще ни е по-лесно при достигане на изискваното ценово равнище, е посочи Иванов. Презентацията му впечатли с очертаните възможности, а също и с неизбежните предизвикателства пред селскостопанските производители, за да постигне ефектът в дългосрочен план.

Проф. д-р Светла Янчева, зам.- ректор  на Аграрен университет Пловдив направи презентация за въздействието на климатичните промени като предизвикателства и перспективи за  селското стопанство и хранително-вкусовата система. Тя акцентира върху конкретните климатични дадености и възможности на  Пловдвския земеделски район в това отношение.

Български учени, партньори с Китай в съвместен проект за климатичните промени
5053
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
При пшеницата за частния сектор са оставени само 10 на сто от квотата
Китай определи количествата зърно за внос по понижени митнически ставки
Ръстът е най-значим при царевицата, ечемика, слънчогледа и рапичното масло
ЕС увеличи значително износа на зърно и маслодайни продукти за Китай
При обилно предлагане, понижаващи се цени и перспективи за богата реколта
Китай отмени поръчки за близо 2 милиона тона за внос на пшеница от САЩ и Австралия
За фермери
Започва безплатна Академия по предприемачество в земеделието, отличникът получава 5000 лв
На цени между 227 и 230 долара за тон с включени разходи за превоз
Китай закупи голямо количество фуражна царевица от Украйна
Особено при соята и царевицата
Китай ще остане водещ вносител на фуражни култури още 10 години
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини