На 3-ти и 4-ти октомври в Ямбол ще се проведе изложение на продукти, произведени на териториите на местните инициативни групи (МИГ) от цялата страна, прилагащи подхода „Водено от общностите местно развитие” през програмния период 2014-2020 г., съобщиха от дирекция "Връзки с обществеността и протокол" в министерството на земеделието. Събитието се организира от агроведомството в сътрудничество с община Ямбол. Изложбената част ще бъде отворена за посетители между 10 и 20 часа и ще бъде разположена в центъра на града на площад „Освобождение“.
На форума посетителите ще могат да вкусят и да си закупят деликатеси като кашкавал с чубрица, кашкавал с маслини, както и традиционни български млечни продукти – овче, краве и биволско сирене, кашкавали, кисело мляко, а също и месни колбаси, мед и пчелни продукти, таханови изделия от сусам, лешник, фъстък, орех, бадем, тиква и други. Гостите ще могат да се насладят още на ръчно изработени български бонбони, пресни плодове и зеленчуци, биологични вина, натурални сокове и други. Всеки ще може да открие и ръчно изработени занаятчийски стоки като бижута, както и разнообразие от козметични продукти – лавандулови и розови продукти.
Освен това са подготвени и кулинарни демонстрационни кътове, където посетителите ще се запознаят с методите на приготвяне и съставките на някои храни и различни ястия.
На изложбата ще се проведат и 2 дискусии, посветени на местните храни, които ще се състоят в зала „Безистена“ в Ямбол. Първата дискусия ще започне в 10,30 часа на 3 октомври 2022 г. и ще бъде насочена към производството на местни храни от териториите на МИГ – традиции и обичаи. Втората среща, ще започне в 14 часа и ще бъде на тема популяризиране на местни храни и начините за регистриране на месни марки.
Събитието ще бъде открито от заместник-министъра на земеделието и ръководител на Управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Георги Събев и кмета на община Ямбол Валентин Ревански. В изложението се очаква да вземат участие над 100 представители на МИГ от цялата страна и производители на местни храни.