Начало » Новини » Страната
09.09.2021 г.

Разписани са проекти за 9,5 млн. лева на 31 местни групи

Фонд „Земеделие”
Разписани са проекти за 9,5 млн. лева на 31 местни групи

sinor.bg

Изпълнителният директор на фонд „Земеделие“ Борис Михайлов е подписал нови 31 договора по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020 г.), като безвъзмездната финансова помощ по тях е в размер на близо 9,5 млн. лв. (9 481 007 лв.), съобщиха от ведомството.

Най-много 18 са договорените проекти на Местните инициативни групи (МИГ), които изпълняват своите стратегии по подхода „Водено от общностите местно развитие“. Одобрената субсидия за тях надхвърля 1,6 млн. лева (1 654 000 лв.). Най-голяма е субсидията от 239 554 лв. за проект на МИГ Ардино–Джебел по подмярка 7.5 „Подкрепа за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа информация и малка по мащаб туристическа инфраструктура“. Помощта е насочена за изграждане на нов Туристически информационен център в Ардино.

Другите два проекта са по публичната подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“.

МИГ Панагюрище-Стрелча-Лесичово ще извърши рехабилитация на площада в село Попинци, община Панагюрище. Одобрената субсидия и в размер на 143 357 лв. Със средства от ЕС, в размер на 142 479 лв. ще бъде подобрена енергийната ефективност на общинските сгради в Община Стралджа. Инвестицията се реализира по проект на МИГ Стралджа.

Повечето от проектите на МИГ-овете са на частни бенефициери по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“. С финансовата подкрепа на ПРСР 2014-2020 г. фермерите ще оборудват стопанствата си с нова селскостопанска техника. Чрез механизацията те ще повишат конкурентоспособността в животновъдните си стопанства, в овощните си градини и лавандулови ниви.

Други 5 подписани договора са по подмярка 5.1 „Подкрепа за инвестиции в превантивни мерки, насочени към ограничаване на последствията от вероятни природни бедствия, неблагоприятни климатични явления и катастрофични събития“ по ПРСР 2014-2020 г. Чрез изпълнението им пет животновъдни дружества ще подобрят биосигурността в стопанствата си със субсидия от над 1,8 млн. лв. (1 825 711 лв.).

Подписани са и 4 договора по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ с обща стойност на безвъзмездната помощ от над 3,6 млн. лв. (3 663 894 лв.). Най-мащабният проект сред тях е с одобрена субсидия в размер над 1,8 млн. лв. (1 861 374 лв.) Със средствата ще бъде изградено ново, модерно „Предприятие за първичнa прерaботкa нa медицински и aромaтни култури и ягодоплодни видове" в област Видин.

Договорени са два проект по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от ПРСР 2014-2020 г. с обща стойност на субсидията от  над 1,6 млн. лева (1 659 771 лв.). По първия, за закупуване на нова техника и строителство на склад за временно съхранение на продукция, безвъзмездната помощ от ЕС е в размер  над 1 млн. лв. (1 026 972 лв.). Вторият проект е за ново технологично оборудва на овцеферма. При коректно изпълнение на инвестицията, бенефициерът ще получи близо 633 хил. лв. (632 799 лв.).

Изпълнителният директор на Разплащателната агенция положи подписа си и под един договор по подмярка 6.4.1 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“. Одобрената субсидия от 195 091 лв. ще подпомогне бенефициера за създаване на предприятие за производство на растителни билкови екстракти – мацерати. (Мацерирането е процес, при който се извършва запарване на пресни или сушени билки в растително масло, с което се цели извличането на мастноразтворимите компоненти от растението.)

По подмярка 8.6 „Инвестиции в технологии за лесовъдство и в преработката, мобилизирането и търговията с горски продукти“ е подписан проект за изграждане и оборудване на цех за производство на пелети. Одобрената безвъзмездна помощ е 483 439 лв.

Разписани са проекти за 9,5 млн. лева на 31 местни групи
5543
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
До 15 януари за стопанства в общините Тервел и Крушари
Добруджанска МИГ започва прием по подмярката за инвестиции
МИГ Костенец обяви прием по мярка „Инвестиции в земеделски стопанства“
Изменя се максималният размер на допустимите разходи за проекти на МИГ и МИРГ
Екшън планът срещу загубата на средства
Платени са още 1,7 млн. лева за проекти на рибарските общности
Указания
Най малко една община може да създаде местна инициативна група
Предстоящо
На 22 юли в Орешак се провежда Фестивалът на виното
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини