Начало » Новини » Света
16.09.2022 г.

Последни данни за разпространение на опасните болести по животните в Европа

Последни данни за разпространение на опасните болести по животните в Европа

За периода 26.08-02.09.2022 г. по данни от информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните (ADIS) са регистрирани следните заболявания, съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига: африканска чума при домашни свине в Литва, Латвия, Република Северна Македония, Румъния, Сърбия и Украйна; африканска чума при диви свине в Германия, Унгария, Италия, Литва, Латвия, Полша, Румъния и Сърбия; антракс в Турция; вирусна диария при говеда в Германия; шап/Серотип О в Турция; високо патогенна инфлуенца (NON-P) при птици държани в плен_H5N1 във Франция, Холандия и Португалия; високо патогенна инфлуенца (NON-P) при диви птици_H5N1 в Германия, Испания, Финландия, Франция, Ирландия, Холандия и Португалия; високо патогенна инфлуенца при птици_ H5N1 в Германия, Испания, Франция и Португалия; заразен ринотрахеит и пустулозен вулвовагинит при говеда в Германия; туберкулоза в Испания и Франция; бяс/нетипизиран в Молдова; бяс в Турция; шарка при овце и кози в Турция; заразна хеморагична септицемия в Швейцария и Румъния и западнонилска треска в Австрия, Германия, Испания, Гърция и Италия.

Тракийски университет организира нов курс по „Ветеринарна хомеопатия“

През разглеждания период от време България не е докладвала никакви заболявания. Гърция е докладвала: 1 огнище на западнонилска треска. Република Северна Македония е докладвала: 5 огнища на африканска чума при домашни свине. Румъния е докладвала: 10 огнища на африканска чума при домашни свине, 3 огнища на африканска чума при диви свине и 1 огнище на заразна хеморагична септицемия. Сърбия е докладвала: 28 огнища на африканска чума при домашни свине и 12 огнища на африканска чума при диви свине. Турция е докладвала: 19 огнища на антракс, 5 огнища на шап/Серотип О, 20 огнища на бяс и 5 огнища на шарка при овце и кози.

От страните в Западна Европа най-интересна е епизоотичната обстановка в Германия и Франция. Германия е докладвала: 12 огнища на африканска чума при диви свине, 1 огнище на вирусна диария при говеда, 25 огнища на високо патогенна инфлуенца (NON-P) при диви птици_H5N1, 2 огнища на високо патогенна инфлуенца при птици_ H5N1, 1 огнище на заразен ринотрахеит и пустулозен вулвовагинит при говеда и 17 огнища на западнонилска треска. Франция е докладвала: 3 огнища на високо патогенна инфлуенца (NON-P) при птици държани в плен_H5N1, 17 огнища на високо патогенна инфлуенца (NON-P) при диви птици_H5N1, 2 огнища на високо патогенна инфлуенца при птици_ H5N1 и 3 огнища на туберкулоза.

Последни данни за разпространение на опасните болести по животните в Европа
4330
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини